V ponedeljek, 13. marca, je na Krvavcu potekal že sedmi Gourmet Cup Ljubljana. Smučarsko-kulinaričnega druženja se je tokat udeležilo več kot 450 znanih kuharskih mojstrov in vinarjev, gostincev in dobaviteljev ter ljubiteljev kulinarike, kar je rekordno število.
V ponedeljek, 13. marca, je na Krvavcu potekal že sedmi Gourmet Cup Ljubljana. Smučarsko-kulinaričnega druženja se je tokat udeležilo več kot 450 znanih kuharskih mojstrov in vinarjev, gostincev in dobaviteljev ter ljubiteljev kulinarike, kar je rekordno število. S svojimi jedmi so na krvavški plaži navduševali dijaki in študentje sedmih gostinskih šol, ki so ustvarjali pod budnim očesom šolskih mentorjev in mentorjev kuharskih mojstrov.
Prenos znanja in druženje v alpskem ambientu
Gourmet Cup Ljubljana poznamo predvsem po odlični kulinariki na snegu in dobri zabavi, ki se ga vsako leto udeležijo predvsem tisti, ki delajo v gostinstvu, med njimi kuharski mojstri, vinarji, gostinci, dobavitelji in ljubitelji kulinarike. Dogodek je že sedmič pripravilo Jezeršek gostinstvo, vodilno na področju cateringa in gostinske dejavnosti v Sloveniji, v sodelovanju s partnerji Turizmom Ljubljana, RTC Krvavec in Koželjem, Hiša dobrih vin.
Martin Jezeršek, direktor podjetja Jezeršek gostinstvo, pojasnjuje: »Vesel sem, da se je zbralo tako veliko število ljudi. Več kot 450 ljudi iz vse Slovenije, ki so kakor koli povezani z gostinstvom, je danes na smučišče Krvavec prišlo podpret mlade talente, bodoče kuharske mojstre, ki bodo v prihodnje krojili kuharski svet. Dogodek iz leta v leto raste in je odlična priložnost za razvoj številnih novih sodelovanj in povezovanje gostinskih kolektivov v prijetnem alpskem ambientu.«
Turizem Ljubljana, ki je že vrsto let partner tega dogodka in izvaja številne aktivnosti ter projekte na področju kulinarike pod blagovno znamko Gourmet Ljubljana, v dogodku vidi velik potencial. Mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, pravi: »Zgodbe, kot jih piše dogodek Gourmet Cup Ljubljana, so ključnega pomena, cilj pa je povezovanje vseh, ki delujejo na področju gostinsko-turističnega sektorja. Dogodek je pomemben tudi z vidika povezovanja mladih kuharjev z njihovimi bodočimi zaposlovalci, kolektivi in povezovanja vseh, ki jim je skupno gostinstvo, kot z vidika izobraževanja v smislu prenosa znanja med mladimi in njihovimi šolskimi mentorji ter kuharskimi mojstri, pa tudi z vidika druženja kolegov in poslovnih partnerjev. Vse to zagotovo pomembno pripomore k nadaljnjemu kvalitetnemu razvoju gastronomije v prihodnje in k promociji kulinarične Ljubljane.«
Gourmet zajtrk za vse in stopničke za najhitrejše
Dan se je začel z bogatim Gourmet zajtrkom, za katerega je poskrbel kuharski mojster Sebastjan Elbl iz Gostilne na Gradu, ki je goste razvajal z Ljubljanskim zajtrkom iz lokalnih živil – sestavljali so ga ljubljanske skutne palačinke z mariniranimi jagodami in medom na jagodnem kuliju, pehtranova čipka in sneženi poljubčki. Linija BIO ZONE blagovne znamke Mercator pa je v okušanje ponudila 100 % ekološko pridelane in visokokakovostne izdelke, ki so poskrbeli za jutranji odmerek energije.
Po zajtrku je sledil žreb startnih številk za vse smučarje in deskarje, ki so se v šestih kategorijah potegovali za najvišje stopničke Gourmet pokala. V napetem boju se je pomerilo 110 tekmovalcev. Naslov najhitrejšega med gostinkami in gostinci si je letos priboril Nikola Perkolič Railič iz hotela in restavracije Lipa iz Kranjske Gore ter osvojil glavno nagrado – triletni najem pomivalnega stroja (podarja Winterhalter) in enoletni najem ledomata (podarja Pulito Solutions). Tekmo je ponosno odprl bivši smučarski as Jure Košir, kot predtekmovalec pa se je nato na progo podal tudi direktor RTC Krvavec, Janez Janša.
Na stopničke Gourmet pokala so tako ponosno stopili:
Gostinke
- Manja Trobec (Kevder – Hotel Pok)
- Helena Bizjak Žerovnik (Hotel Planinka)
- Zala Kopajner (Vabo d.o.o)
Gostinci
- Nikola Perkolič Railič (Perkolič d.o.o.)
- Tadej Prebil (Ex Bar)
- Janez Koželj (Jezeršek gostinstvo d.o.o.)
Vinarji
- Toni Konrad (Konrad Wine)
- Matic Germovšek Žnidaršič (Frelih)
- Klemen Konrad (Konrad Wine)
Deskarji
- Anže Stare (TaBar)
- Jani Klemenčič (Chilli d.o.o.)
- Leo Kocina
Skupno moški
- Luka Pančur (AERONA Kreativa)
- Nikola Perkolič Railič (Perkolič d.o.o.)
- Tadej Prebil (Ex bar)
Skupno ženske
- Hana Stevič (Molinet – hiša čokolade)
- Manja Trobec (Kevder – Hotel Pok)
- Larisa Hoda
Mladi kuharji navdušili s svojimi jedmi
Gourmet Cup Ljubljana je tudi odlična priložnost za dokazovanje mladih. Za vrhunske kulinarične dobrote na Gourmet na snegu so tako poskrbeli mladi dijaki in študentje, ki se kalijo v slovenskih gostinskih šolah, in pod budnim očesom slovenskih kuharskih mojstrov pripravljali svoje avtorske jedi iz lokalnih in sezonskih sestavin.
- Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled in chef Simon Bertoncelj (Restavracija Julijana)
- Študenta: SUZANA KOKALJ in NIK ČEH, šolski mentor: Jože Zalar
- Jed: mini ješprenj z gomoljčno zelenjavo, počasi kuhana telečja lička s cimetom, klinčki in medom, čips leče in pena luštreka
- Sladica: mousse Prnikarjeve skute z gozdnimi sadeži, gel mete, omaka rdečega ribeza, sladoled mlečne čokolade z rumom in espuma pehtrana
- Srednja šola za gastronomijo in turizem v Ljubljani in chef Igor Jagodic (Strelec)
- Dijaka: IVAN ARSIĆ, NIKOLA NEDIĆ in LEJLA AVMEDOSKI, šolski mentorici: Majda Rebolj in Darinka Hull
- Jed: počasi kuhana svinjska lička v omaki, popečen slovenski štrukelj, pire rumenega korenja in pesto korenčkovih listov
- Biotehniški izobraževalni center Ljubljana in chef Jakob Pintar (Restavracija TaBar)
- Študenta: STELA ZARNIK in TIM CETIN, šolski mentorji: Boštjan Humski, Neli Selan in Andrej Molk
- Jed: divji prašič
- Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje in chef Marko Magajne
- Dijaka: NAL ROŽLE MARTINČIČ in VESNA KEBLIČ, šolski mentor: Boštjan Bezgovšek
- Jed: ribičeva sreča, postrvja ruladica sous vide, ohrovt, ocvirki, peneča se ribja omaka s črnim česnom
- Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor in chef Sebastjan Plevčak (Restavracija 7)
- Študenta: LUKA BAHOR in TINE LEOPOLD, šolska mentorica: Tjaša Horvat
- Jed: sotirana piščančja jetrca z omako suhih sliv, krompirjeva krema, radič
- Srednja gostinska in turistična šola Radovljica in chef Davor Družinec (Hotel Astoria)
- Dijaka: PATRICIJA OBLAK IN DARKO BUŠKAN, šolska mentorica: Gabrijela Jošt
- Jed: »smučarska malica« – ajdov kruh, masovnik, lardo, mikrozelenje
- Srednja poklicna in strokovna šola Zreče in chef Žiga Gabrovec (Žigola, finalist 7. sezone kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija)
- Dijaka: URH IRŠIČ in ANJA KOŠIČ, šolska mentorica: Helena Sovec
- Jed: goveja lička v višnjevi omaki s slivami in sladko smetano, 15-urni krompir, balzamična solatka
Za bogat izbor vrhunskih penin in šampanjcev je poskrbel Koželj, Hiša dobrih vin, skupaj z peninskimi in šampanjskimi kletmi – Medot, Puklavec family wines, Monterosso, Frelih, Albiana, Soligo, Louis Roederer, G.H. Martel, Steyer, Klet Krško in Radgonske gorice, ki so na dogodku poskrbele za edinstveno doživetje – možnost okušanja penine Untouched by Light, prvega penečega se vina na svetu, pridelanega v popolni temi: grozdje, trgano ponoči v radgonskih vinogradih, penina, zorjena v stoletja starih kleteh, brez dostopa svetlobe, polnjena v črne steklenice, zapečatena v črno folijo, za okušanje v popolnem mraku.
Vsi terenski navdušenci so na dogodku premierno občudovali tudi nov Fordov model, najnaprednejši Ranger Raptor doslej, ki je očaral z osupljivim videzom in surovo močjo, namenjen pa je voznikom, ki želijo zmogljivost, ekstremne terenske sposobnosti in najnaprednejšo tehnologijo.
Druženje se je končalo z après ski zabavo in ansamblom Fehtarji, ki trenutno velja za enega izmed najbolj zaželenih ansamblov v Sloveniji, njegovi člani pa so s svojo dobro voljo in navihanostjo navdušili in zabavali vse udeležence zabave. Za dodatno animacijo je poskrbel tudi kuharski mojster Luka Jezeršek, zvezda večera, ki je s svojim pevskim vložkom še dodatno popestril večerno dogajanje, s katerega so ljudje odšli polni nepozabnih vtisov, novih poznanstev in dobre volje.
Gourmet večerja na zajli z Mojmirjem Šiftarjem
Na zaključku dogodka v torek, 14. marca, so prišli na vrsto vsi ljubitelji kulinarike in se na Gourmet večerji na zajli v organizaciji Jezeršek gostinstva pustili razvajati gostujočemu ljubljanskemu chefu Mojmirju Šiftarju iz PEN KLUB Restavracije, ki je gostom postregel z Okusi Ljubljane (Pečen file romba z ocvirki, krema gomolja zelene z vodno krešo in masleno vinsko omako). Za sladico je tudi tokrat poskrbel Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof in skupaj s folklorno skupino iz Cerkelj vsem gostom v koči Sonček na Krvavcu pričaral pravo zimsko pravljico.
Da je bilo celotno dogajanje resnično pestro in polne dobro volje v pisani druščini, kažejo utrinki z Gourmet Cupa Ljubljana 2023. Ogledate si jih lahko v fotogaleriji na povezavi https://gourmetcupljubljan.pixieset.com/.
VIR: Jezeršek