porocilo

Metka R.

Foto: Maja Vojska

Občina Idrija je bila tudi letos med 60 % slovenskimi občinami, ki so se z najrazličnejšimi dogodki pridružile Evropskemu tednu mobilnosti, vseevropski akciji, ki je letos potekala med 16. in 22. septembrom. Že več kot 20 let je poslanstvo ETM spreminjati potovalne navade državljanov z izvajanjem akcij, ki spodbujajo prebivalstvo k spreminjanju vsakodnevnih potovalnih navad v smeri uporabe alternativnih, okolju prijatnejših oblik mobilnosti.

V sodelovanju z Zavodom Sopotniki se je v okviru dogodkov ETM v Idriji minulo sredo župan Tomaž Vencelj v dopoldanskem času prelevil v šoferja Sopotnika in starejše občane popeljal po vsakodnevnih opravkih. Osrednji dogodki pa so se zvrstili včeraj, ko je bila Rožna ulica v Idriji

zaradi simulacije spremembe prometnega režima v enosmerni promet za en dan delno zaprta, na parkirišču pa je vse od jutranjih ur potekal pester program aktivnosti za vse generacije: pokušina zdravega zajtrka in malice, Zavod za turizem Idrija je predstavil Zeleno shemo, cirkuška skupina Čupakabra ulično predstavo Circus Biciklon, potekal je pogovor o ponovni uporabi oblačil in izmenjava oblačil v sodelovanju z Indigo Secondhand Shop, McMobil mestno igrišče je poskrbel za okraševanje koles, KC Bonča pa za popravljalnico koles. Udeleženci so lahko preizkusili kolesarski spretnostni poligon društva Zakonctedna, si ogledali prikaz prve pomoči RK Idrija poškodovancem v kolesarskem prometu, pod vodstvom Nece Kompara je potekal izlet z e-kolesi in vaje na prostem za starostnike.

Po zaključku osrednjega dogajanja na Rožni ulici so se kolesarji in vozniki skirojev skupaj odpravili v idrijsko Mejco na otvoritev dolgo pričakovanega Pump Tracka oziroma grbinastega poligona. Na poligonu se je že trlo otrok in mladine, ki so zadnje tedne kar stežka gledali ograje, ki so jim prepričevale vožnjo. Idrijski župan Tomaž Vencelj je poligon otvoril »po kolesarsko« - po njem se je zapeljal s kolesom. Kmalu bodo poleg poligona stali tudi objekti za ulično telovadbo, v prihodnosti tudi igrišče za odbojko na mivki in miza za namizni tenis. 

Metka Rupnik

PR: Občina Idrija