K pozitivnemu izidu je med drugim vplival tudi uspešno zaključen postopek prodaje poslovnih deležev v višini 51 odstotkov v hčerinski družbi Energija plus, d.o.o.

Datum objave:
28. avgust 2023

Avtor:
Brane Janjič
K pozitivnemu izidu je med drugim vplival tudi uspešno zaključen postopek prodaje poslovnih deležev v višini 51 odstotkov v hčerinski družbi Energija plus, d.o.o.

Elektro Maribor, ki je imel konec minulega leta 765 zaposlenih, je poslovno leto 2022 zaključil uspešno, s čistim poslovnim izidom v višini 4,1 milijona evrov. Čisti poslovni izid skupine Elektro Maribor je bil še nekoliko boljši, saj je znašal 5,9 milijona evrov. Kot so pojasnili v družbi, je na slabši poslovni izid od pričakovanega negativno vplival predvsem trimesečni izpad prihodkov družbe, ki je bil posledica Zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov. Predsednica uprave je v zvezi s tem izpostavila, da bo družba uporabila vsa pravna sredstva za povračilo izpadlih prihodkov, saj je omenjeni zakon tudi zelo omejil finančna sredstva, ki so jih v Elektru Maribor načrtovali za vlaganja v krepitev omrežja. Pozitivno pa je na poslovni izid vplival zaključen postopek prodaje poslovnih deležev v višini 51 odstotkov v hčerinski družbi Energija plus Holdingu Slovenske elektrarne.

Delničarji družbe Elektro Maribor so se na 30. redni seji skupščine družbe, kjer je bilo zastopanega 86,8 odstotka osnovnega kapitala, seznanili tudi z revidiranim letnim poročilom in konsolidiranim letnim poročilom družbe in skupine za leto 2022 z mnenjem revizorja in s pisnim poročilom nadzornega sveta o preveritvi in potrditvi revidiranega letnega poročila družbe Elektro Maribor in skupine Elektro Maribor za poslovno leto 2022 ter s prejemki članov vodenja in nadzora, ki so jih za opravljanje nalog v družbi prejeli v letu 2022. Skupščina je podelila razrešnico nadzornemu svetu družbe za poslovno leto 2022. Predlog, da se bilančni dobiček v višini nekaj več kot tri milijone evrov nameni za izplačilo dividend, tokrat ni dobil podpore delničarjev, tako da dobiček ostaja v družbi.

Elektro Maribor je konec leta 2022 imel 17.124 km elektrodistribucijskega omrežja, od tega več kot 55 odstotkov podzemnih vodov in 74 odstotkov izoliranih vodov. Za investicije so lani namenili 28,8 milijona evrov, kar je bilo iz navedenih razlogov sicer manj kot so načrtovali in bi v skladu z desetletnim razvojnim načrtom in dejanskimi potrebami morali. Število uporabnikov priključenih na distribucijsko omrežje je konec leta 2022 znašalo 224.450. Priključna moč odjemalcev je bila največja doslej in je znašala 3.315 MW, kar je za 44 MW več kot v preteklem letu. Distribuirali so 2.282 GWh električne energije, kar je za 1,4 odstotka manj kot leto prej. Konec leta 2022 je bilo na distribucijsko omrežje družbe priključenih že 8.667 proizvodnih virov, kar je bilo za 59 odstotkov več kot leto prej, pri čemer se je tudi lani nadaljeval izrazit trend povečevanja števila vlog za izdajo soglasja za priključitev za proizvodne naprave, predvsem naprav za samooskrbo. Samo v letu 2022 so tako izdali kar 5.800 soglasij za priključitev samooskrbnih elektrarn, kar je bilo za 101 odstotka več kot leto prej.

VIR: Naš Stik