novice

Zgodnje prijave do 17.10.2022

Tudi letos bomo na GZS – Zbornici za poslovanje z nepremičninami izvedli tradicionalni, že kar 33. posvet Poslovanje z nepremičninami, ki bo potekal 17. in 18. novembra. Po vzoru lanskoletnega posveta bo tudi letošnji posvet izveden v hibridni obliki s čimer bomo združili prednosti sodobnih digitalnih pristopov in klasične izvedbe v kongresnem centru Portus, Portorož. Posvet bo ponovno združil široko nacionalno in mednarodno sestavo nepremičninskih strokovnjakov.

S prijavo in plačilom kotizacije do 17.10.2022 lahko izkoristite popust za zgodnje prijave, ki za člane Zbornice za poslovanje z nepremičninami znaša kar 20 %.
Več podrobnosti o popustih in prijava na dogodek!

Zbornica za poslovanje z nepremičninami

Program 33. posveta
V letošnjem letu smo, predvsem zaradi nastopa mandata nove vlade in s tem povezanih predvidenih sprememb v organizaciji vladnih resorjev, s pripravo programa posveta Poslovanje z nepremičninami pričeli nekoliko kasneje kot običajno. Programski odbor se je tako sestal v ponedeljek 12.   septembra  in  se  seznanil   z  izhodišči,   ki  so  bila pripravljena na podlagi pričakovanj članov ZPN in partnerjev oziroma soorganizatorjev.

Na podlagi tega smo se s partnerji dogovorili, da bo osrednja tema tokratnega posveta stanovanjska politika oziroma načrti nove vladne koalicije za zagotovitev 20.000 javnih najemnih stanovanj. V okviru te teme pa bomo podrobneje spregovorili tudi o izhodiščih za novi nacionalni stanovanjski program za obdobje od 2025 do 2035. V nadaljevanju plenarnega dela posveta pa bo beseda tekla predvsem o energetski oskrbi večstanovanjskih stavb, in sicer tako z vidika dobave energentov kot tudi zagotavljanja energetske učinkovitosti in samooskrbnosti. Na zadnjem omizju bomo s strokovnjaki spregovorili o davčnih ukrepih, s katerimi bi lahko država revitalizirala nepremičninski trg oziroma izboljšala stanovanjsko oskrbo državljanov. V preteklosti smo na posvetu predstavili že več takšnih ukrepov, tokrat pa jih bomo poskusili strniti v okviru enega omizja in tudi doseči njihovo realizacijo. Posebej nas veseli dejstvo, da je udeležbo na plenarnem delu posveta že napovedal Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, upamo pa tudi na udeležbo ministrov oziroma drugih predstavnikov ostalih ministrstev, ki jih nepremičninska problematika zadeva.
Več o programu posveta >>
ZDNP - Združenje družb za nepremičninsko posredovanje

On line sestanek članov ZDNP
V začektu septembra so se člani ZDNP na on-line sestanku pogovarjali o dostopu do prostorskih podatkov iz javnih evidenc, programu sekcije za promet z nepremičninami in drugih aktualnih zadevah.
Glede na to, da težavam z dostopom do podatkovnih zbirk GURS-a in z izvajanjem geodetskih postopkov še ni videti konca bomo o tej temi poglobljeno in strokovno spregovorili na letošnjem posvetu, in sicer na Sekciji za promet z nepremičnimami. Povabili bomo tudi predstavnike GURS. Program Sekcije za promet z nepremičninami
V preostalem delu sekcije za promet z nepremičninami pa se bodo udeleženci lahko seznanili z aktualnimi podatki o slovenskem nepremičninskem trgu in spremembami na področju stanovanjskih kreditov, z rezultati nadzora nad poslovanjem prodajalcev stanovanj in enostanovanjskih hiš ter s pomenom kakovostne fotografije za nepremičninske oglase.
Več
ZUN - Združenje upravnikov nepremičnin

Sprejeta novela zakona o oskrbi s plini
Državni zbor RS je v sredo 13. septembra na 16. izredni seji med drugim sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o oskrbi s plini (ZOP-A), s katerim naj bi med drugim uskladili položaj etažnih lastnikov v večstanovanjskih stavbah z drugimi gospodinjskimi odjemalci zemeljskega plina.
V okviru Združenja upravnikov nepremičnin sicer menimo, da besedilo novele ni najbolj jasno glede tega vprašanja in dobaviteljem zemeljskega plina še vedno dopušča različno tolmačenje in s tem diskriminacijo različnih skupin gospodinjskih odjemalcev, ob tem pa se zanašamo na izjavo pristojnega ministra Bojana Kumra, ki je ob potrditvi besedila predloga zakona dne 1.9.2022 v video izjavi po 13. redni seji vlade (od cca. 12:18 dalje) izrecno zatrdil, da s predlogom zakona vlada rešuje tudi etažne lastnike v večstanovanjskih stavbah, tako da bodo ti pri odjemu zemeljskega plina imeli enake pogoje kot individualni gospodinjski odjemalci. Na združenju bomo seveda na to problematiko tudi v bodoče izjemno pozorni. Družbe za opravljanje storitev upravljanja pozivamo, da nas po uveljavitvi zakona (dan po objavi v Uradnem listu RS) ažurno obveščajo o vseh ravnanjih dobaviteljev zemeljskega plina, ki bi etažne lastnike kot odjemalce zemeljskega plina diskriminirale v razmerju do drugih gospodinjskih odjemalcev, saj bomo v tem primeru od pristojnega ministrstva zahtevali ustrezne spremembe zakona. Pričakujemo pa, da vsaj do 30. avgusta 2023 do večjih kršitev ne bi smelo prihajati, saj do takrat velja Uredba o določitvi cen zemeljskega plina iz plinskega sistema (Uradni list RS, št. 98/2022), s katero je Vlada RS izrecno izenačila cene zemeljskega plina za obe vrsti gospodinjskih odjemalcev

Na Sekciji za upravljanje nepremičnin o izhodiščih za novo zakonsko ureditev in o drugih aktualnih vprašanjih
Na Sekciji za upravljanje nepremičnin se bomo skušali s predstavniki pristojnih ministrstev in drugimi strokovnjaki dogovoriti o ključnih izhodiščih za celovito spremembo zakonske ureditve področja ter o aktualnih težavah v zvezi z vodenjem sredstev rezervnih skladov. V nadaljevanju pa bodo udeležencem predstavljeni še rezultati usmerjenega nadzora Stanovanjske inšpekcije in analize sistema delitve stroškov ogrevanja, seznanili pa se bodo tudi s programom usposabljanja operativni upravnik in s pripravo tehničnih navodil za operativne upravnike.

Več
ZSS - Združenje stanovanjskih skladov

Pravilnik o dodeljevanju neprofitnih stanovanj
Ministrstvo za okolje in prostor je na portalu E-demokracija objavilo osnutek Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj, ki ga na podlagi petega odstavka 87. člena in 90. člena Stanovanjskega zakona izda minister, pristojen za prostor.

Pripombe na osnutek zbiramo na zpn@gzs.si.


Na Stanovanjski sekciji ponovno mednarodna udeležba
Na Stanovanjski sekciji bomo nadaljevali z dobro sprejeto prakso izvajanja videokonferenčnih omizij z mednarodno udeležbo, spregovorili pa bomo tudi o ukrepih zemljiške politike za izboljšanje stanja na stanovanjskem področju. Predstavniki stanovanjskih skladov in pristojnega ministrstva bodo nato udeležencem predstavili analizo izvajanja javne službe za najem stanovanj in pilotnega projekta Bivalna skupnost za mlade, rezultate razpisa za gradnjo stanovanj v okviru Načrta za okrevanje in odpornost ter upravljanje z nepremičninami
Več
ZOP - Združenje ocenjevalskih podjetij
Tudi na ocenjevalski sekciji nadaljujemo z izvajanjem mednarodnih omizij
Na sekciji za ocenjevanje in vrednotenje nepremičnin bomo letos ponovno organizirali mednarodno omizje, na katerem bodo panelisti razpravljali o aktualnih izzivih ocenjevanja nepremičnin v državah zahodnega Balkana. V nadaljevanju pa bomo podrobneje spregovorili še o vprašanju legalizacije neskladnih objektov in vplivu neskladnosti na ocenjevanje njihove vrednosti.
Več

PR: GZS