Na današnji skupščini družbe EQUINOX nepremičnine, d.d., je bilo prisotnega 94,43 % kapitala z glasovalno pravico.

Skupščina je sprejela vse predlagane sklepe, vključno z ne-delitvijo bilančnega dobička, ki je konec leta 2021 znašal 14.400.373,23 €. VZMD je na skupščini zastopal odvetnik, mag. Blaž Strojan.

V zvezi z neizplačilom dividend je VZMD že neposredno po sklicu skupščine na upravo družbe naslovil vprašanje, saj so družba in njeni predstavniki vse od njene ustanovitve ob več priložnostih zagotavljali, da bodo delničarjem letno izplačevali 90 % čistega dobička. Družba ima omenjeno zavezo zapisano tudi v Statutu, nenazadnje pa so iz VZMD opozorili tudi na 399. člen ZGD-1, ki med drugim izrecno določa, da se sklep skupščine lahko izpodbija, če se delničarjem dobiček ne deli najmanj v višini 4 % osnovnega kapitala.

Še pred skupščino so v VZMD s strani Izvršnega direktorja, Mateja Rigelnika, prejeli pisno pojasnilo, da je lani ustanovljena družba prevzela del premoženja družbe UNION HOTELI, d.d., vključno s pravicami in obveznostmi v zvezi s tem premoženjem ter drugimi pravicami in obveznostmi - vse v obsegu, kot to izhaja iz Delitvenega načrta. Družba UNION HOTELI je bila lani prejemnica državne pomoči v okviru ukrepov države za podporo gospodarstvu ob epidemiji, zato naj bi sleherno izplačilo dividende ali kakršnokoli vračilo kapitala delničarjem imelo za posledico, da bi družba morala vrniti vso prejeto državno pomoč in bi posledično nastala velika ekonomska škoda za družbo in delničarje.

Hkrati pa je bilo izrecno napovedano, da načrtuje poslovodstvo družbe že v samem začetku prihodnjega leta sklicati novo skupščino in delničarjem predlagati delitev dividend. Enaka pojasnila in zagotovila so bila dana tudi na sami skupščini, pooblaščenec VZMD pa je ob tem še dodal, da je Združenje omenjene navedbe in razloge za neizplačilo v preverbo poslalo tudi Finančni upravi (FURS).

PR: VZMD