Odvila se je konferenca ENTSO-E z naslovom Vizija za prihodnost energetskega sistema: eno leto pozneje.

Datum objave:
11. oktober 2023

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Freepik
Odvila se je konferenca ENTSO-E z naslovom Vizija za prihodnost energetskega sistema: eno leto pozneje.

Na njej so ocenili napredek v prihodnost usmerjene vizije ENTSO-E: energetski sistem za ogljično nevtralno Evropo, ki so jo predstavili pred letom dni, ter razpravljali o sedanjosti in prihodnosti evropskega elektroenergetskega sistema. Na podlagi vizije ENTSO-E so bili kot ključni za zagotavljanje uspešnega prehoda opredeljeni štirje elementi, ki so bili podlaga za razprave na konferenci o viziji, vključno z: zasnovo trga, prožnostjo, tehnološkimi rešitvami in naložbami v novo omrežno infrastrukturo. Razpravljali pa so tudi o tem, kako bodo drugi ključni dokumenti, kot sta Zakon o ničelni neto industriji in Zakon o kritičnih surovinah, vplivali na ambicije Evrope za prehod.

Spletni konferenci je prisluhnilo več kot 400 ljudi, med njimi vodilni akterji iz energetskega sektorja, vključno z Evropsko komisijo, deležniki iz EU in člani ENTSO-E. Dogodek je še enkrat poudaril potrebo po pospeševanju energetskega prehoda in pomembno vlogo operaterjev prenosnih omrežij pri omogočanju tega prehoda ob ohranjanju varnosti sistema. Konferenca je poudarila potrebo po nadaljnjem dialogu v luči tekočega razvoja politike EU.
Ta osrednja področja so ključna za sprostitev evropskih omrežij za pospešitev energetskega prehoda, o čemer je tekla beseda na njihovem nedavnem forumu o prihodnosti omrežij. ENTSO-E zdaj dejansko dela na integriranem akcijskem načrtu za uresničitev sklepov foruma Električna omrežja: ključ do pospeševanja energetskega prehoda v Evropi.

Prvi panel na konferenci je bil namenjen o razpravi o reformi zasnove trga z električno energijo in ključni vlogi prožnosti pri oblikovanju nizkoogljičnega energetskega sistema. Na njem so razpravljavci osvetlili razvijajočo se tržno dinamiko in poudarili pomen prilagodljivosti kot temelja rešitev za trajnostno energijo.
Drugi panel se je osredotočil na kritično temo varnosti sistema in raziskal ključno vlogo regionalnih koordinacijskih centrov pri vzdrževanju robustnega in odpornega elektroenergetskega sistema. Govorci so raziskali izzive, ki jih predstavlja vse bolj medsebojno povezano omrežje, in razpravljali o strategijah za zagotavljanje varnosti in stabilnosti evropskega elektroenergetskega omrežja.

Konferenca je bila priložnost za združevanje vseh deležnikov v energetskem sektorju ter za spodbujanje dialoga, sodelovanja in izmenjave znanja med udeleženci. Tudi v prihodnosti pa ENTSO-E ostaja zavezan svojemu poslanstvu spodbujanja evropskega energetskega prehoda in se veseli sodelovanja z vsemi stranmi na prihodnjih dogodkih, s katerimi bodo utrli pot nizkooogljičnemu elektroenergetskemu sistemu v Evropi.

VIR: Naš Stik