jutri ob 19.00 @ Galerija Photon



Duba Sambolec, NATO Women Waiting, fotografija iz videa, 2001/2013
Video večer s Postajo DIVA: Duba SambolecPogovor in projekcija
Sreda, 4. 5. 2022, 19.00
Galerija Photon
, Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana
____________

Na prvem letošnjem Video večeru s Postajo DIVA v Galeriji Photon gostimo priznano vizualno umetnico Dubo Sambolec, ki je pred kratkim prejela Jakopičevo nagrado za življenjsko delo.

Duba Sambolec je v svojem obsežnem in raznolikem umetniškem opusu ustvarila tudi vrsto video del. Leta 2000 je bil cikel 14 video performansov z naslovom NoHomeVideos© predstavljen na več lokacijah v javnem prostoru v okviru festivala Mesto žensk. V njih se je ukvarjala z izkušnjo manipulacije, ki jo nad posameznicami in posamezniki vršijo organi moči in nadzora. Performansi obenem poudarjajo moč individualne volje in inteligence v uporu in boju proti pritiskom ter zlorabam. Po letu 2000 je ustvarila še nekaj video del, med drugim cikel Collectors in NATO Women Waiting.

Z umetnico se bo o njenem odnosu do videa in performansa v kontekstu njene širše umetniške prakse pogovarjala Vesna Bukovec.

VEČ
____________
Produkcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA, Galerija Photon
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo
V-F-X Ljubljana drugič
Bliža se druga izdaja mednarodnega festivala eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana v organizaciji Postaje DIVA/SCCA-Ljubljana in Slovenske kinoteke.

Festivalski datumi: 19.–21. 5. 2022

PR: SCCA-Ljubljana