V sredo, 17. maja, ob 11. uri v Univerzitetni knjižnici Maribor, Glazerjeva dvorana, Gospejina ulica 10. Vstop je prost, prijave niso potrebne.

V sredo, 17. maja, ob 11. uri v Univerzitetni knjižnici Maribor, 
Glazerjeva dvorana, Gospejina ulica 10.
Vstop je prost, prijave niso potrebne. 


Predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ureja možnost pomoči v skrajni stiski in uzakonja pravico vseh polnoletnih, obvezno zavarovanih oseb v Republiki Sloveniji, ki neznosno trpijo in ne morejo upati na izboljšanje svojega zdravstvenega stanja, da pod določenimi pogoj zaprosijo za pomoč pri izvedbi svoje odločitve in dostojanstveno zaključijo svoje življenje. 

Zakon izključuje to možnost za otroke oz. osebe mlajše od 18 let, za osebe, ki nimajo fizioloških razlogov trpljenja, za osebe z depresijo, ki je duševna motnja. Prav tako pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja nimajo osebe, ki trpijo zaradi naveličanosti življenja, osebe, ki niso same sposobne odločati o sebi ali sorodniki za svojega svojca. Nihče za nekoga drugega.

Avtorji zakona se bodo na dogodku v odzvali na vprašanja in dileme, ki so se v javnosti pojavile ob najavi zbiranja podpisov državljank in državljanov v podporo predlogu zakona, tudi na pred kratkim objavljeno stališče Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko. 

Da bi predlog zakona obravnavali v Državnem zboru, mora Društvo Srebrna nit do 22. junija zbrati 5000 podpisov, potrjenih na upravnih enotah. Državljanke in državljani, ki imajo urejen elektronski podpis, lahko zakon podprejo prek eUprave (na tej povezavi: https://bit.ly/moje-zivljenje). Navodila za oddajo podpisa podpore predlogu zakona ter več o predlogu zakona lahko preberete na spletni strani https://mojezivljenje.si/

S spoštovanjem,

Darinka Pavlič Kamien,
v imenu Srebrne niti in avtorjev predloga zakona.