»Učitelj želim postati, ker se učitelj dotika prihodnosti.« (Lunana, jak v razredu)

»Učitelj želim postati, ker se učitelj dotika prihodnosti.« (Lunana, jak v razredu)

V filmu Lunana, jak v razredu, lahko spremljamo mladega butanskega učitelja Ugyena, ki ga vlada – za zadnji del petletne delovne obveznosti do države – pošlje v odročno vas, ki je brez elektrike, mobilnega signala in drugih dobrin (ali nepotrebne krame) sodobnega sveta. Mladi učitelj bi sicer veliko rajši odpotoval v bolj »razvito« tujino – v Avstralijo, kjer bi se preizkusil kot pevec – a vendarle, s precejšnjim odporom, sprejme delo v učitelja v šoli, »ki ni samo najbolj odmaknjena v Butanu, temveč verjetno na celem svetu.« Pot do tja je dolga, najprej vožnja z avtobusom, potem pa osemdnevni pohod, ki poteka tudi čez prelaz na nadmorski višini 5.200 m do vasi Lunana, ki sicer leži 3.700 m nad morjem. Gre za resnično vas v Butanu.

Mestnega življenja vajeni učitelj je sprva šokiran nad skromnimi pogoji bivanja in se želi čimprej vrniti v civilizacijo, a mu radovedni, uka željni otroci ter prijazni domačini kmalu »zlezejo pod kožo«. Ko na eni prvih učnih ur vpraša enega od učencev po imenu in o želji, kaj bi rad postal, mu le-ta odgovori: »Moje ime je Sangay Dorji. Ko bom odrasel, želim postati učitelj kot vi.« »Učitelj?« se začudi Ugyen. »Zakaj?« »Učitelj želim postati, ker se učitelj dotika prihodnosti.«
Film si  lahko ogledamo ravno v času, ko razviti svet občuduje umetno inteligenco, kot je na primer ChatGPT.

Ni naključje, da se film odvija v Butanu. Učitelja Ugeyna na začetku filma vidimo nositi majico z napisom Bruto družbena sreča. Butan je majhna kraljevina v Himalaji, ukleščena med velikanki, Indijo in Kitajsko. Na prvi pogled je zaostala država, a v mnogočem korak pred najrazvitejšimi. Posebnost Butana je namreč, da družbeni razvoj meri s kazalnikom bruto družbena sreča in ne bruto družbeni proizvod, kot preostali svet. O tem smo že pisali v prispevku Srečna dežela. Seveda pa je res, da je srečo težko opredeliti. O sreči so razmišljali antični filozofi in odtlej brezštevilni misleci, umetniki in povsem običajni ljudje.
Kaj pa če umetno inteligenco povprašamo: »Kaj je sreča?« Odgovor ChatGTP, 12.3.2023, se glasi: »Sreča je ...

Preberite več na Navdihni me, ki ga izdajamo v Insights d.o.o. na: https://navdihni.me/dotakniti-se-prihodnosti/. Piše: Rok Kralj.

VIR: Insights