Lastniki modela ŠKODA ENYAQ iV bodo lahko uporabljali novo programsko opremo ME3. Kaj je novega in kakšne prednosti prinaša nadgradnja?



 

Kupci vozil znamke ŠKODA so lahko prvič spoznali novo programsko opremo ME3 z različico ENYAQ COUPÉ iV, ki je bila predstavljena v začetku tega leta. Zdaj pa bodo lahko prav vsi lastniki modelske serije ENYAQ iV uživali v njenih prednostih, vključno z lastniki avtomobilov, ki so doslej uporabljali programsko opremo ME2. Kljub temu starejša programska oprema ostaja popolnoma varna in funkcionalna.

Nova programska oprema prinaša izboljšave funkcij, krmilnih elementov in zasnove informacijsko-razvedrilnega sistema, virtualnega kokpita in projicirnega zaslona. Izboljšan je navigacijski sistem, razširjene so spletne storitve ŠKODA Connect in nenazadnje - povečana je največja moč polnjenja, kar omogoča skrajšanje postankov na polnilnih postajah. 

 


 

Hitreje in močneje

Zahvaljujoč programski opremi ME3 ima lahko polnjenje z enosmernim tokom za vozila z baterijo 62 kWh standardno moč polnjenja do 120 kW, pri večji bateriji 82 kWh pa kar 135 kW. V samo sedmih minutah boste tako baterijo napolnili za prvih sto kilometrov vaše naslednje vožnje. 

Boljša skrb za baterijo

Nov način vzdrževanja baterije je mogoče aktivirati z gumbom na osrednjem zaslonu. Njegova naloga je zagotoviti, da se baterija nikoli ne napolni do maksimalne zmogljivosti, čeprav je ta možnost še vedno na voljo, če voznik to sam želi. 

»Novi način vzdrževanja baterije omejuje največjo vrednost polnjenja na 80 odstotkov zmogljivosti, kar pozitivno vpliva na njeno življenjsko dobo in pomaga dolgoročno ohranjati njeno največjo zmogljivost. Če mora stranka naenkrat porabiti polno zmogljivost baterije, na primer na daljši poti, lahko z drsnikom izbere možnost polnjenja do 100 odstotkov. Po polnjenju do te ravni način vzdrževanja baterije samodejno zniža mejo nazaj na 80 odstotkov,« pravi Jaromír Mendl iz trženja izdelkov za paleto modelov ENYAQ iV.

 


 

Izboljšan doseg pozimi

Nova programska oprema prinaša tudi izboljšano toplotno upravljanje baterije. Regulacija temperature se zdaj sproži pri nižjih temperaturah kot prej in se v realnem času nenehno prilagaja na optimalno raven. Posledično baterija hitreje doseže idealno delovno temperaturo, kar pomeni predvsem izboljšan doseg v mrzlih zimskih razmerah.

 

Tempomat in sistem Travel Assist sta zdaj enostavnejša za uporabo

Gumb za upravljanje sistema Travel Assist v zgornjem desnem kotu prečke večfunkcijskega volana je izboljšan. Funkcija je zdaj aktivna, kadar je vklopljen prilagodljivi tempomat - ni je torej treba aktivirati s stikalom. Stikalo zdaj služi le za preklop med funkcijo Travel Assist in ločenimi funkcijami tempomata ACC (prilagodljivi tempomat).

 

Lažje načrtovanje postankov za polnjenje

Načrtovanje poti je zdaj izboljšano s prikazom možnosti polnjenja na poti, vključno z informacijo o preostali zmogljivosti baterije in predvidenem času polnjenja. Navigacijski sistem je zdaj izboljšan pri dodajanju alternativnih polnilnih postaj na vaši izbrani poti. Polnilne postaje je mogoče enostavno iskati in filtrirati po različnih kriterijih - ali naj bo na primer postaja Moon charge ali IONITY -, jih filtrirati po zahtevani moči polnjenja in podobno.

Bolj pregleden virtualni kokpit in projicirni zaslon

Z nadgradnjo programske opreme je izboljšana tudi izkušnja virtualnega kokpita in projicirnega zaslona pred voznikom. Predmeti okoli avtomobila so zdaj videti bolj realistični, raven napolnjenosti baterije pa je poleg ustreznega simbola zdaj prikazana tudi v odstotkih.

 


 

Personalizacija, dostop na daljavo in uvoz ciljev

Nova različica programske opreme ME3 vpliva tudi na spletne storitve ŠKODA Connect. »ENYAQ iV je nenehno povezan. Ena od razpoložljivih funkcij je personalizacija številnih nastavitev vozila. Če se stranke prijavijo s svojim računom ŠKODA ID v avtomobilu, se njihove priljubljene nastavitve za različne sisteme prenesejo iz drugih vozil ŠKODA, ki podpirajo to storitev. Na ta način je mogoče na primer uporabiti nastavitve za električno pomične sedeže, ogledala, klimatsko napravo ali asistenčne sisteme iz drugega modela ENYAQ iV. Izbrani uporabniški profil je mogoče zaščititi s kodo in se samodejno dodeli določenemu fizičnemu avtomobilskemu ključu,« pojasnjuje strokovnjak za ŠKODA Connect, František Budinský.

Ker je avto vedno povezan v splet, je mogoče njegov status ali denimo trenutno parkirno pozicijo spremljati na daljavo. Pot lahko načrtujete tudi iz udobja svojega doma in nato cilj pošljete v avto. Aplikacija MyŠKODA pri izračunu poti upošteva trenutno stanje baterije. Posledično lahko sistem predlaga tudi polnilnice na poti v trenutni različici aplikacije v sodelovanju z ABRP (A Better Route Planner). Ko je končni cilj naposled poslan avtomobilu, se pot znova izračuna s pomočjo spletne storitve za izračun poti, saj bi se lahko situacija med tem spremenila.

 


 

Odslej na daljavo

Vozila, opremljena z novo programsko opremo ME3, bodo vse prihodnje posodobitve programske opreme opravila na daljavo, prek spletne posodobitve sistema, torej brez potrebe po obisku na servisu ŠKODA. Vse, kar potrebujete, je aktivna storitev ŠKODA Connect.

 

Okvara? Klic na pomoč?

Infotainment sistem ima tudi novo funkcijo za klic v sili ali v primeru okvare - ali pa, ko potrebujete le posvet. Če starejši model na primer nima potrebnih stropnih stikal, lahko asistenčno službo ali telefonsko številko ŠKODA pokličete prek osrednjega zaslona. Avto sam posreduje svojo lokacijo in druge podatke, ki pomagajo operaterjem rešiti kakršno koli težavo. Ta storitev je na voljo povsod po Evropi.

 

Kako posodobitev ME3 poteka v praksi?

Lokalni partnerji znamke ŠKODA bodo stopili v stik lastniki vozil ENYAQ iV in jih prosili, da se dogovorijo za servisni termin v delavnici, kjer bodo izvedli posodobitev sistema

PR in foto: Škoda