Po podatkih Eurostata so evropska gospodinjstva v letu 2021 porabila skoraj 11 milijonov TJ energije, kar je bilo za 5,5 odstotka več kot leta 2020.

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
PIxabay in Eurostat
Po podatkih Eurostata so evropska gospodinjstva v letu 2021 porabila skoraj 11 milijonov TJ energije, kar je bilo za 5,5 odstotka več kot leta 2020. 

Delež porabljene energije v gospodinjstvih je v letu 2021 v primerjavi z vso porabljeno energijo v EU dosegel 27 odstotni delež, pri čemer je večina energetskih potreb (33,5 odstotka) bilo pokritih s pomočjo zemeljskega plina, električne energije (24,6 odstotka) in obnovljivih virov (21,2 odstotka). Delež nafte in naftnih izdelkov je pri pokrivanju energetskih potreb gospodinjstev znašal 9,5 odstotka, delež daljinske toplote 8,6 odstotka, manjši, 2,5-odstotni delež, pa je odpadel na premog. Kot rečeno, s o evropska gospodinjstva v letu 2021 porabila približno 11 milijonov TJ energije, kar je bilo za 5,5 odstotka več kot leto prej, pri čemer se je najbolj povečala poraba zemeljskega plina (za 1,8-odstotne točke), obnovljivih virov (za 0,9 -odstotne točke) in daljinske toplote (za 0,4-odstotne točke). Hkrati se je občutneje zmanjšala poraba nafte in naftnih izdelkov, za 2,8-odstotne točke, delež električne energije in premoga pa je ostal nespremenjen.

Zanimivi so tudi podatki o namenu porabljene energije, pri čemer je bil levji delež ali kar 78,9 odstotka porabe končne energije namenjen ogrevanju stanovanjskih površin in vode. Delež električne energije potrebne za razsvetljavo in delovanje električnih naprav je bil 13,6-odstoten, pri čemer pa ni upoštevana poraba električne energije za potrebe hlajenja ali gretja prostorov in kuhe. Za slednjo je šlo še 6 odstotkov končne rabe energije. Na splošno se je poraba energije v letu 2021 v primerjavi z letom 2020 povečala v vseh ključnih spremljanih kategorijah, najbolj pa za potrebe hlajenja prostorov (za 10 odstotkov) in ogrevanje (za 7 odstotkov).

VIR: Naš Stik