V Kidričevem je pretekli vikend potekalo državno prvenstvo v klasičnem powerliftingu − troboju moči.

KIDRIČEVO, 2. in 3. april 2022 - V tej čedalje bolj priljubljeni disciplini dvigovanja uteži se je pomerilo 99 najboljših v Sloveniji, od tega 29 tekmovalk in 70 tekmovalcev. Naslov absolutne državne prvakinje je pripadel Katji Babič, med moškimi pa je naslov najboljšega med najboljšimi osvojil Uroš Pihler.

Sedmo državno prvenstvo v troboju moči, športni disciplini, kjer se tekmovalci merijo v maksimalni moči, in sicer seštevku treh različnih dvigov uteži: počepa, potiska s prsi in mrtvega dviga, je minulo soboto in nedeljo v Kidričevo privabilo množico športnih navdušencev iz vse Slovenije. Ti so spodbujali najmočnejše tekmovalke in tekmovalce iz šestih slovenskih klubov, kot gostje pa so nastopili tudi trije člani kluba iz Trsta.

Prenos 10 fotografij preko WeTransfer - obvezna navedba “foto Pia Klančar”: https://we.tl/t-7TxUat7DgyBabičeva po letu 2018 znova absolutna prvakinja

V skupni razvrstitvi po točkah, ki predstavljajo relativno moč posameznika glede na telesno težo, je po napetem boju najžlahtnejše odličje osvojila domačinka Katja Babič iz Župečje vasi, ki je z odličnim nastopom prehitela lanskoletno prvakinjo, Nušo Železnik. Železnikova je z zadnjim poskusom mrtvega dviga sicer napadala za prvo mesto, vendar je bilo neverjetnih 199 kilogramov, kolikor bi morala za prevzem vodstva uspešno dvigniti v mrtvem dvigu, za mlado Polzelanko le nekoliko preveč in morala se je zadovoljiti z drugim mestom absolutno.

Babičeva je po tekmi povedala: “Same priprave na tekmo so tokrat šle odlično, in mislim, da sva s trenerjem našla način treninga, ki mi ustreza. To je prva tekma, na kateri se mi na prvem poskusu počepa niso tresle noge. Od začetka tekme pa do konca sem bila samozavestna in odločna. Za zadnji mrtvi dvig pa je žal zmanjkalo malo moči. Za razliko od predhodnih tekem, tudi nisem čutila pritiska, kljub temu da sem tekmovala na “domačih tleh” in se z Nušo, ki je odlična tekmica, borila za skupno zmago med dekleti. Sem pa trepetala pred njenim zadnjim mrtvim dvigom, saj sem si močno želela da ji uspe, in da na koncu zmaga res najboljša.”

Če sta Babičeva in Železnikova mednarodno izkušeni tekmovalki, ki sta se iz svetovnih in evropskih prvenstev že vračali z medaljami, pa je za presenečenje na tretjem mestu v absolutni razvrstitvi prav gotovo poskrbela Klara Bolta, ki je tokrat nastopila prvič.

Nove državne prvakinje po težnostnih kategorijah so postale: Katja Babič (-57 kg), Ida Janež (-63 kg), Klara Bolta (-69 kg), Nuša Železnik (-76 kg), Meta Vražič (-84 kg) in Martina Sosič (84+ kg).

Pihler prvič do absolutnega naslova v troboju moči

V moški konkurenci je bilo napeto kljub temu, da je lanskoletni državni prvak, Urban Mur, tekmoval z lažjo poškodbo, in da je svoj nastop odpovedal še en favorit za skupno zmago, večkratni državni prvak, Jure Rus. Po zaključenih poskusih v počepu in potisku s prsi, je bil v vodstvu absolutne razvrstitve Tomaž Prijanovič, sledili so mu skoraj povsem izenačeni Tadej Kovačič, Matej Grilc, Denis Kočar in Uroš Pihler, prav vsi pa so imeli vsaj teoretične možnosti za končno zmago.

Nadaljevanje tekmovanja je postreglo z razburljivim razpletom in atraktivnimi mrtvimi dvigi, kjer je Pihler s 320 dvignjenimi kilogrami prevzel vodstvo v absolutni razvrstitvi ter tako prvič osvojil naslov absolutnega državnega prvaka. Na stopničke v absolutni razvrstitvi sta se pred ostalimi zasledovalci zavihtela še Grilc in Prijanovič.

“Priprave za tekmo so šle odlično, še nikoli se nisem počutil tako močan v pripravah, tako da sem na tekmi pričakoval dober nastop. Z izkupičkom sem seveda zelo zadovoljen, saj že odkar sem začel tekmovati sem si vedno želel zmagati “overall” na državnem prvenstvu. Malo mi je žal le za zadnji mrtvi dvig (op. ur.: 333 kg), ker mi je palica ušla iz roke, saj bi z njim naredil nov rekord v skupnem seštevku do 105 kilogramov in ta dvig bi tudi bil najtežji dvig v zgodovini PLZS. Prevelikega pritiska z strani tekmecev nisem imel, saj sta se glavna konkurenta za skupno zmago poškodovala. Zdaj zame sledi dolg “off-season”, moje naslednje tekmovanje bo evropsko prvenstvo decembra na Poljskem. Če bodo do takrat treningi šli po planu, lahko računamo na zelo lep total,” je svoje vtise in načrte po tekmovanju strnil Pihler.

Novi državni prvaki po težnostnih kategorijah so postali: Tomaž Prijanovič (-74 kg), Urban Mur (-83 kg), Matej Grilc (-93 kg), Uroš Pihler (-105 kg), Tadej Kovačič (-120 kg) in Žan Rednak (120+ kg).

V pokalu klubov Ljubljančanom za petami vzhodna Slovenija

V seštevku klubov po prvi tekmi sezone vodi lanskoletni pokalni zmagovalec KDU Olimpija Ljubljana (267 točk). Najbližja zasledovalca ŠD Thorium Maribor in PLK Polzela (170 in 126 točk) v preostanku sezone zagotavljata napet boj za najvišja tri mesta. Sledijo še ŠD Grom (91 točk), ŠD Samson Bled (42 točk),  PLK Oskar & Co. Postojna (35 točk) in Discovery Athletics (17 točk).

Izpolnjene norme za vpoklic v reprezentanco

Državno prvenstvo je služilo tudi kot kvalifikacijska tekma za velika mednarodna tekmovanja. Kvalifikacijske norme za nastop na svetovnem članskem prvenstvu v troboju moči so izpolnili Katja Babič, Nuša Železnik in Uroš Pihler, v reprezentanco za nastop na evropskem članskem prvenstvu, ki bo potekalo novembra in decembra na Poljskem pa so se poleg njih kvalificirali še Tomaž Prijanovič, Matej Grilc in Tadej Kovačič. Člansko normo za nastop na evropskem prvenstvu v potisku s prsi je izpolnil Urban Mur. Tekmovanje v tej samostojni disciplini powerliftinga bo potekalo avgusta na Madžarskem.

Več o tekmovanjih