Vodstvo Termoelektrarne Brestanica je v petek Matjažu Hanu, ministru za gospodarstvo, turizem in šport, predstavilo odprta vprašanja, pri katerih pričakujejo tvorno sodelovanje ministrstva.

Datum objave:
20. februar 2023

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
arhiv TEB
Vodstvo Termoelektrarne Brestanica je v petek Matjažu Hanu, ministru za gospodarstvo, turizem in šport,  predstavilo odprta vprašanja, pri katerih pričakujejo tvorno sodelovanje ministrstva.

V petek je Termoelektrarno Brestanica obiskal Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport, ki se je oglasil skupaj s svojo ekipo sodelavcev. V okviru delovnega obiska mu je vodstvo termoelektrarne z direktorjem Tomislavom Malgajem in poslovnim direktorjem GEN energije Danijelom Levičarjem predstavilo elektrarno in njeno vlogo v elektroenergetskem sistemu Slovenije ter izpostavilo odprta vprašanja, pri katerih pričakujejo tvorno sodelovanje ministrstva. Delovni sestanek je potekal v konstruktivnem vzdušju in se zaključil z željo po uspešnem sodelovanju tudi v prihodnje.

Termoelektrarna Brestanica s svojo specifično tehnologijo, plinskimi bloki skupne moči 406 MW, zagotavlja vse temeljne sistemske storitve v elektroenergetskem sistemu Slovenije. Ročno rezervo za povrnitev frekvence v primerih izpada večjih proizvodnih blokov ali drugih motenj v nacionalnem energetskem sistemu, zagon plinskih blokov brez zunanjega vira napajanja in neodvisen vir napajanja nujne lastne rabe NEK za njeno varno zaustavitev.

TEB lahko s svojimi prilagodljivimi agregati in ustrezno infrastrukturo proizvaja električno energijo iz fosilnih virov (zemeljski plin in dizelsko gorivo), to je konično, trapezno in po potrebi pasovno energije. Omogoča primarno, sekundarno in terciarno regulacijo delovne in jalove energije, otočno obratovanje in napajanje določenega števila porabnikov na območju Posavja in Dolenjske, rezervno napajanje za varno zaustavitev NEK v primeru razpada elektroenergetskega sistema, proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov - energija sonca in skladiščenje tekočih goriv. 

VIR: Naš Stik