Včeraj je Velenje obiskala vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerše. V Vili Bianci se je srečala z županom Petrom Dermolom, ki jo je tokrat sprejel v funkciji predsednika Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) in ji tudi predstavil delovanje ZMOS.

Včeraj je Velenje obiskala vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerše. V Vili Bianci se je srečala z županom Petrom Dermolom, ki jo je tokrat sprejel v funkciji predsednika Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) in ji tudi predstavil delovanje ZMOS. Seznanili smo jo z izzivi, s katerimi se sooča Velenje in nekatere večje evropske projekte, ki jih izvajamo in so za prihodnost Velenja zelo pomembni. Predstavili smo ji tudi aktivnosti, ki jih bomo v okviru priznanja evropski zeleni list ter v okviru Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest izvajali prihodnje leto.
 
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji si želi bolje poznati delovanje vseh treh združenj občin, ki jih imamo v Sloveniji: to so Združenje občin Slovenije (ZOS), Skupnost občin Slovenije (SOS) in Združenje mestnih občin Slovenije (ZMOS). Mestna občina Velenje je vključena v SOS in ZMOS.
 
Vodja predstavništva dr. Jerneja Jug Jerše je povedala, da so za predstavništvo takšna srečanja pomembna, saj je ZMOS pomemben steber demokracije. Povedala je tudi, da je leto 2024 pomembno, saj bomo praznovali 20 let od vstopa v Evropsko unijo, so pa naslednje leto tudi evropske volitve. Ljudem želijo predstaviti, koko koristen je bil vstop v EU za vse nas, hkrati pa si na predstavništvu želijo, da bi čim več ljudi odšlo na volišče, saj je bila na zadnjih volitvah udeležba zelo nizka.
 
ZMOS ima pomembno povezovalno funkcijo, saj povezuje mestne občine med seboj in spodbuja sodelovanje mestnih občin, izmenjavo izkušenj in dobrih praks ter oblikovanje in izvajanje skupnih razvojnih projektov. ZMOS v okviru izvajanja evropske kohezijske politike opravlja tudi naloge posredniškega telesa za izbor operacij mestnih občin v mehanizmu celostnih teritorialnih naložb (CTN). S predstavništvom smo se dogovorili, da bo svoje delovanje predstavilo na kolegiju direktorjev ZMOS in tudi sicer je v njihovem interesu, da občinam pomagajo pri komunikaciji z Evropsko unijo, če bi pomoč kadarkoli potrebovale.
 
Vodja predstavništva dr. Jerneja Jug Jerše je pohvalila delo občinske uprave in tudi delovanje ZMOS. Čestitala nam je za priznanje evropski zeleni list in za uvrstitev v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest. Z županom sta se dogovorila, da bomo v prihodnjem letu poiskali več priložnosti za skupno sodelovanje v okviru posameznih projektov in aktivnosti lokalne skupnosti pa tudi ZMOS. Župan je vodji predstavil tudi podžupanjo Aleksandro Vasiljević, ki je članica mreže BELC. Evropska komisija je leta 2022 vzpostavila mrežo Gradimo Evropo z izvoljenimi predstavniki občin (BELC – Building Europe with local councilors), ki omogoča vključevanja lokalnih skupnosti pri vprašanjih EU.
Srečanja so se poleg župana Mestne občine Velenje Petra Dermola udeležili podžupanja Mestne občine Velenje Aleksandra Vasiljević, sodelavka iz Urada za gospodarski razvoj in prestrukturiranje Julija Šumič, Miran Košpenda, strokovni sodelavec ZMOS in Nataša Šip sodelavka za odnose z javnostmi iz predstavništva.
Pošiljamo fotografiji s srečanja.
 
Prijazen pozdrav

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje