Holding Slovenske elektrarne je danes vrnil prvih sto milijonov od skupaj 492 milijonov evrov naknadnega vplačila kapitala.

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Arhiv HSE
Holding Slovenske elektrarne je danes vrnil prvih sto milijonov od skupaj 492 milijonov evrov naknadnega vplačila kapitala.

Kot so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne, je poslovodstvo uspešno saniralo likvidnostne težave, ki so družbo zaradi izpada lastne proizvodnje in velikega porasta cen kot posledice ruske invazije v Ukrajini pestile lansko leto. Poslovanje HSE v letošnjem letu je dobro, proizvodnja električne energije je nemotena in zanesljiva ter celo presega zastavljene načrte.

»Poslovodstvo HSE veliko truda vlaga v optimizacijo poslovanja in izboljšavo procesov, mnogo večjo pozornost kot prej pa namenjamo obvladovanjem tveganj iz naslova proizvodnje električne energije. Ocenjujemo, da bo letošnje poslovanje skupine HSE, bistveno boljše od lanskega in, če ne bo večjih pretresov, tudi eno najuspešnejših v zgodovini skupine HSE,« poudarja dr. Tomaž Štokelj, generalni direktor HSE, in dodaja: »Zadovoljni smo, da smo upravičili zaupanje lastnika, ki nam je z naknadnim vplačilom kapitala omogočil hitro in učinkovito reševanje začasnih likvidnostnih težav. Odločitev, da nam pomaga finančno premostiti razmere, v katerih smo se zaradi zunanjih okoliščin znašli lani, se je izkazala za premišljeno in upravičeno. Nenazadnje je skupina HSE največji proizvajalec električne energije v Sloveniji ter steber zanesljive oskrbe gospodarstva in gospodinjstev z električno energijo.«

O natančnem datumu vračila drugih 100 milijonov evrov naknadnega vplačila kapitala bo ustanovitelj odločil v tretjem letošnjem tromesečju letošnjega leta. Poleg tega je SDH na ponedeljkovi seji sprejel tudi sklep o vračilu dodatnih 42 milijonov evrov, pri čemer bo natančna dinamika tega vračila določena s posebnim sklepom, ob upoštevanju proizvodnih in tržnih razmer ter drugih poslovnih okoliščin, ki vplivajo na stabilnost poslovanja skupine HSE.
Skupina HSE sicer ostaja največji in najzanesljivejši proizvajalec električne energije v Sloveniji ter začenja obsežen investicijski cikel skladno z zastavljeno vizijo nosilca zelenega prehoda države. Poleg tega pa se skupina HSE tudi na segmentu maloprodaje razvija v zanesljivega dobavitelja energije s konkurenčnimi cenami in ambicioznimi načrti z namenom razvoja  široke palete produktov in rešitev, ki bodo spodbujale aktivno vlogo odjemalcev pri zelenem prehodu.

VIR: Naš Stik