Dokumentarna serija „Operacija Izgubljeni deček“ je težka, a pomembna junaška zgodba o policistih manjših enot na Norveškem, ki so postali ključni akterji pri razbijanju svetovne pedofilske mreže.

Dokumentarna serija „Operacija Izgubljeni deček“ je težka, a pomembna junaška zgodba o policistih manjših enot na Norveškem, ki so postali ključni akterji pri razbijanju svetovne pedofilske mreže. Ta kriminalistična serija razkriva podrobnosti štiriletnega lova na osumljence, ki se je začel s telefonskim klicem 15-letnika iz Bergna. Gledalci bodo lahko serijo, ki jo je producirala TVNorge, spremljali od 27. julija ob 21.00 na kanalu Investigation Discovery (ID).
 

Magnus Vatn, programski direktor Warner Bros. Discovery mreže, pojasnjuje, kako pomembno je, da takšna serija doseže čim širšo publiko. „Operacija Izgubljeni deček posreduje izkušnje norveških preiskovalcev med dolgoletno akcijo in delom na primeru. Poleg njih se je v razkrivanje te svetovne mreže vključil tudi FBI. Vstop v to skrivnostno in temačno združbo je izjemno zahteven, a s temi akcijami je policija uspela razkrinkati ljudi, ki so njen del.“
 
Nekega dne maja 2006 se je 15-letni Martin Krossnes odpravil v središče Bergna, da bi spoznal dečka istih let, s katerim je klepetal na spletu. Izkazalo se je, da je domnevni deček 39-letni moški, ki ga je želel odpeljati v svojo hotelsko sobo. Najstniku je uspelo pobegniti in poklical je policijo, kar je bil začetek velike mednarodne akcije razkrivanja globalne mreže pedofilov, začetek operacije Izgubljeni deček.
 
Norveška policija je leta 2006 po sprožitvi preiskave hitro ugotovila, da v Bergnu ni prišlo le do primera tako imenovanega groominga, ampak da je težava večja. Izkazalo se je, da je oseba, ki se je pretvarjala, da je najstnik, izkušen policist Johan Martin Vie, ki svoje temačne skrivnosti skriva v najbolj skritih delih interneta. Material zlorab, ki so ga našli na njegovem računalniku, je vodil preiskovalce v druge države, Romunijo, Brazilijo, Afganistan, Združeno kraljestvo, Italijo in ZDA ter v obsežno mednarodno sodelovanje. Kar se je pričelo v Bergnu, je med drugim vodilo tudi v nekaj FBI akcij v Hollywoodu.

VIR: WBD