Pričeli so se tradicionalni Dnevi slovenskega lesarstva, ki letos posebno pozornost namenjajo aktualnim energetskim izzivom, dobavnim verigam v lesnopredelovalni industriji, razvojnim spodbudam, kadrom v lesarstvu

Pričeli so se tradicionalni Dnevi slovenskega lesarstva, ki letos posebno pozornost namenjajo aktualnim energetskim izzivom, dobavnim verigam v lesnopredelovalni industriji, razvojnim spodbudam, kadrom v lesarstvu, promociji poklica lesarja, razvoju novih izdelkov in blagovnih znamk, krožnemu dizajnu ter digitalizaciji.

Slovenija je bogata z lesom, ki je trajnosten in obnovljiv vir, za njegovo predelavo pa je potrebno veliko manj energije kot pri kakšni drugi surovini, vendar pa je treba z lesom ustrezno upravljati, je bilo slišati danes v Laškem, kjer je bilo veliko pozornosti namenjene tudi kadrom v tej panogi.

Osrednji nacionalni strokovni dogodek slovenske lesne industrije poteka v Kongresnem Centru Thermana Park Laško. Poleg različnih okroglih miz, strokovnih predavanj in diskusij je bilo veliko priložnosti tudi za mreženje med udeleženci. Na dogodku so bila podeljena tudi priznanja za najboljša dela dijakov srednjih lesarskih šol, kar priča o prisotnosti mladega kadra z velikim potencialom, ki se zaveda bogatih priložnosti v lesarstvu.

Pričetek dogodka je zaznamoval nagovor Matjaža Hana, ministra za gospodarstvo, turizem in šport, ki je poudaril pomen lesne industrije. Han je izpostavil aktivnosti, ki jih je ministrstvo izvedlo v zadnjem letu od prejšnjih Dnevov slovenskega lesarstva in dodal: »Cilj naših aktivnosti je ustvariti ugodno poslovno okolje za lesnopredelovalna podjetja ter omogočiti nadaljnji pozitivni razvoj lesne industrije, ki temelji na domači surovini - lesu.« Po njegovem mnenju je spodbujanje razvoja lesne panoge ključno za trajnostno prihodnost.

Rok Capl, vršilec dolžnosti direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija, je izpostavil številne aktivnosti, ki jih agencija SPIRIT izvaja za promocijo slovenske lesne industrije. Poudaril je tudi sodelovanje z vzgojno-izobraževalnimi institucijami: »Mladim želimo približati les kot naraven material in predstaviti različne možnosti njegove uporabe ter raznolikost poklicev v lesarstvu. Posebej smo se osredotočili na dvig ugleda poklica lesarja, ki še vedno velja za deficitaren poklic.«

Na pomen izobraževanja mladih je opozorila tudi generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Vesna Nahtigal, ki je ocenila, da so poklici v lesarstvu poklici prihodnosti, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar pa je poudaril pomen malih podjetij, ki prevladujejo v lesnopredelovalni industriji.

V uvodnem predavanju je dr. Dejan Paravan, generalni direktor podjetja Gen Energija d. o. o, predstavil aktualno energetsko problematiko podjetij ter načine za njeno reševanje. V nadaljevanju so bile predstavljene razvojne spodbude, možnosti podpore države pri razvoju in investicijah podjetij ter rešitve za motnje v dobavnih verigah, s poudarkom na praktičnih primerih. Veliko zanimanja je požela okrogla miza na temo zagotavljanja kadrov v lesarstvu, kjer so udeleženci poudarili pomen vajeništva. Gospodarstvo vsako leto potrebuje več kadrov s področja lesarstva, zato šole enostavno ne morejo slediti temu trendu. Zato bo potrebno še več storiti na področju promocije poklica.

»Zagotavljanje kadrov v lesarstvu in promocija poklica lesarja mora biti naša prednostna naloga. Ne skrivamo tega, kar imamo, ampak želimo deliti naše znanje in izkušnje z drugimi,« pravi Jure Tešar iz podjetja Bobič Yacht Interior d.o.o. »Ena od naših praks je organiziranje ekskurzij, kjer omogočamo obisk šolam in drugim zainteresiranim skupinam. Tako jim omogočamo vpogled v realnost lesarskega poklica in jim predstavimo številne možnosti in priložnosti, ki jih ta poklic ponuja. Poleg tega smo pripravljeni sodelovati s šolami, saj verjamemo, da je pomembno vključiti lesarstvo v izobraževalne programe. Sodelovanje z osnovnimi šolami nam omogoča, da predstavimo današnji poklic lesarja in prikažemo, kako se lesarska industrija razvija ter kakšne spretnosti in znanja so potrebni v tem poklicu. Zavedamo se, da se pogoji na trgu spreminjajo in da so pričakovanja velika. Kljub temu se zavezujemo, da bomo zagotavljali dobre pogoje za svoje zaposlene, vendar pa se zavedamo, da to ni dovolj. Zato se aktivno povezujemo z izobraževalnimi ustanovami in skupaj delamo na ustvarjanju boljše prihodnosti za lesarsko industrijo.«

Današnji del posveta se je končal s pogovorom z dijaki lesarskih šol, ki ga je moderiral Rok Terkaj in podelitvijo priznanj za najboljša dela dijakov srednjih lesarskih šol, ki so jih dobili dijaki iz Gimnazije in srednje šole Kočevje, Srednje šole za lesarstvo Škofja Loka, Srednje lesarske šole Ljubljana, Srednje gradbene in lesarske šole Novo mesto in Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor. Nagrajene lesarske dosežke si je mogoče ogledati še jutri v dvorani Kongresnega Centra Thermana Park Laško, kjer poteka dogodek.

Drugi dan dogodka bo posvečen modelu za napoved ekonomskih in okoljskih vidikov predelave in uporabe lesa, razvoju novih izdelkov lastni blagovni znamki, tujim primerom podpore podjetjem pri razvoju izdelkov ter digitalnemu in zelenemu prehodu. Prav tako bo potekala razprava o razvojnih strategijah, krožni ekonomiji, lastnih blagovnih znamkah in digitalizaciji. Četrti dnevi slovenskega lesarstva bodo sklenila mednarodna poslovna srečanja podjetij s področij pohištva, lesene gradnje in opreme.

Dogodek sta organizirala SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ob podpori partnerjev Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

VIR: MGTŠ