Oddaja Iz našega studia na TV IDEA je minuli teden gostila župana Občine Turnišče Boruta Horvata. Z voditeljem sta naredila pregled dogajanja v minulem mandatu in izpostavila večje projekte.

Foto: TV IDEA



Zaradi dotrajanosti in potrebi po povečanju kapacitet obstoječe čistilne naprave je bila potrebna rekonstrukcija čistilne naprave. Investicija je težka več kot 3 milijona evrov. Nova čistilna naprava bo po zagotovitvah proizvajalca brez večjih posegov obratovala 30 let, s skrbnim ravnanjem pa lahko upamo na še nekaj let več. S sklepom Vlade Republike Slovenije je bilo zagotovljeno sofinanciranje tudi iz državnega proračuna. Nova čistilna naprava se bo predvidoma konec meseca februarja oz. v začetku marca začela postopoma vključevat v proces čiščenja odpadne vode in bo po fazah do poletja 2023 začelo že 1-letno poskusno obratovanje.
V lanskem letu je bila urejena tudi infrastruktura v Gospodarski coni Turnišče, ki je bilo pravtako delno sofinancirano iz strani državnega proračuna. Načrtovana gradnja že nekajkrat omenjene tovarne je trenutno v postopkih zagotavljanja večjih kapacitet električne infrastrukture, ki je na področju naše občine trenutno prešibko za zagotavljanje potreb večjim odjemalcem. Rešitev se kaže v močnejšem daljnovodu Lendava-Murska Sobota, ki bo Dolinski del Pomurja povezal v elektroenergetsko mrežo.

Obstoječa podjetja v gospodarski coni tudi širijo svojo dejavnost in kažejo velik potencial za nadaljnje širjenje. Največ ovir predstavlja prostorska zakonodaja, ki pa se udejanja z Občinskim prostorskim načrtom (OPN).

V Renkovcih je zaživela tudi skupina HUDO DOBRO, ki je pridobila status socialnega podjetja in se je specializirala za gastronomsko dejavnost - https://www.hudo-dobro.si/hudo-dobro.html

V občini poteka tudi rekonstrukcija Zdravstvene postaje Turnišče. Pred tem je bila obnovljena že čakalnica in tudi zobozdravstvena ambulanta, trenutno pa se ureja še preostali del zdravstvene postaje z ureditvijo večjega parkirišča, na katerem je načrtovana polnilna elektro postaja.
V minulem mandatu je potekala tudi rekonstrukcija Večnamenskega centra za širitev Vrtca Turnišče z dvema oddelkoma in igralnico.
Športna dejavnost Fitnes Turnišče se je s širitvijo vrtca preselila v nove prostore, za katere je bila potrebna rekonstrukcija prostorov nekdanje Rodovite. V nadaljevanju pa se bo zraven prostorov fitnesa z delno rekonstrukcijo obstoječega objekta zgradil novi Gasilski dom z dvorano za kulturne prireditve in prostom za športnike-strelce, za katerega je že pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje.

Za nami so tudi investicije v kolesarsko infrastrukturo. V minulem mandatu so se zgradile kolesarske povezave Turnišče-Renkovci in kolesarska povezava do podjetja Lušt, Turnišče-Dobrovnik in iz Gomilic v smeri proti Črenovcem. Župani sosednjih občin so na Direkcijo za ceste Republike Slovenije podali pobudo za izgradnjo kolesarskih povezav na državnih cestah Renkovci-Dobrovnik in Renkovci-Gančani, ki bi potekala potem neprekinjeno do Beltincev.
Prav tako so župani Dobrovnika, Turnišča in Lendave sklenili dogovor, da bodo s kolesarskimi povezavami povezali tudi Nedelico-Genterovci, v tem sklopu pa bi obnovili tudi dotrajano in nevarno cestno povezavo - lokalna cesta, ki poteka skozi meje vseh treh občin.

Z LAS-ovim projektom Kolesarska veriga na podeželju, ki je vseslovenski projekt, je bilo nakupiljenih 5 koles, jih si jih je možno izposoditi na kolesarski bazi prek župnijske cerkve Marijinega Vnebovzetja. Izposojevalnica koles Pomurje bike - soboskibiciklin.si z aplikacijo za pametne telefone mobiln.si.
Z evropskimi sredstvi preko Lokalne akcijske skupine (LAS - Pri dobrih ljudeh) so bilo uspešno pridobiljena sredstva za igradnjo fitnesa na prostem v Renkovcih in Gomilicah, naknadno pa sta bila iz lastnih sredstev zgrajena še fitnesa na prostem v Turnišču in Nedelici. V sklopu projekta tudi lokalno Strelsko društvo Štefan Kovač Turnišče pridobilo nove elektronske tarče.

Tudi Polanščekova domačija je v letošnjem mandatu zaživela z društveno aktivnostjo, tam se je uredilo dvorišče in zgradilo dvostezno balinišče.
V sklopu še enega projekta je zaživela tudi Luštna tržnica, ki omogoča tudi lokalnim pridelovalcem možnost prodaje lastnih pridelkov. V nadaljevanju bodo v sklopu projekta Odkrij nas v novem TIC-u prek župnijske cerkve lokalni pridelovalci imeli možnost prodaje.

S povečanjem kapacitet čistilne naprave se povečujejo tudi možnosti priseljevanja. V občini Turnišče trenutno potekajo investicije zasebnih investitorjev v izgradnjo novih stanovanjskih enot - Pasike. Veseli nas tudi, da se pristopa k odkupu in obnovi starejših stanovanjskih zgradb in k novogradnjam. Ob tem župan apelira pristojna ministrstva, da pospešijo postopke pridobivanja dovoljenj Občinski prostorski načrt, v katerem so še načrtovana področja za možnost poselitve.

Za nami je tudi prvi tovrstvni javni razpis za štipendije Občine Turnišče, ki je prišel kot pobuda iz strani mladih občine Turnišče. Ob tem je še vedno aktualna stimulacija študentov ob zaključkih letnikov, diplom, magisterijev in doktorskih nazivov, za katere je načrtovano povečanje sredstev. Če bodo razmere omogočale, bo Občina povečala tudi sredstva kot nagrado za novorojence

V poletnih mesecih je bila po dveletnem premoru ponovno izpeljana Velika maša s kramarskim sejmom, Varaška noč v sodelovanju z Nogometnim klubom Turnišče, Ferencovo senje v sodelovanju s Kulturnim društvom "Štefan Raj" Turnišč in ostalimi domačimi in zunanjimi društvi ter letošnja novost - srečanje Cehov občine Turnišče.

Župan Občine Turnišče Borut Horvat želi nadaljevati delo in bo ponovno kandidiral za mesto župana v novem mandatu 2022-2026.

PR: Občina Turnišče