Interaktivna šola ponuja priložnost za delo z vrhunskimi strokovnjaki s področja uprizoritvenih umetnosti

Društvo IndiJanez v okviru svoje kulturne dejavnosti programa teater magdalena organizira  interaktivno gledališko šolo, v okviru katere se udeleženci učijo in ustvarjajo pod taktirko  referenčnih strokovnjakov, ki delujejo na področju uprizoritvenih umetnosti. Vsebine temeljijo  na aktivnem raziskovanju različnih medijev, izraznih sredstev, tem in drugih komponent s strani  sodelujočih, pokrivajo pa področja gledališča, filma in lutk. 

Gledališka šola teatra magdalena je sestavljena iz raznovrstnih sklopov oziroma predmetov,  ki so v sodelovanju z izkušenimi mentorji zamišljeni kot večplastni kreativni procesi, zgrajeni  na različnih perspektivah, tehnikah in izrazih. Udeleženci z njihovim spoznavanjem praktičnim  apliciranjem pridobivajo dragocene izkušnje v določenem mediju. Šola, ki poteka že od  septembra, zdaj išče nove udeležence, vključitev pa je brezplačna.  

V osnovi je teater magdalena oblikovan kot novi poligon raziskovanja umetnosti in sebe – bodisi za osebni razvoj sodelujočih bodisi kot priprava za profesionalno udejstvovanje ali  kariero – obenem pa služi kot prostor za mlade ustvarjalce. Tudi šola je tako namenjena vsem,  ki želijo spoznati ali nadgraditi znanje na področju gledališča in igre – še zlasti pa mladim, ki  do podobnih programov sicer nimajo dostopa. »Dobrodošli so vsi, ki želijo izpopolniti svoje  reference, se odpravljajo na profesionalno gledališko oziroma igralsko pot ali si zgolj želijo  osebnega razvoja in jih zanima raziskovanje različnih načinov izražanja,« pove eden od  organizatorjev. Primerna je torej tako za tiste, ki se na tem področju že udejstvujejo kot tudi  tiste z manj izkušnjami, eden od ciljev programa pa je vključevanje ustvarjalcev in ljubiteljev  gledališča različnih profilov, ki bodo skozi učenje aktivno ustvarjali originalne vsebine in  razvijajo lastni potencial. 

Vsak predmet v ospredje postavlja svoj izraz, medij ali osrednji element, na primer govor, gib,  film ali lutkarstvo; gre za svojevrsten eksperiment, v sklopu katerega bodo udeleženci  ugotavljali, kako poudarjanje določenih aspektov vpliva na igro in ustvarjanje. Na širši ravni pa  je rezultat programa predvsem cikel dinamičnih originalnih vsebin, ki s svojo vsestranskostjo  odražajo diverziteto udeležencev in kulturno-umetniškega prostora, v katerem nastajajo – ne  le Kulturnega centra Pekarna, kjer se odvija del izobraževanja, ampak tudi mestne četrti  Magdalena in drugih lokalnih skupnosti nasploh. 

»Naša želja je oblikovanje močne, kontinuirane skupine udeležencev, ki bodo z doprinosom  prispevali k ohranjanju in soustvarjanju kulturno-umetniške scene v Pekarni in Mariboru,« povedo izvajalci, ki so z dosedanjim obiskom zadovoljni, doseči pa si prizadevajo še večji krog  ljudi različnih starosti, veščin in izkušenj. Pri tem poudarjajo, da predhodne igralske ali  gledališke izkušnje niso pogoj za vključitev, saj so vsebine zastavljene tako, da so dostopne  vsakomur. 

Nekaj sklopov se je jeseni že odvilo, tudi v zimskih mesecih pa se obetajo tematsko raznoliki  in zanimivi predmeti. Že v tem tednu, natančneje s 6. 12., se začenja delavnica z naslovom 
Uvod v igro pod mentorstvom Viktorja Hrvatina Megliča, ki bo v okviru štirih srečanj obdelala  osnove gledališkega izražanja, od tehnik dihanja do občutka za glas in odrskega giba. 10. 12.  se bo nato pričel še sklop Lutkarstvo pod vodstvom Tina Grabnarja, kjer bodo udeleženci  spoznavali različne lutkovne tehnike. 

Vključitev v gledališko šolo je brezplačna in je možna ves čas trajanja programa
. Prijave  oziroma zanimanje lahko udeleženci oddajo na elektronskem naslovu pr@indijanez.si.

VIR: indijanez