Pozornost duševnega zdravja je v medijskem diskurzu opazno narasla v preteklih dveh koronskih letih.

Ker gre za pomembno tematiko, ki je v nekaterih primerih še vedno stigmatizirana in zaznamovana, smo v mesecu januarju 2023 na Press Clippingu spremljali ključne besede povezane z duševnim zdravjem, saj med drugim govorimo o obdobju zelo slabega počutja. Med ključnimi besedami so se največkrat pojavljale besede depresija, duševno zdravje in anksioznost

Najbolj pogosto omenjena beseda je depresija (881 objav)
Beseda depresija je bila omenjena v 881 objavah, duševno zdravje v 727, nato anksioznost v 327 objavah. Besedni zvezi mentalno zdravje in anksiozne motnje pa sta se pojavili v manj kot sto objavah.

Kaj sploh je duševno zdravje?
Svetovna zdravstvena organizacija je duševno zdravje opredelila kot »stanje dobrega počutja, v katerem posameznik razvija svoje sposobnosti, se spoprijema s stresom v vsakdanjem življenju, učinkovito in plodno dela ter prispeva v svojo skupnost.« (NIJZ, 2022)
Viri: (Kaj Je Depresija? - Lek, n.d.) in (Kaj Je Anksioznost? | Varuh Zdravja | Vzajemna, n.d.)


Skupaj smo zasledili več kot 2000 medijskih objav


Analizirali smo skupaj 2081 objav, 80 % je bilo spletnih objav, ostale tiskane. Največ objav na temo duševnega zdravja je bilo na spletni strani www.aktivni.metropolitan.si.

Med avtorji sta izstopala Primož Kališnik in Zorana Bakovič, oba s 7 objavami, medtem ko je STA objavila 9 objav. Sledijo Ana Lah, Karmen Jordan in Mare Koren.

Ali ste vedeli?
Navedbe Svetovne zdravstvene organizacije (10 Facts on Mental Health, 2022):
"Depresija je zelo pogosta duševna motnja. Ocenjujejo, da v svetu 5 % odraslih trpi za depresijo.
Približno 1 od 7 mladostnikov na svetu ima duševno motnjo.
Svetovno gospodarstvo zaradi depresije in anksioznosti izgubi približno 1 bilijon ameriških dolarjev na leto v produktivnosti."

VIR: Press Clipping