napovednik

Datum dogodka: 05. 12. 2023 ob 09:30 - 07. 12. 2023 ob 15:30

Pridružite se nam na COP28 v Dubaju 2023: Pionirstvo prihodnosti skozi inovacije in trajnost! Leto 2023 vam v Dubaju na COP28 prinaša mnogo priložnosti, saj bodo razkrite informacije, kako lahko tehnološke inovacije pomembno prispevajo k blaženju podnebnih sprememb. Dogodek tako poleg poslovnih in okoljskih rešitev predstavlja tudi poziv k družbenemu ukrepanju za bolj zeleno in trajnostno prihodnost.

Za Slovenijo je COP28 priložnost, da svetu predstavi svoje napredne tehnologije, zlasti na področjih energetske učinkovitosti in prehoda na ogljično nevtralnost, krožnega gospodarstva in gradbeništva, trajnostne mobilnosti ter mest prihodnosti.

V ta namen Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport organizira intenzivni tridnevni program v partnerstvu z MCH Global, Dubai World Trade Center / Future Blockchain Summit, Climate Chain Coalition, GloCha in IAAI ter v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, SPIRIT Slovenija, AV Living Lab in AWS Dubai.

Pionirska vloga Slovenije na področju zelenega vodika in trajnostnih tehnologij:

Slovenija lahko igra pomembno vlogo v vrednostni verigi vodika, ki je ključna za energetsko neodvisnost, prehod na zeleno energijo in ohranjanje konkurenčnosti ključnih industrij. Naš cilj je prihraniti milijarde evrov uvoženih fosilnih goriv in vzpostaviti močne izvozno usmerjene vodikove tehnologije, ki prispevajo k ustvarjanju visokotehnoloških zelenih delovnih mest. Zaradi naše strateške lege, potenciala obnovljivih virov energije, močne tradicije raziskav in razvoja ter močne proizvodne industrije smo pionir pri razvoju vodikovih tehnologij.

Izzivi in priložnosti:

Čeprav se Slovenija sooča z izzivi, kot sta nerazvita infrastruktura za vodik in obnovljivi viri energije, so naše prednosti strateška lega v Srednji Evropi, politična zavezanost, obstoječa infrastruktura ter močni raziskovalni inštituti in podjetja. Slovenski podjetniški sklad (SPS) ima ključno vlogo pri zagotavljanju finančne in vsebinske podpore inovativnim malim in srednje velikim podjetjem ter pomaga Sloveniji, da postane razvijalec, proizvajalec in izvoznik tehnologij v tem sektorju.

Program:

Podroben program po urah si lahko ogledate TUKAJ.

Program bo potekal od 5. do 7. decembra 2023 in bo izpostavil zelene tehnološke, socialne in tehnološke rešitve na poti do NetZero.

Ključne tematike po dnevih opredeljujemo spodaj.

  1. dan: energetska učinkovitost, obnovljivi viri energije in krožno gospodarstvo.
  2. dan: trajnostna mobilnost in mesta prihodnosti.
  3. dan: trajnostna mobilnost in mobilnost v mestih: voda, čezmejni podatki in infrastrukture za digitalne inovacije s poudarkom na naprednih digitalnih tehnologijah (umetna inteligenca, računalništvo v oblaku, veliki podatki, tehnologija veriženja blokov).
Ta dogodek ponuja edinstveno priložnost za predstavitev slovenskih rešitev, vodenje tehnoloških inovatorjev in oblikovanje potrebnih mednarodnih zavezništev za učinkovite spremembe. Ne zamudite priložnosti, da skupaj oblikujemo trajnostno prihodnost. Pridružite se nam na tej pomembni poti inovacij in trajnostnega razvoja!

VIR: TPLJ