Organizaciji sta 22. februarja 2023 podpisali sporazum o sodelovanju, da bi združili prizadevanja za zaščito biotske raznovrstnosti, spodbujanje izobraževanja o hrani in podporo kakovosti življenja lokalnih skupnosti in okolij.

Organizaciji sta 22. februarja 2023 podpisali sporazum o sodelovanju, da bi združili prizadevanja za zaščito biotske raznovrstnosti, spodbujanje izobraževanja o hrani in podporo kakovosti življenja lokalnih skupnosti in okolij.


IGAT je ob tem izdal izjavo za javnost,  , Dvig prepoznavnosti naravnega medu in ohranjanje čebel, kjer so zapisali: ČZS je promotor dveh izjemnih pobud:
Svetovni dan čebel, ki so ga Združeni narodi uradno razglasili leta 2017 in ga obeležujemo 20. maja, da bi povečali ozaveščenost o pomenu čebel in drugih opraševalcev za prehransko varnost.

Mednarodna nagrada Zlata čebela, ki »spodbuja in podpira inovativnost in odličnost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevale k zaščiti in ozaveščanju o pomenu čebel in drugih opraševalcev po vsem svetu«.
 
Upamo, da bo sodelovanje ČZS z IGCAT spodbudilo sodelovanje deležnikov iz svetovnih/evropskih gastronomskih regij pri podelitvi nagrade Zlata čebela ter spodbujalo mednarodne skupne pobude med različnimi regijami za praznovanje 
Svetovnega dne čebel.
 
Predsednica IGCAT dr. Diane Dodd je pozdravila podpis sporazuma in pohvalila izjemno delo, ki ga je Čebelarska zveza Slovenije že opravila pri ozaveščanju, ter željo, da relevantni deležniki iz gastronomskih regij uporabijo njihove dobre prakse.
 
Dogovor o sodelovanju je bil formaliziran v okviru spletnega seminarja IGCAT o sodelovanju za svetovni dan čebel, ki ga je vodil dr. Peter Kozmus, raziskovalec na ČZS, strokovni vodja Rejskega programa za kranjsko čebelo in podpredsednik mednarodne čebelarske organizacije APIMONDIA ter IGCAT strokovnjak v Sloveniji, 
Evropski gastronomski regiji od leta 2021.


 
Peter Kozmus je s ponosom poudaril, da bo sporazum med ČZS in IGCAT omogočil skupna prizadevanja za ohranitev čebel in narave ter pripomnil, da: »Čebele zagotavljajo odlične izdelke, ki so pomembni v gastronomiji in vsi moramo sodelovati kolikor je mogoče, da so izdelki naravni in da izvirajo iz neokrnjene narave.«

 
O svetovnih/evropskih gastronomskih regijah

 
Svetovne/evropske gastronomske regije, ki jih vodi IGCAT, sodelujejo pri krepitvi prehranske varnosti s slavljenjem značilnih prehranjevalnih kultur; ustvariti delovna mesta s spodbujanjem ustvarjalnosti in gastronomskih inovacij; hraniti otroke in odrasle s kulinaričnim in kulturnim izobraževanjem; spodbujanje okoljske trajnosti v sektorju turizma, gostinstva in kmetijstva; podpiranje uravnoteženih in trajnostnih turističnih praks; poudarjanje in podpiranje strokovnega znanja iz podeželskih in mestnih skupnosti, ustvarjanje povezav in izmenjava dobrih praks; ter prispevanje k 
zdravju in dobremu počutju skupnosti. 

 
O IGCAT

 
Cilj IGCAT je opolnomočenje lokalnih skupnosti z ozaveščanjem o pomenu varovanja in spodbujanja posebne regionalne hrane, kulture, umetnosti in naravnih dobrin kot del trajnostnih in uravnoteženih turističnih in razvojnih strategij. To je bistveno za zaščito našega planeta, zdravja, dobrega počutja in lokalnega gospodarstva.
 
IGCAT je neprofitni inštitut, ustanovljen leta 2012, ki sodeluje z regionalnimi konzorciji deležnikov na področjih gastronomije, kulture, umetnosti in turizma. Računa na strokovnost svetovne mreže strokovnjakov in sodeluje s specializiranimi medvladnimi organizacijami.
 
IGCAT je ustanovil svetovno/evropsko regijsko gastronomsko nagrado in je uradni sekretariat za svetovne/evropske gastronomske platforme. Poleg tega je Inštitut razvil nagrado European Young Chef Award, World Food Gift Challenge, nagrado Top Websites for Foodie Travellers Award in mednarodni filmski meni s hrano.
 
Povzel: dr. Peter Kozmus

VIR: Čebelarska zveza Slovenije