Za najlepši šanson 2023 izvemo 28. oktobra

Za najlepši šanson 2023 izvemo 28. oktobra

Sinoči je strokovna komisija Festivala slovenskega šansona v Murski Soboti izbrala še drugih pet finalistov, ki se bodo predstavili na sklepni prireditvi 28. oktobra v Rogaški Slatini. Takrat bomo dobili najlepši šanson letošnjega leta.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
15. maj 2023 ob 08:35
Ljubljana - RTV SLO


Na drugem polfinalnem večeru v Murski Soboti smo dobili novih pet finalistov za nastop na Festivalu slovenskega šansona 2023. Vseh deset finalistov bomo slišali in videli 28. oktobra v Rogaški Slatini, na Prvem programu Radia Slovenija, spletni strani Prvega in na TV Slovenija. Foto: Špela Šivic

Na drugem predizboru so bili izbrani:



Foto: Prvi

V Murski Soboti so se poleg njih predstavili še Anja Strajnar, Prašnati, Mihael Lajlar, Anja Hrastovšek ter Ana Mezgec in Nakána.

V dveh večerih, 6. in 14. maja v Krškem in Murski Soboti, smo tako dobili deset finalistov, ki se nam bodo ponovno predstavili 28. oktobra, ko bo v Rogaški Slatini sklepni del prireditve in razglasitev najlepšega šansona.

S Festivalom slovenskega šansona Prvi program Radia Slovenija – Prvi spodbuja kakovostno, izvirno ustvarjalnost s področja šansona v slovenskem jeziku. Malo nabrito, duhovito, izpovedno, predvsem pa glasbeno izpopolnjeno.

Tudi na drugem predizboru, povezovala sta ga Višnja Fičor in Igor Velše, so skladbe ocenjevali pisatelj in pesnik Vlado Žabot, glasbenica Jadranka Juras, pevka in pedagoginja Barbara Šinigoj, glasbeni urednik Gregor Stermecki ter literarni komparativist Miha Zor. Članica strokovne žirije Barbara Šinigoj je po obeh večerih nove izvirne slovenske glasbe povzela misli žirantov: »Obveljalo je nenapisano pravilo, da izberemo posebne skladbe, ki so v nas vzbudile zanimanje, pa naj bo z besedilom, aranžmaji ali izvedbo. Čutiti je bilo, da so se prav vsi izvajalci neizmerno potrudili, kar se je seveda tudi slišalo z odra. Pohvalila bi tudi samo izvedbo festivala, vzdušje je bilo čudovito, tako kot mora biti; tako kot si slovenski šanson zasluži



Drugi predizbor za Festival slovenskega šansona 2023 sta povezovala voditelja Višnja Fičor in Igor Velše; na fotografiji ob njiju na odru tudi odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija Danijel Poslek. Foto: Aleš Cipot, fotolens

Dogajanje na drugem predizboru za najlepši šanson 2023 v Gledališču Park v Murski Soboti ste lahko spremljali v neposrednem prenosu na Prvem ter v videoprenosu na spletni strani Prvega. Sklepno prireditev 28. oktobra v Rogaški Slatini boste lahko spremljali na omenjenih programu oziroma platformi, prenašala pa jo bo tudi TV Slovenija.

Če ste katerega od čudovitih šansonjerskih večerov zamudili živo, ju lahko najdete na 365.rtvslo.si.

In kaj čaka finaliste? Že poleti bodo svoje skladbe posneli v studiu 26 Radia Slovenija. 28. oktobra pa se bodo znova predstavili občinstvu in novi komisiji ter se potegovali za eno od petih nagrad: za najboljše besedilo, za najboljšo glasbo, za obetavno mlado avtorico oziroma avtorja ali izvajalko oziroma izvajalca, za veliko nagrado Slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti ter za najboljšo skladbo po izboru poslušalcev Prvega programa Radia Slovenija.

Letošnji Festival slovenskega šansona poteka pod budnimi čuti glasbenih urednikov Teje Klobčar in Andreja Prezlja iz Uredništva glasbenega in razvedrilnega programa na Prvem programu Radia Slovenija, ki ga vodi mag. Simona Moličnik.

Vira fotografij: Aleš Cipot, Špela Šivic in Prvi