Slovenija na 47. mednarodnem čebelarskem kongresu Apimondia v Istanbulu organizira slovenski dan, ki se ga bodo med drugimi udeležili tudi predsednik Apimondie dr. Jeff Pettis

 Slovenija na 47. mednarodnem čebelarskem kongresu Apimondia v Istanbulu organizira slovenski dan, ki se ga bodo med drugimi udeležili tudi predsednik Apimondie dr. Jeff Pettis, slovenska ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko in predsednik Čebelarske zveze Slovenije ter letošnji prejemnik nagrade zlata čebela, Boštjan Noč. 

Na letošnjem mednarodnem čebelarskem kongresu bodo potekale tudi volitve za podpredsednika Apimondie, za mandat se bo ponovno potegoval dosedanji podpredsednik in strokovni vodja Rejskega programa za kranjsko čebelo na Čebelarski zvezi Slovenije, dr. Peter Kozmus.

Slovenski dan na Apimondiji, ki se bo odvil v petek, 26. avgusta 2022, od 15. do 17. ure, je namenjen promociji Slovenije kot turistično zanimive države z bogato čebelarsko tradicijo in prodorno vizijo. Slovenija in slovensko čebelarstvo med čebelarji v svetu sicer uživata že visoko raven spoštovanja, Slovenija je bila namreč predlagateljica praznovanje svetovnega dneva čebel, je pobudnica enotnega označevanja izvora med v EU in vsako leto podeljuje mednarodno nagrado zlata čebela za izjemne dosežke na področju varovanja čebel. 

Na slovenskem dnevu bodo zgodbo slovenskega čebelarstva predstavljali: Čebelarska zveza Slovenije, Slovenska čebelarska akademija, Čebelarski muzej v Radovljici, Hiša Kranjske Čebele v Višnji Gori, ponudnik čebelarskega turizma ApiTours, razvijalec in ponudnik čebelarske opreme BeeConn in Društvo Urbani čebelar. Slovenski dan na Apimondiji bo spremljala slovenska glasba na harmoniki in pogostitev gostov s slovenskimi kulinaričnimi priboljški, v Istanbulu pa bo slovensko čebelarstvo zastopala tudi 3D-kranjica, fizični model avtohtone slovenske pasme čebele kranjske sivke v razmerju 100:1, ki ga je razvila Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju s slovenskimi strokovnjaki.



PR: Čebelarska zveza Slovenije