»Nepozabno branje, ki vam bo še dolgo odzvanjalo v mislih«

»Nepozabno branje, ki vam bo še dolgo odzvanjalo v mislih«

Georgi Gospodinov je prejel mednarodni booker za roman Časovno zaklonišče, ki je v prevodu lani izšel pri BeletriniGeorgi Gospodinov, mednarodno najbolj priznani bolgarski pisatelj, pesnik in dramatik, je bil nagrajen z eno najuglednejših književnih nagrad na svetu – mednarodnim bookerjem. Nagrado je prejel za svoj tretji roman Časovno zaklonišče, ki nosi letnico 2020 in je bil že preveden v skoraj dvajset jezikov, vključno s slovenščino. Gospodinov, ki je prvi bolgarski pisatel s to prestižno nagrado, je že od prejemu nominacije za mednarodnega bookerja povedal, da je to »spodbuda za pisatelje ne samo iz njegove države, ampak tudi z Balkana, ki se pogosto počutijo zunaj sfere angleško govoreče pozornosti«. Njegovo delo je priznano po vsem svetu, njegov romaneskni stil pa velja za edinstvenega in izjemno privlačnega. Založba Beletrina, ki je lani v odličnem prevodu Boruta Omerzela izdala prevod nagrajenega romana, je ponosna na ta dosežek, saj je prejem bookerjeve nagrade za roman, ki je že preveden, redkost v našem prostoru in potrjuje, da Beletrina med drugim uspešno sledi svetovnim literarnim trendom.

Urednica pri Beletrini Branka Fišer, ki je uredila prevod nagrajenega romana, je ob tem povedala: »Ne zgodi se ravno pogosto, da bi bil roman, ki prejme tako pomembno mednarodno literarno nagrado, že preveden v slovenščino. S Časovnim zakloniščem, fascinantnim romanom bolgarskega maga besede Georgija Gospodinova, se je zgodilo ravno to. Pri Beletrini smo navdušeni, čestitamo avtorju in se zahvaljujemo vsem vpetim v izid slovenskega prevoda. Pri tem pa mednarodni booker samo potrjuje to, kar smo pri Beletrini vedeli že takrat, ko smo se odločili za prevod: da je Georgij Gospodinov v svoji nenavadni melanholični genialnosti spisal izjemno delo, ki s fascinantno pripovedno močjo odkriva reminiscence preteklosti, jih na svojstven način spaja s sedanjostjo in si zastavlja večno vprašanje izmuzljivosti časa.« Sama je, pravi Branka Fišer, ta satirični roman, duhovit in grenak hkrati, ki sicer roma v preteklost, a na toliko različnih načinov korespondira s sodobnostjo, na knjižni polici odložila med knjige, ki niso nikoli do konca izčrpane in nas nagovorijo vedno znova.

Mednarodni booker je ena izmed najprestižnejših nagrad za dela, prevedena v angleščino, podelijo pa jo vsako leto. Roman Časovno zaklonišče je doslej prejel nagrado za bolgarsko knjigo leta 2021 in bil uvrščen na New Yorkerjev seznam najboljših knjig leta 2022.

VIR: Kreativna baza