Skupni konsolidirani prihodki Fortenova grupe iz kontinuiranega poslovanja za leto 2021 so znašali 31,4 milijarde kun (4,2 milijarde evrov)

Skupni konsolidirani prihodki  Fortenova grupe iz kontinuiranega poslovanja za leto 2021 so znašali 31,4 milijarde kun (4,2 milijarde evrov), s  konsolidiranim prilagojenim EBITDA v višini 1.955 milijonov kun in 523 milijoni kun čistega dobička, po prihodkih od prodaje skupine zamrznjene hrane. Skupina je leto zaključila z 1.872 milijoni kun gotovine na računih.

Ti rezultati so enaki 65-odstotni rasti konsolidiranih prihodkov iz poslovanja in 52-odstotni rasti prilagojenega konsolidiranega EBITDA v primerjavi z letom 2020. Glavni dejavnik uspešnosti konsolidiranih rezultatov je dejstvo, da je Poslovni sistem Mercator od 1. maja 2021 konsolidiran v rezultate Fortenova grupe.

V primerjavi z rezultati ob koncu leta 2020 je 18 podjetij iz osnovne dejavnosti Skupine, brez prodanega segmenta zamrznjene hrane in vključno s celotnim letom družb Skupine Mercator, na enaki podlagi zabeležilo 5-odstotno rast prihodkov, 20-odstotno rast EBITDA. in 64-odstotno povečanje EBIT.

Ti pozitivni trendi rasti so se nadaljevali tudi v letu 2022, pri čemer je 18 družb iz temeljnih dejavnosti Skupine  v prvem četrtletju 2022 ustvarilo 6 odstotkov višje čiste prihodke od prodaje, 2 odstotka višji EBITDA in 6 odstotkov višji EBIT v primerjavi s prvim četrtletjem lani.

„Lani in v začetku letošnjega leta smo dosegli močne rezultate, pri čemer so ključni dosežki refinanciranje, prenos in povezovanje Mercatorja skupaj s trenutno realizacijo načrtovanih sinergij, dokončanje prodaje zamrznjene hrane in posledično zmanjšanje zadolženosti v tretjem četrtletju 2021, ter pomembne operativne izboljšave in dobra poletna sezona. Zaradi tega naš čisti dobiček v višini 523 milijonov kun predstavlja za 1,8 milijarde kun izboljšanje glede na leto 2020, denarna pozicija pa ostaja zelo močna in ob koncu leta 2021 znaša 1,9 milijarde kun. Lansko leto je bilo za nas prvo v preteklih petih letih od začetka postopka izredne uprave in ustanovitve  Fortenova grupe, v kateri je Skupina ustvarila dobiček, kar je za nas pomemben mejnik.

Za nami je res odlično leto glede na dosežene rezultate in okrepljeno kapitalsko in finančno strukturo, s čimer smo postavili temelje za nadaljnjo rast. Vse aktivnosti, ki smo jih izvajali, so bile usmerjene v dvig vrednosti ter celotne korporativne in družbene odgovornosti Fortenova grupe glede na vpliv, ki ga imamo kot največji delodajalec v regiji na vsa njena gospodarstva.

Posebej sem ponosen na dejstvo, da je vse, kar smo naredili, pripeljalo do uresničitve enega naših najpomembnejših ciljev – povečanja naložbene moči Fortenova grupe, ki je zdaj v letu 2022 sposobna zagnati regionalni naložbeni cikel, vreden več kot 130 milijonov evrov.  Vse naše naložbe so usmerjene v bolj trajnostno in učinkovito poslovanje z namenom nadaljnje gradnje vodilnih pozicij naših dejavnosti. Poudaril bi tudi, da smo si poleg vsega naštetega v letu 2021 zastavili zelo ambiciozne cilje, ko gre za okoljsko, socialno in upravljavsko problematiko ter pripravili prvo trajnostno poročilo, ki bo objavljeno v naslednjih dneh", je izpostavil ključne kazalce poslovanja v letu  2021 Fabris Peruško, generalni direktor in član upravnega odbora  Fortenova grupe.

James Pearson, glavni finančni direktor Fortenova grupe, je dejal: „Še naprej dosegamo načrtovano finančno krepitev in poenostavitev strukture skupine. S posli, povezanimi z Mercatorjem, skupino zamrznjena hrana ter vrsto prodaj neosnovnih dejavnosti in nepremičnin smo v letu 2021 zmanjšali dolg za 4,4 milijarde kun, tako da smo ob koncu leta dosegli 4,3-kratno zadolženost. To je občutno znižanje 6,8-kratnega deleža dolga, ki smo ga imeli na začetku leta, kar kaže, kako velik korak smo naredili.

Rezultati pričajo tudi o sposobnosti in veliki odpornosti zaposlenih v Skupini. Kljub epidemiji, potresom, pritiskom v dobavni verigi, inflaciji itd., še naprej dosegajo svoje cilje, ne glede na to, ali gre za izboljšanje storitev za stranke, razvoj obstoječe ponudbe ali razvoj nove, kar je vse skupaj pripeljalo do rezultatov“ – je dejal Pearson.


PR: Fortenova Group