Na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra se je v nedeljo, 21. avgusta 2022, odvil dan čebelarjev, ki so ga ob 60. jubileju sejma organizirale Čebelarska zveza Slovenije (ČZS)


Na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra se je v nedeljo, 21. avgusta 2022, odvil dan čebelarjev, ki so ga ob 60. jubileju sejma organizirale Čebelarska zveza Slovenije (ČZS), Javno svetovalna služba v čebelarstvu (JSSČ), Čebelarska zveza društev Pomurja (ČZDP) in Pomurski sejem. Prvič v zgodovini sejma so se na dnevu čebelarjev sestali tudi praporščaki čebelarskih društev in območnih čebelarskih zvez, ki so pospremili program dneva čebelarjev.

Dogajanje se je začelo ob 9. uri v dvorani 1 s strokovnim predavanjem podpredsednika Čebelarske zveze Avstrije (Österreichischer Imkerbund) in predsednika Čebelarske zveze Spodnje Avstrije (Niederösterreichischer Imkerverband) ing. Josefa Niklasa. Predavatelj je v skoraj 45-minutni predstavitvi, ki jo je iz Nemščine v Slovenščino prevajal predsednik ČZD Štajerske, Vlado Vogrinec, predstavil kriterije za ocenjevanje kremnega medu oziroma mešanic s kremnim medom. V državi s približno 20-letno tradicijo ocenjevanja medu v okviru Čebelarske zveze Avstrije deluje skoraj 35 ocenjevalcev, ki vsako leto prejmejo okoli 1300 vzorcev za ocenjevanje. Vsak vzorec senzorično oceni od 5 do 10 ocenjevalcev, ki so pozorni na štiri glavne kriterije: ustreznost arome in okusa sorti medu, čistočo, harmonijo sestavin v mešanici, in občutek v ustih (kremni med ne sme vsebovati kristalov). 

Po predavanju se je ob 10. uri v dvorani 1 odvilo prvo srečanje praporščakov čebelarskih društev in območnih čebelarskih zvez na sejmu Agra. Predsednik ČZS, Boštjan Noč, je na srečanju izpostavil pomembno vlogo praporščakov, ki »s svojo navzočnostjo predstavljajo povezanost, moč in veljavo slovenskih čebelark in čebelarjev, so tako rekoč duša in srce slovenskega čebelarstva«. 

Ob 11. uri se je pričelo osrednje dogajanje na prireditvenem prostoru pred upravo Pomurskega sejma, ki ga je s shodom odprlo približno 120 praporščakov slovenskih čebelarskih društev in območnih čebelarskih zvez. Zbrano množico so uvodoma nagovorili predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec, predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja, Štefan Šemen, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Dejan Židan, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Irena Šinko, in predsednik ČZS, Boštjan Noč, ki je državne organe pozval naj preidejo od besed k dejanjem:

»Že nekaj časa poslušamo, kako bo država pomagala kmetijskim gospodarstvom, nič pa nismo slišali o pomoči čebelarjem. Upam in verjamem, da bo država, tako kot v preteklem obdobju, na takšen način kot preostalim kmetom, pomagala tudi čebelarjem, ki predstavljajo pomemben del kmetijskega sektorja. Treba je preiti od besed k dejanjem, saj se tudi čebelarji soočajo s podražitvami energentov, čebelarske opreme in hrane za čebele. Nujna  je  sistemska ureditev pomoči čebelarjem v obliki nadomestila za opraševalni servis čebel - 10 EUR za vsako čebeljo družino, ki je vpisana v Centralni register čebelnjakov. Obstaja pa tudi možnost obiska Ljubljane čebelarjev s  čebelarskimi prapori, v kolikor bi ostalo samo pri besedah«

Uvodnim nagovorom je sledila slavnostna razglasitev in podelitev priznanj 21. ocenjevanja medu, na katerih je sodelovalo 145 čebelarjev oziroma podjetij s 221 vzorci medu. Naziv »šampion kakovosti« je osvojil akacijev med Čebelarstva Klemenčič iz Škofje Loke, ki je sočasno prejel tudi nagrado  »prvak vrste«  za akacijev med. Najboljši cvetlični med je po ocenah komisije pripadel Društvu čebelarjev Blagovna, najboljši gozdni med Čebelarstvu Ferenčak, najboljši lipov med Jožetu Kurinčiču in najboljši kostanjev med Tilnu Velkovrhu. Podelitvam priznanj ocenjevanja medu je sledilo še 3. mednarodno ocenjevanje medenih pijač, ki je nagradilo 10 čebelarjev oziroma podjetij, ki so poslali 12 vzorcev medenih pijač.

Ob koncu osrednje prireditve je sledila predaja krone. Medena kraljica Valentina Marinčič, ki je kraljevala med leti 2018 in 2022, je krono predala novi Medeni kraljici Tadeji Vidmar. 

Stojnica Čebelarske zveze Slovenije, Javne svetovalne službe v čebelarstvu in Čebelarske zveze društev Pomurja, na kateri si lahko zbrani ogledajo anatomski model 3D-čebele bo v Hali A odprta do konca sejma Agra. 

PR: Čebelarska zveza Slovenije