Evropski cilji mladih zavzeli Maribor

Mladinski kulturni center (MKC) Maribor je v začetku septembra letos gostil 100 mladih med 18. in 24. letom iz desetih evropskih držav v okviru projekta COHERENT: Circle Of youth for tHe EuRope wE waNT [op. a. koherénten -tna -o prid. (ẹ̑) knjiž. medsebojno povezan, odvisen].

Trenutne okoliščine, pandemija, okoljske spremembe, so zahtevne – pretresle so celotno družbo, sisteme blaginje in gospodarstva. Mladi kot prihodnost Evrope poudarjajo, da se večkrat počutijo izključene iz procesov odločanja o pomembnih tematikah. Projektni konzorcij 13 partnerskih organizacij COHERENT-a ugotavlja, da je spodbujanje znanja in kompetenc ključnega pomena pri spreminjanju te miselnosti in premika v aktivno državljanstvo mladih.

Maribor išče predloge mladih
Prihodnja pomembna aktivnost v sklopu projekta se bo odvijala 20. septembra v Kulturnem inkubatorju v Mariboru, imenovana Open Dialogues: pogovor med lokalnimi odločevalci in mladimi. MKC znotraj Coherent aktivnosti namreč išče tudi predloge o tem, kako izboljšati lokalno politiko tako, da se bodo mladi v lokalnem okolju počutili še bolj nagovorjene. Vključujoča delavnica bo povezovala predvidoma 20 mladih in 3 odločevalce s področja mladinske politike.
Vzporedno bodo ob delavnici v Mariboru potekali dogodki še v devetih partnerskih državah – sklepi pa bodo ob koncu projekta, ki se zaključuje novembra letos, zbrani v dokumentu priporočil za celotno Evropsko unijo.


PR: Insights