Družba Eles in Mestna občina Murska Sobota sta danes podpisali sporazum o povezovanju ogrevanja in elektroenergetskega sistema, namenjen iskanju rešitev za zamenjavo energentov v sistemu daljinskega ogrevanja.

Ljubljana, 13. aprila - Družba Eles in Mestna občina Murska Sobota sta danes podpisali sporazum o povezovanju ogrevanja in elektroenergetskega sistema, namenjen iskanju rešitev za zamenjavo energentov v sistemu daljinskega ogrevanja. S tem bi lokalnim skupnostim omogočili cenovno vzdržno ogrevanje z minimalnim okoljskim odtisom.

Kot so sporočili iz Elesa, bodo strokovnjaki Elesa in Mestne občine Murska Sobota v prihodnjih mesecih opredelili skupne projektne cilje na področju proizvodnje električne in toplotne energije, ki bodo izvedljivi skladno s konceptom dolgoročnega ogrevanja KODO, ki ga razvija Eles.

Za opredeljene projekte bodo poiskali primerne strateške partnerje in ustrezne vire financiranja, predvsem nepovratna sredstva. Namen skupnega delovanja je neprofiten, pridobljene izkušnje pa bodo predstavili tudi ostalim zainteresiranim lokalnim skupnostim.

Kot je ob podpisu dejal direktor Elesa Aleksander Mervar, zeleni prehod med drugim poraja vprašanje, koliko elektrike bo potrebne za elektrifikacijo prometa in ogrevanja, iz katerih virov bo proizvedena ter po kakšni ceni. "S poglobljenimi analizami in raziskavami smo prišli do zaključka, da bo za uspešno preobrazbo potrebno tesno medsektorsko sodelovanje z deležniki s področja elektroenergetike, oskrbe s toplotno energijo in prometa," je povedal.

Murskosoboška občina je po besedah vodje projekta pri Elesu Gregorja Goričarja vzorčni primer zaradi potenciala geotermalne energije in vrtin, ki pomenijo trajnostni vir za sistem daljinskega ogrevanja. Trenutno sistem deluje na zemeljski plin.

Sodobni sistemi daljinskega ogrevanja bodo po njegovih besedah pomenili "hrbtenico prehoda lokalnih skupnosti v nizkoogljično ogrevanje na način, ki bo izkoristil lokalne obnovljive vire energije".

Z vpeljavo koncepta dolgoročnega ogrevanja KODO želi Eles lokalnim skupnostim omogočiti cenovno vzdržno ogrevanje z minimalnim okoljskim odtisom v prihodnosti, v nadaljevanju zagotavljati nemoteno delovanje elektroenergetskega sistema na račun zmanjšanja vstopa toplotnih črpalk ter zmanjšati uvozno odvisnost od energentov in električne energije.

Sodelovanje je pozdravil tudi murskosoboški župan Damjan Anželj. Prepričan je, da bo občanom zagotovilo cenovno ugodnejše in okolju prijaznejše ogrevanje.
Eles je takšna sporazuma pred tem podpisal z Mestno občino Ljubljana in Energetiko Ljubljana ter velenjsko in šoštanjsko občino.

VIR: STAkrog