Festival Literature sveta – Fabula je že v polnem razmahu, v minulih dveh tednih so se poleg literarnih večerov zvrstile tudi različne delavnice, razstave, gledališke in filmske uprizoritve. Letos na Fabuli gostujejo odmevna literarna imena: Mircea Cărtărescu, Pol Guasch, Milena Marković, Marija Stepanova, Kapka Kassabova in lanski bookerjev nagrajenec Georgi Gospodinov.

Festival Literature sveta – Fabula je že v polnem razmahu, v minulih dveh tednih so se poleg literarnih večerov zvrstile tudi različne delavnice, razstave, gledališke in filmske uprizoritve. Letos na Fabuli gostujejo odmevna literarna imena: Mircea Cărtărescu, Pol Guasch, Milena Marković, Marija Stepanova, Kapka Kassabova in lanski bookerjev nagrajenec Georgi Gospodinov. Z obfestivalskimi dogodki, kot so sobotne bralne matineje za starejše in ustvarjalnice za otroke in mladino, pa Fabula že leta nagovarja vse generacije in širi ljubezen do literature, hkrati pa se dotika tudi drugih področij, kot so oblikovanje ter  filmsko in gledališko uprizarjanje.


Prvi, vizualni stik z literaturo je ponudil dogodek Fabule zunaj literature Tereza Prepadnik + Fabula. Vsako leto namreč Fabula izbere obetavnega ustvarjalca ali ustvarjalko, ki mu zaupa oblikovanje festivalske podobe in videz knjižnih žepnic. Letos so za to nalogo izbrali ilustratorko Terezo Prepadnik. Dogodek je potekal v galeriji DobraVaga, razstava oblikovalkinega ustvarjalnega procesa pa bo tam na ogled vse do konca festivala. (Foto: Nina Pernat)

Tereza Prepadnik je na odprtju razstave prikazala Fabulino knjižno podobo vse od začetnih skic do končne izvedbe, pri tem pa izpostavila tudi naslovnice, ki so bile zavrnjene, bodisi s strani avtorjev ali avtoric bodisi njihovih agencij – na ta način je poudarila pogosto spregledan vidik oblikovanja in produkcije knjižnih naslovnic. »Letos smo v sodelovanju z Vodnikovo domačijo Center in Centrom za ilustracijo skupaj z oblikovalko organizirali tudi delavnice knjižnih ilustracij ter pogovor o njenem dosedanjem ustvarjanju. Hkrati smo njeno delo izpostavili na vidnih mestih, na primer z ulično galerijo TAM-TAM, saj knjižno ilustracijo štejemo za izjemno pomembenvidik knjižne produkcije, ki mu posvečamo posebno pozornost, pri čemer naše knjižne žepnice ob vrhunski literaturi obravnavamo tudi kot umetniška dela, obetavnim ustvarjalcem pa odpiramo prostor v svet,« je povedal vodja festivala Fabula Aljaž Koprivnikar. (Foto: Nina Pernat)

Fabulino poslanstvo je širjenje literature in skrb za bralno kulturo, ki ga uresničujejo tudi z inovativnimi postavitvami literature v javni prostor. V sodelovanju z društvom Prostorož in oblikovalskim studiom Donar so leta 2021 ustvarili edinstven in interaktivni FabulaFotelj, ki je letos postavljen v Narodni galeriji. »Fabula se zaveda, da je pri spodbujanju bralne kulture v javnosti ključno uporabiti inovativne pristope, ki literaturo približujejo vsakdanjemu življenju, pri čemer v okviru programa Fabulapolis že več let razvijamo interaktivne in inovativne načine za prenos literature v javni prostor. Slednje vključuje različne projekte, kot so mestna poslušalnica Glasovi Fabule, interaktivna instalacija Napiši svojo fabulo in FabulaFotelj – zvočni fotelj, ki omogoča udobno poslušanje izbranih zvočnih knjig. V sodelovanju z Narodno galerijo obiskovalce tudi letos spodbujamo k potopitvi v bogat zvočni svet literature, ki ustvarja edinstveno sinergijo med vizualno in literarno umetnostjo,« je poudarila izvršna producentka festivala Eva Kučera Šmon. Interaktivni fotelj bo na voljo tudi po zaključku festivalskega programa, obiskovalcem Narodne galerije bo tako med ogledom slovenske likovne zgodovine še dodatno obogatil njihove izkušnje. (Foto: Nina Pernat)

Eno od glavnih vodil festivala je tudi vključevanje vseh generacij, družbenih slojev in ranljivih skupin. Z bralnimi matinejami za starejše, ki v različnih domovih za starejše potekajo tri festivalske sobote, želijo organizatorji festivala literaturo približati starejšim občanom in jim polepšati vsakdanje življenje. S takšnimi prizadevanji festival krepi socialno povezanost in skrb za dobrobit celotne skupnosti, starejši namreč pogosto težje dostopajo do literature in kulturnih dogodkov. Sodelujoči bralci in bralke varovancem domov za starejše sobote popestrijo z interpretacijami in literarnimi trenutki, ki presegajo generacijske razlike. Bralne matineje potekajo v DSO Poljane, DSO Bokalci, Center starejših Trnovo, DSO Fužine in DSO Notranje Gorice.Gradivo za medijePosebno pozornost Fabula vsako leto nameni tudi otrokom in mladim. Mlado občinstvo pritegnejo s številnimi dejavnostmi; sodelujejo s Festivalom angažiranega pisanja Itn., kjer se mladi ob čajankah družijo z gosti Fabule in z AGRFT, kjer študenti v sklopu Fabulinih knjižnih premier na osnovi Fabulinih žepnic pripravijo prenos iz literarnega v filmski medij. Tako se Fabula vključuje tudi v mentorski in izobraževalni proces, prirejajo pa tudi Fabuline ustvarjalnice za otroke in mladino. »Letos smo program ustvarjalnic z mentorico Katjo Gorečan prilagodili tako, da Fabula skupaj z zbirko Zvezdne Beletrine potuje v izbrane vrtce in osnovne šole, kjer skozi interaktivne vsebine mladim približuje svet literature, jih opolnomoči in spodbuja k branju. Zavedamo se, da so mladi naši prihodnji bralci in obiskovalci prireditev, zato jim želimo ponuditi navdihujoče izkušnje že od najzgodnejših let,« je povedal vodja festivala Aljaž Koprivnikar. Letos so na ustvarjalnicah sodelovali otroci iz Osnovne šole Frana Saleškega Finžgarja Lesce, ki so raziskovali odkritja Malega princa iz zbirke Zvezdna Beletrina. Ukvarjali so se z vprašanji, kako je možno, da nekateri vidijo v risbi klobuk, drugi pa udava, ki požre slona, pa tudi, kaj pomeni prihajati z neba ali z drugega planeta. Na delavnicah so se posvečali tudi krajši dramatizaciji besedila Mali princ in improvizacijski gledališki uprizoritvi. V izbranih vrtcih pa je Fabulina mentorica Katja Gorečan najmlajšim pot v svet literature odpirala z Ostržkovimi dogodivščinami, ki so namenjene socialnemu in kognitivnemu razvoju ter spodbujajo empatijo in
identifikacijo s pravljičnimi liki, ki se spopadajo z vprašanji odraščanja.


Ogled študentskih filmov na AGRFT, ki so nastali na podlagi knjig Fabule 2024.

Filmsko-literarna diskusija po ogledu filmov. (Foto: Nina Pernat)Mladim med 18. in 30. letom starosti so namenjene tudi delavnice kreativnega pisanja, na katerih udeleženci letos raziskujejo različne elemente človeške identitete ter raznolike vidike izražanja v kratkoprozni obliki. Teoretični del delavnic udeležencem na eni strani omogoča vpogled v osnovne značilnosti kratke proze, medtem ko praktični del na drugi strani vzpostavlja dialog z osebnimi in kolektivnimi izkušnjami. Poseben poudarek je namenjen spodbujanju kreativnega prostora, ki temelji na izmenjavi literarnih idej, samorefleksiji in iskanju lastnega pisateljskega glasu. (Foto: Nina Pernat)


VIR: Kreativna baza