Slovenija in Italija povezani skozi glasbo

V letih 2024 in 2025 bo čezmejna slovensko-italijanska regija v duhu Evropske prestolnice kulture GO! 2025 postala središče klasične glasbe. Festival Prečkanja - Sconfinamenti, ki ga organizirata Glasbena matica Furlanija Julijska krajina in Ustanova Imago Sloveniae, bo gostil številne izjemne glasbene umetnike današnjega časa. Organizatorji obljubljajo bogat program koncertov, rezidenc in mojstrskih tečajev. Letos bo festival potekal med 24. julijem in 4. avgustom, in sicer na več lokacijah med goriškim zamejstvom in Ljubljano. Dogodki bodo za obiskovalce brezplačni.

O festivalu
Festival Prečkanja - Sconfinamenti je zrasel v tesnem sodelovanju s priznanim klavirskim virtuozom Alexandrom Gadjievim, ki je kot idejni pobudnik projekta prevzel tudi vlogo programskega vodje. Program festivala je zasnovan na vrhunskih koncertih klasične glasbe, s poudarkom na mladih »zvezdnikih v nastajanju« z vsega sveta. Dogodki se bodo zvrstili na številnih prizoriščih, med drugim v Novi Gorici, Gorici, Čedadu, Portogruaru in Ljubljani. Poleg koncertov bo festival ponujal tudi mojstrske tečaje, na katerih bodo obetavni mladi glasbeniki izpopolnjevali svoje veščine pod vodstvom prvovrstnih pedagogov in umetnikov, med drugim tudi z Alexandrom Gadjievim.

O umetniškem vodji
Alexander Gadjiev, umetniški vodja festivala in ambasador EPK 2025, je eden najvidnejših pianistov svoje generacije. Rojen v mednarodni družini v Gorici, Gadjiev že od zgodnjih let osvaja najvišje nagrade na prestižnih mednarodnih tekmovanjih in nastopa na največjih svetovnih odrih. Njegova bogata kariera in strast do glasbene umetnosti sta ga spodbudili, da je svojo energijo usmeril tudi v podporo mladim talentom in promocijo klasične glasbe na čezmejni ravni.

O mojstrskih tečajih
Festival Prečkanja - Sconfinamenti bo gostil dva izjemna mojstrska tečaja. Alexander Gadjiev in njegov oče, priznani pedagog Siavush Gadjiev, bosta vodila tečaj klavirske igre, namenjen 12 izbranim pianistom, ki bodo poglabljali svoj glasbeni izraz. Tečaj se bo zaključil s koncertom udeležencev Per aspera ad astra v Ljubljani (SI). Drugi mojstrski tečaj pod vodstvom Noama Sivana, svetovno priznanega pionirja klasične improvizacije, bo posvečen improvizaciji v klasični glasbi. Udeleženci tečaja bodo svoje veščine predstavili na zaključnem koncertu Impromptu v Gorici (IT).

O programu
Program festivala je skrbno zasnovan tako, da odraža najvišjo raven umetniške izvedbe in inovativnosti. Otvoritveni koncert bo zaznamovala izjemna trojica: naš pianistični zvezdnik Alexander Gadjiev, nemško-izraelski pianist Ido Ramot, ki je zaslovel že kot čudežni otrok, danes pa redno sodeluje z najboljšimi orkestri in pobira najvišje nagrade na prestižnih tekmovanjih, ter korejski virtuoz Jonghwa Park, ki s svojimi tehnično brezhibnimi in inovativnimi improvizacijskimi pristopi pretresa svetovno klasično glasbeno sceno.

Festival bo gostil vrsto eminentnih umetnikov, kot sta ena najhitreje vzhajajočih zvezdnic svoje generacije, italijanska čelistka in pianistka Miriam Prandi, ter genialni romunski pianist Daniel Ciobanu, ki se lahko pohvali z izjemnimi uspehi in številnimi prestižnimi nagradami; poslušalci bodo lahko uživali tudi v koncertih festivalskih rezidenčnih zasedb Beyond in Borderless, ki združujeta glasbenike z vsega sveta in s tem presegata geografske in kulturne meje.

Izjave

Manuel Figheli, ravnatelj Glasbene matice: »Festival Prečkanja - Sconfinamenti je edinstvena pobuda, ki združi mojstrske tečaje svetovno znanih pedagogov in koncerte ravnotako mednarodno uveljavljenih glasbenikov v čezmejnem prostoru. Alexander Gadjiev, ambasador dveh Goric, ki skupaj bosta evropski prestolnici kulture v letu 2025, je idealna vezna nit in duša tega ambicioznega projekta.  Skupaj z Ustanovo Imago Sloveniae pripravljamo celo vrsto vrhunskih dogodkov, ki bodo glasbeno in kulturno obogatili celoten naš prostor.  Zahvaljujemo se EZTS GO, ki nam finančno omogoča izvedbo festivala ter vsem tehničnim in medijskim partnerjem, ki so nam ob strani.«

Jan Kern, umetniški direktor Ustanove Imago Sloveniae: »Na naš novi čezmejni projekt Prečkanja - Sconfinamenti, ki ga pripravljamo z Glasbeno matico, smo zelo ponosni. V veliko veselje in čast nam je sodelovati s tako izjemnim mladim umetnikom, kot je Alex Gadjiev, saj k projektu prinaša neprecenljivo umetniško globino in prav posebno programsko svežino. Neizmerno smo hvaležni EZTS GO, ki nam je s finančno podporo omogočil zagon tega dragocenega medregijskega projekta, saj verjamemo, da se lahko Prečkanja - Sconfinamenti v naslednjih letih razvijejo v enega osrednjih glasbenih festivalov na goriškem čezmejnem območju.«

Projekt Festival Prečkanja - Sconfinamenti financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021–2027, ki ga upravlja EZTS GO.

PR - IMAGO SLOVENIAE