19. Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije Ljubljana, Rogaška Slatina, Lemberg


19. Srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije
Ljubljana, Rogaška Slatina, Lemberg
6.–9. julij 2022

Za dostojanstvo umetnosti.
Z zadnjo razpravo smo danes, 9. 7., v Rogaški Slatini sklenili kritiške razprave Festivala Pranger – 19. Srečanja pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije.

Prangerjevi kritiki dr. Alen Albin Širca, Denis Škofič in Silvija Žnidar (nadomeščala jo je Diana Pungeršič) so skupaj z avtorji/pesniki in bralci pretresali izbrane pesniške zbirke. Letos so se na prangerju znašli:  Kristina Hočevar: Rujenje, Neža Zajc: Brez slovesa, Nina Dragičević: To telo, pokončno, Natalija Milovanović: Samoumevno, Meta Kušar: Zmaj, Janez Ramoveš: Skupinska slika, Kristina Kočan: Selišča, Cvetka Lipuš: Odhajanje za začetnike, Jernej Županič: Orodje za razgradnjo imperija.

Debate so zaznamovale izostrene misli in mestoma tudi ostre, a spoštljivo in dobronamerno izrečene besede, pomembne za nadaljnje raziskave pesniške in kritiške pisave. Spretno pa jih je tudi letos krmarila Maja Šučur.

Med Prangerjeve vrhunce programa v Rogaški Slatini zagotovo sodi podelitev Stritarjeve nagrade za mladega in obetavnega kritika ali kritičarko – podeljuje jo Društvo pisateljev Slovenije. Letos je šla v roke Muanisa Sinanovića  zaradi »konsistentnega kritiškega dela, ki ga zaznamujejo tudi zareze in prenavljanje lastnih pristopov«_ tako v utemeljitvi. Muanis je že bil tako Prangerjev kritik kot tudi izbrani pesnik, a se tokrat podelitve zaradi gostovanja v tujini žal ni mogel udeležiti, v zahvalnem pismu pa je med drugim zapisal: »Precej žal mi je, da nocoj ne morem biti z vami. Posebej še, ker sem odlično zastavljeni, organizirani, miselno izzivalni ter obenem sproščeno uživaški Pranger vedno rad obiskal.«

Nagrado je podelil predsednik žirije Robert Kuret, v imenu nagrajenca pa jo je prevzel pesnik Dejan Koban.

Rogaško Slatino zapuščamo bogatejši in spokojni in se že veselimo jubilejne, 20. izdaje.

Pred tem pa vas vabimo, da se nam oktobra pridružite še na konceptualni debati Poezija & jeza ter razpravi Slovenska poezija v angleščini.

PR Urška Comino

Pesniško branje v Lembergu