Jubilejni, že deseti maraton ustvarjanja kratkega filma MUVIT/6x60 ponovno odpira vrata filmskim ekipam.

Jubilejni, že deseti maraton ustvarjanja kratkega filma MUVIT/6x60 ponovno odpira vrata filmskim ekipam. Vsi ustvarjalci, ki želijo preizkusiti svojo kreativnost v intenzivnih 60 urah filmskega ustvarjanja, so vabljeni, da se prijavijo preko spleta do 16. avgusta 2023 in sodelujejo v nepozabni avanturi filmskega ustvarjanja tega poletja. Ustvarjeni filmi bodo doživeli premiero v Kinu Šiška med 21. in 25. avgustom 2023, kjer bodo filmski kreativci, iznajdljivost ter ustvarjalnost ponovno združili v živo na podelitvi nagrad.

Jubilejno 10. poglavje maratona ustvarjanja kratkih filmov se letos vrača v polnem zagonu. Filmsko tekmovanje vsako leto poteka v drugem slovenskem mestu in po Radovljici, Postojni, Novem mestu, Celju, Sežani, Novi Gorici, Maribor in kar dveh online edicijah, se sedaj selimo v Ljubljano. Maraton pričenjamo s startom 21. avgusta in zaključno prireditvijo 25. avgusta v ljubljanskem Centru urbane kulture Kino Šiška.

Kot družbeno odgovoren projekt, ki ga vodi Zavod Muvit, se maraton ustvarjanja kratkih filmov MUVIT/6x60 osredotoča na promocijo kreativnega razmišljanja, iznajdljivosti in ustvarjalnosti filmskih kreativcev. Kreativnost in inovativnost zna presegati meje in tudi letošnji MUVIT ne bo izjema, česar se veselijo tudi organizatorji.

Gregor Graf, direktor in idejni vodja MUVIT/6x60 »organizatorje nas vsako leto navdihuje ustvarjalno vzdušje, adrenalinski naboj filmske tekme ter zagnanost ekip, da ustvarijo najboljše, kar znajo v 60 urah. Vsako leto znova je vznemirljiva zgodba, ki se zaključi z večerom, polnim emocij za vse, ki so del aktualnega maratona«.

Maja Šest, umetniška in programska vodja, dodaja »veseli nas, da je MUVIT tekom let pomagal razvijati filmske ustvarjalce in jim nuditi platformo, ki jim je prinesla neprecenljive filmske in življenjske izkušnje. Filmi so zato tudi vsako leto na višji produkcijski ravni in kot rečeno, si drznemo misliti, da smo k temu pripomogli tudi mi«.


Prvi koraki do uspeha v filmski industriji

Kreativno razmišljanje ne pozna meja, kar se je v preteklih letih izkazalo, kot neprecenljiva lastnost, ki je pripomogla k neverjetnim dosežkom ustvarjalcev filmov. Eden od dokazov za to je tudi izjava Jana Cvitkoviča, slovenskega filmskega in televizijskega režiserja, scenarista in igralca, »mislim, da so tu resnični talenti, da bodo ti ljudje še krojili usodo slovenskega filma«.

Režiser in scenarist Luka Jurinčič, ki je sodeloval pri zmagovalnem filmu Klic noči (MUVIT/6X60 2017) in zmagovalnem filmu Alternativa (MUVIT/6X60 2021), pa humorno opiše pomen MUVITA v njegovem življenju »v letu, se čaka na tri stvari, in sicer na rojstni dan, na kres in na MUVIT/6x60«.

Vse filmske ekipe dobijo enake usmeritve pri ustvarjanju: akcija / stavek / predmet. Napisati morajo scenarij, posneti, zmontirati in oddati pa vsaj šest minut dolg film – in to v le 60 urah! Tako popolnoma vsako ekipo inspiracija popelje na povsem različne poti ustvarjanja.


V 60 urah do zlatega, srebrnega in bronastega MUVITA

MUVIT odpira vrata filmskim ekipam v ponedeljek, 21. avgusta, točno opoldne z razglasitvijo maratonskih usmeritev pri ustvarjanju filma. Ekipe imajo po prejemu usmeritev na voljo 60 ur filmskega ustvarjanja.

Vsako leto priznana imena slovenske filmske scene združijo moči in kot strokovna žirija, ocenijo in nagradijo tri ekipe, ki najbolj kreativno uporabijo dane usmeritve v svojih filmih. Koga lahko pričakujemo v letošnji žiriji, naj zaenkrat ostane skrivnost, ki pa jo bomo zaupali prav kmalu.

Zaključna prireditev z razglasitvijo zmagovalcev bo na sporedu v živo v petek, 25. avgusta, v Kinu Šiška, kjer bodo prve tri ekipe prejele denarne nagrade, in sicer 1500 evrov za zlati MUVIT, 1000 evrov za srebrni in 500 evrov za bronasti MUVIT. Na čelu MUVITA pa bo njegov stari znanec, priljubljeni stand-up komik Rok Bohinc.


Prijave možne do 16. avgusta

Vsi ustvarjalci, ki želijo preizkusiti svojo kreativnost v intenzivnih 60 urah filmskega ustvarjanja, so vabljeni, da se prijavijo preko spleta do 16. avgusta in sodelujejo v nepozabni avanturi filmskega ustvarjanja tega poletja.

Vse novosti o dogodku lahko spremljate na spletni strani https://www.muvit6x60.com/ in našem Facebook profilu.

VIR: Ljubljana.si