V preteklem tednu smo že obveščali, da bomo na podlagi nove povprečne nakupne cene toplote s strani Termoelektrarne Šoštanj s 1. 2. 2023 povišali variabilni del cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za vse uporabnike Šaleške doline na 73,05421 €/MWh (brez DDV).

Vendar nam je vladna Uredba o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja (Uradni list RS, št. 9/23), iz katere izhaja omejitev variabilnega dela cene toplote za gospodinjske odjemalce (individualne in skupno odjemno mesto), ki za obdobje od 1. januarja do 30. aprila 2023 znaša 98,70 €/MWh, v svojem 2. členu, dvig cene za gospodinjske odjemalce omejila na obstoječi januarski cenik 2023. Kar pomeni, da cene variabilnega dela toplote za gospodinjske odjemalce do 30. aprila 2023 ostanejo enake cenam januarskega cenika, cene variabilnega dela toplote za poslovni in industrijski odjem pa z Uredbo niso omejene, zato zanje že s 1. 2. 2023 stopi v veljavo napovedani dvig cene na 73,05421 €/MWh. Šaleška dolina bi kljub dvigu variabilnega dela cene toplote še vedno ostala pod mejo, ki jo Uredba določa.
 
Komunalno podjetje Velenje je z lokalnima skupnostma, Mestno občino Velenje in Občino Šoštanj, že apeliralo na pristojnega ministra Bojana Kumra, da med upravičence do nadomestil po Uredbi za čas izgube od 1. januarja do 30. aprila 2023, v skladu z 18. členom Zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, vključi tudi distributerje, ki imamo v ceniku za mesec januar 2023 in dalje, variabilni del cene toplote NIŽJO od navzgor omejene cene v višini 98,70 EUR/MWh.
 
Vlada je distributerjem z Uredbo dvig variabilnega dela cene toplote omejila, istočasno pa ni preprečila dviga cene za proizvajalce, v konkretnem primeru Termoelektrarni Šoštanj, ki je Komunalnemu podjetje Velenje v času že veljavne vladne Uredbe dvignila ceno toplote!!
  
Komunalno podjetje Velenje je povišanje nakupne cene toplotne energije s strani Termoelektrarne Šoštanj v zadnjih mesecih doživelo kar 3 krat, vendar bremena v celoti nismo prenesli na končnega odjemalca, ampak smo s pomočjo občin ustanoviteljic finančno breme prevzeli na svoja pleča. Zato je Komunalno podjetje Velenje v letu 2022 že doseglo negativni poslovni izid pred obdavčitvijo v višini -1.247.592 € (nerevidirani podatki). Poleg dviga cene na strani Termoelektrarne Šoštanj in naraščajočih cen emisijskih kuponov so pritisk na dvig cene povečevale manjše prodane količine toplote v obdobju tople jeseni in začetka zime in močno povišani stroški električne energije. Za Komunalno podjetje Velenje, ki je že tako na robu insolventnosti, to pomeni 500.000 € neposredne izgube vsak mesec v okviru veljavnosti Uredbe! Kljub sprejemu dodatnih ukrepov za obvladovanje likvidnosti (mehanizem naknadnih vplačil kapitala, odlog plačila izdanih računov Komunalnemu podjetju Velenje, racionalizacija znotraj podjetja, prerazporejanje investicij, idr.) podjetje takšnega minusa ne bo preživelo.
 

Spomnimo, da je Komunalno podjetje Velenje na januarski seji sveta ustanoviteljev (27. 1. 2023) predstavnike lokalne skupnosti seznanilo s povišanjem povprečne nakupne cene toplotne energije s strani Termoelektrarne Šoštanj, ki je s 1. 12. 2022 dvignila ceno za 15,3 %, ter izvedla dodaten dvig povprečne nakupne cene toplote s 1. 2. 2023 za 11,7 %. Komunalno podjetje Velenje sredi leta 2022 ni uveljavilo celotnega dviga povprečne nakupne cene toplote, zato smo k uveljavitvi polnega dviga cene toplote s 1. 2. 2023 primorani.
 
Na podlagi nove povprečne nakupne cene toplote s strani TEŠ, ki s 1. 2. znaša 51,38 €/MWh (brez DDV), je svet ustanoviteljev Komunalnega podjetja Velenje 27. 1. 2023 sklenil, da bi novi variabilni del cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za vse uporabnike Šaleške doline s 1. 2. 2023, znašal 73,05421 €/MWh (brez DDV).

VIR: Komunalno podjetje Velenje, d. o. o