Vlada je sklenila, da ne nasprotuje odobritvi kreditov Evropske investicijske banke Elektru Primorska in Elektru Maribor v skupnem znesku do 78 milijonov evrov.

Datum objave:
14. april 2023

Avtor:
Brane Janjič
Vlada je sklenila, da ne nasprotuje odobritvi kreditov Evropske investicijske banke  Elektru Primorska in Elektru Maribor v skupnem znesku do 78 milijonov evrov.


Evropska investicijska banka mora namreč skladno s statutom o prošnjah za kredit pridobiti mnenje Evropske komisije in države članice, na ozemlju katere bo projekt izveden. Banka je zato Ministrstvo za finance obvestila, da se z Elektrom Primorska in Elektrom Maribor dogovarja o financiranju investicijskega programa v elektroenergetsko infrastrukturo za distribucijo električne energije v višini do 78 milijonov evrov in ob tem ministrstvo pozvala, naj v skladu s statutom banke izda mnenje o kreditu za financiranje programa. Iz ministrstva so sporočili, da nimajo zadržnega mnenja glede načrtovanega najema posojil pri Evropski investicijski banki. 

Kot je znano, se distribucijska podjetja nahajajo pred velikimi izzivi povezanimi z zelenim prehodom in novo dobo elektrifikacije, pri čemer naj bi po zadnjem desetletnem razvojnem načrtu do leta 2032 morali v posodobitev distribucijskega omrežja vložiti dobrih 3,5 milijarde evrov, od tega naj bi Elektro Maribor za okrepitev in razširitev svojega omrežja namenil 953,5 milijona evrov, Elektro Primorska pa 373,1 milijona evrov.  Del potrebnih sredstev za izpeljavo načrtovanih naložb bodo podjetja, poleg prihodkov iz omrežnine in sredstev iz evropskih skladov, zagotovila tudi s posojili.

VIR: Naš Stik