je dosegla mejnik 300 milijonov izdelanih avtomobilov

je dosegla mejnik 300 milijonov izdelanih avtomobilov

Toyota Motor Corporation (TMC) je pred kratkim dosegla pomemben mejnik, saj je njena kumulativna globalna proizvodnja dosegla 300 milijonov izdelanih avtomobilov (podatek vključuje tudi proizvodnjo meseca septembra 2023).

Ta izjemen mejnik je bil dosežen 88 let in dva meseca po tem, ko so avgusta leta 1935 v oddelku za avtomobilsko proizvodnjo Toyoda Automatic Loom Works, Ltd. (kasneje Toyota Industries Corporation) izdelali tovornjak G1, ki velja za prvo serijsko vozilo družbe Toyota. 

Ta podatek vključuje japonsko domačo in mednarodno proizvodnjo - na Japonskem so namreč do zdaj izdelali 180,52 milijona avtomobilov, v tovarnah, ki jih ima korporacija Toyota na različnih koncih sveta, pa so proizvedli 119,6 milijona vozil (od konca septembra 2023).

Corolla je najbolj proizvajani model znamke Toyota. Skupna globalna proizvodnja avtomobilov serije Corolla pa je ob koncu septembra 2023 znašala 53,399 milijona proizvedenih primerkov.

Na pomemben mejnik sta izjemno ponosna tudi direktor in mojstrski voznik Akio Toyoda in novi predsednik Koji Sato.

"Naš ustanovitelj Kiichiro Toyoda je nekoč dejal, da je izdelovanje avtomobilov dejavnost, ki zahteva sodelovanje in združevanje moči številnih udeležencev. Iz tega seveda sledi, da avtomobile izdelujemo skupaj. Mejnik 300 milijonov izdelanih avtomobilov je dokaz našega trdega dela, ki smo mu predani vsak dan. Pri tem sodelujejo vsi naši kolegi, dobavitelji, trgovci ter mnogi drugi. Ta zgodovina se ni začela, ko smo izdelali prvi avtomobil.
Ustanovni člani so večkrat poskusili in kar nekaj njihovih prvih poskusov ni bilo uspešnih. A kljub temu so snovali in izdelovali vedno nove prototipe. Prav njihova strastna prizadevanja so pripeljala do današnje Toyote. V tem času smo se soočili s številnimi težavami in pastmi. Na nek način so nas vedno znova rešili naši številni zvesti uporabniki, ki obožujejo naše avtomobile. Vsak izdelan avtomobil pripoveduje svojo zgodbo. Stranke, ki so se odločile za naše avtomobile, pa so tisti odločilni dejavnik, ki nam omogoča, da še vedno izdelujemo avtomobile. 
Vsem sem hvaležen iz dna svojega srca. Tudi jaz imam rad avtomobile in še naprej jih bomo izdelovali, enega za drugim s skrbnostjo in predanostjo," je povedal Akio Toyoda.

»Najprej se želim iskreno zahvaliti vsem strankam, ki so izbrale avtomobile znamke Toyota. In seveda tudi vsem zaposlenim, ki so prav vsak primerek izdelali z dušo in srcem. Precej zaslug   gre tudi dobaviteljem in trgovcem, ki so jih skrbno dobavili. 

To izjemno številko 300 milijonov proizvedenih enot smo lahko dosegli le z nenehnim trudom in sodelovanjem vseh zaposlenih v podjetju, ki delujejo na področjih načrtovanja, oblikovanja, proizvodnje, logistike, prodaje, servisa ... V vsem tem času so naši sodelavci premagali nešteto izzivov. Samo v zadnjih letih smo bili priča naravnim nesrečam, kakršen je bil veliki potres na vzhodu Japonske, in številnim nepredvidljivim dogodkom, kakršna je bila pandemija COVID-19, ki je med drugim sprožila težave v dobavni verigi določenih sestavnih delov. 
Vsakič ko smo se soočili s težavami in nismo mogli izdelovati avtomobilov, smo združili moči in se prilagodili novim razmeram. Seveda ne bomo nikoli pozabili vseh strank, ki so podpirale naše delo. Zaradi njih bomo še naprej vsak dan dali vse od sebe in izdelovali vedno boljše avtomobile, s katerimi bomo na njihove obraze pričarali nasmehe," ga je dopolnil novi predsednik Koji Sato.

VIR: Toyota Adria