V nizozemskem Alkmaarju je potekalo srečanje projektnih partnerjev transnacionalnega projekta POCITYF.

Celje, 16. oktober 2023 - V nizozemskem Alkmaarju je potekalo srečanje projektnih partnerjev transnacionalnega projekta POCITYF. Namen srečanja predstavnikov sodelujočih mest je bil pregled napredka projektnih aktivnosti, predvsem pa si v živo ogledati inovativne tehnične rešitve vodilnega mesta v projektu Alkmaar.

Namen evropskega projekta pametnih mest POCITYF (A POsitive Energy CITY Transformation Framework), programa Obzorje2020, je mesta z bogato kulturno - zgodovinsko dediščino spremeniti v bolj učinkovita, zdrava in trajnostna življenjska okolja z energetsko pozitivnimi stavbami in okrožji.
V projektu sodelujeta vodilni mesti, nizozemski Alkmaar in portugalska Evora, ter mesta, ki jima sledijo z replikacijo pametnih rešitev, to so poleg Celja še Bari, Granada, Hvidovre, Ioannina in Ujpest. Projekt se je začel leta 2019 in bo trajal do sredine 2025.

Delegacija iz Celja si je skupaj z ostalimi udeleženci pogledala primere dobre prakse na področju trajnostne gradnje in upravljanja, med drugim:
- velik športni kompleks v Alkmaarju z notranjim in zunanjim drsališčem, več športnimi dvoranami, telovadnico ..., ki ima med drugim sistem podzemnega shranjevanja toplote in pametno sončno elektrarno

- stanovanjski stavbi podjetja Woonwaard, ki za ogrevanje preko daljinskega ogrevanja uporabljata odpadno toploto energetskega objekta podjetja HVC, ki s sežiganjem odpadkov v osnovi proizvaja električno energijo

- Bloemwijk, naselje v Alkmaarju, kjer so obstoječe dotrajane, preko 100 let stare vrstne hiše porušili in na njihovem mestu zgradili nova stanovanjska apartmajska in vrstna domovanja

- InVesto, center za inovativne tehnologije in hkrati demonstracijski objekt trajnostne gradnje

Spletno mesto POCITYF finalist v natečaju .eu Web Awards
Ob 10. obletnici podelitve nagrad .eu Web Awards je spletno mesto POCITYF.EU, ki ga je razvil ICONS, finalist v kategoriji Better World. Letos so prejeli več kot 863 nominacij, med katerimi je bilo izbranih 15 finalistov iz devetih držav.

.eu Web Awards je prestižna nagrada, ki jo je leta 2014 uvedel EURid (Evropski register internetnih domen) z namenom prepoznati in nagraditi najboljša spletna mesta .eu (vključno z .ею ali .ευ) v petih kategorijah (Leaders, Rising Stars, Better World, Laurels in House of .eu).

Ta projekt je prejel sredstva iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje2020 v okviru sporazuma o dodelitvi nepovratnih sredstev št. 864400.

VIR: MOC