Mestna občina Celje je v sodelovanju s Telekomom Slovenije in podjetjema Imovation in Nomago začela vzpostavljati napredno centralno digitalno platformo

Celje, 15. september 2022 - Mestna občina Celje je v sodelovanju s Telekomom Slovenije in podjetjema Imovation in Nomago začela vzpostavljati napredno centralno digitalno platformo, ki bo uporabnikom omogočala pridobitev vseh potrebnih informacij za optimalno uporabo prevoznih sredstev. Mestna občina Celje bo z enotno mobilno aplikacijo omogočala oddaljeno plačevanje parkirnine, koriščenje javne izposoje koles KolesCE ter mestnega potniškega prometa CeleBUS in subvencionirane vstopnice IJPP za vlak/avtobus. Storitve bodo vključene postopno, celoten sklop rešitev pa bo predvidoma vzpostavljen do poletja prihodnje leto.

Sodobna platforma, v okviru katere bodo na voljo storitve občanom in obiskovalcem Celja, bo vplivala na kakovostnejše ter bolj trajnostno in okolju prijaznejše bivanje. Tako bodo meščanom in obiskovalcem že na glavnih vpadnicah na voljo aktualne informacije o zasedenosti parkirišč v mestu, informacije pa bodo objavljene tudi na spletnih straneh in preko mobilne aplikacije. Na ta način želimo prispevati k zmanjšanju prometa v starem mestnem jedru. Z enotno mobilno aplikacijo bomo omogočali tudi oddaljeno plačevanje parkirnine, koriščenje sistema KolesCE in Celebus, IJPP za vlak/avtobus idr. Ob tem bomo podprli tudi nov program zvestobe, ki bo spodbujal okolju prijazne mobilnostne navade občanov in obiskovalcev ter digitalno uporabo občinskih storitev in povezanih javnih zavodov.

Z vzpostavitvijo centralne digitalne platforme bo Mestna občina Celje kasneje omogočila celovitejšo digitalno preobrazbo javnih storitev: tako bodo tudi storitve mestne uprave, javnih podjetij, zavodov in koncesionarjev postopoma na voljo v enotni aplikaciji. Na ta način bomo občanom in vsem drugim zainteresiranim uporabnikom omogočili hitrejšo komunikacijo z javnimi službami, lažji in preglednejši bo dostop do podatkov, na voljo bodo informacije o dogodkih, aktivnostih ter razpoložljivih storitvah.

Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje: "V Mestni občini Celje veliko pozornosti namenjamo razvoju javnega prostora in storitev, v zadnjih letih predvsem tudi spodbujanju trajnostne mobilnosti. Pri tem izkoriščamo tudi prednosti sodobne tehnologije za razvoj pametnih mest. Občanom bomo omogočili enostavnejšo digitalno uporabo mestnih storitev ter jih še naprej spodbujali k odgovornim in trajnostnim navadam. Veseli nas, da že zdaj veliko Celjank in Celjanov uporablja KolesCE in Celebus, številke izposoj koles stalno naraščajo. Tudi Celebus je postal nepogrešljiv, zato si želimo linije vzpostaviti tudi v krajevnih skupnostih, ki so bolj oddaljene od mesta. Verjamem, da bo z enotno digitalno platformo zanimanje za trajnostne oblike mobilnosti še naraslo. Za Celje je izjemno pomembno, da mestno središče razbremenimo motornega prometa in s tem še izboljšamo kakovost zraka in bivanja."

"Z uvedbo napredne in celovite rešitve pametnih mest se bo Celje umestilo med najbolj napredna in digitalizirana mesta, ki prebivalcem in obiskovalcem zagotavljajo visoko raven digitalnih storitev, s čimer prispevajo k bolj kakovostnemu in trajnostnemu bivanju. V Telekomu Slovenije bomo skupaj s partnerji poskrbeli, da bo proces digitalne preobrazbe potekal čim hitreje ter čim bolj enostavno in učinkovito," pravi Samo Turk, direktor Razvoja poslovanja v Telekomu Slovenije.

PR: Telekom Slovenije