20. maja, praznujemo svetovni dan čebel.

V Petrolu smo dan, namenjen ohranjanju teh drobnih bitij, obeležili s 1.500 novimi sadikami sivke, ki bodo pridnim čebeljim delavkam nudile hrano. V dneh, ko sta odgovoren odnos do narave in čim večja samooskrba s hrano še posebej pomembna, je namreč prav, da se zavedamo pomembnosti čebel tudi za naš obstoj, saj skrbijo za opraševanje, zato smo z medovitimi trajnicami sivke poskrbeli za dodatno zalogo hrane za čebele. 

Medovita sivka na bencinskih servisih po vsej Sloveniji 

Obljuba Petrola je, da z energetsko tranzicijo ustvarja zeleno prihodnost ter pomembno prispeva k zaščiti okolja, v katerem živimo. Tudi, ko gre za že četrti Svetovni dan čebel, ki so ga na slovenski predlog razglasili Združeni narodi. Tematika letošnjega dneva čebel je namreč “Bee engaged: Build Back Better for Bees” in opozarja, kako je angažiranost vseh posameznikov, družbe in vseh držav pomembna za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev.

V Petrolu smo prisluhnili in se na poziv odzvali s kar 1.500 sadikami medovite trajnice sivke, s katero smo na več kot 300 bencinskih servisih v Sloveniji poskrbeli za dodatno zalogo hrane za čebele, te tako pomembne opraševalce. Na ta način obenem skrbimo tudi za biotsko raznovrstnost v našem neposrednem okolju. Pri tem je vsak bencinski servis na svoji zelenici ali v cvetličnih koritih, kjer se čebele pasejo že zdaj, poiskal še dodatni prostor za grmičke sivke. Ti so nezahtevni za skrb in hkrati odlična paša za čebele in čmrlje.


S čebelami do biotske raznovrstnosti – tudi na strehi poslovne stavbe 

Medovite rastline pred prodajnimi mesti pa niso edini pristop Petrola k urbanemu čebelarjenju.

V Petrolu smo namreč že od leta 2018 podpornik projekta Urbano čebelarstvo in z njim del projekta Čebelja pot v mestu Ljubljana, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbi za dobrobit čebel v mestu. Z vključitvijo v ta projekt smo medse sprejeli pet čebeljih družin, ki so nov dom dobile na terasi 14. nadstropja naše poslovne stavbe v Ljubljani. V posameznem panju tu domuje od 30.000 do 40.000 čebel, v sezoni nabiranja pa tudi do 50.000. Petrolove čebele pridelujejo gozdni med, s svojo potjo do bližnjih obronkov parkovnih nasadov in gozdov pa skrbijo za opraševanje in zdravo plodnost zelenega ekosistema. 

"Z zasaditvijo sivke na bencinskih servisih so svoj urbani čebelnjak v Petrolu še razširili," pove Gorazd Trušnovec, urbani čebelar, ki skrbi za naše čebele.

"Skrb za čebele in druge opraševalce je skrb za našo skupno zeleno prihodnost in prehransko varnost,” pravi. “Letošnja zasaditev krasno dopolnjuje urbano čebelarjenje, saj je sivka medovita rastlina, ki pomaga k preživetju tudi drugim pomembnim opraševalcem, kot so čmrlji. Vsekakor pa lahko zatrdimo, da v času, ko smo soočeni s hitrimi klimatskimi spremembami, vsaka dodatna cvetoča rastlina šteje," še pove.

PR in foto: Petrol