Vlada se je na današnji seji med drugim seznanila s pripravami na razpis za pridobitev superračunalnika, zavrnila je očitke fiskalnega sveta glede nerealnega načrtovanja proračunske porabe za leti 2025 in 2026, poleg tega pa je v DZ poslala predlog, da za direktorja Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) vnovič imenuje Gorazda Čibeja.

četrtek, 24.10.2024

Ljubljana, 24. oktobra (STA) - Vlada se je na današnji seji med drugim seznanila s pripravami na razpis za pridobitev superračunalnika, zavrnila je očitke fiskalnega sveta glede nerealnega načrtovanja proračunske porabe za leti 2025 in 2026, poleg tega pa je v DZ poslala predlog, da za direktorja Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) vnovič imenuje Gorazda Čibeja.

Vlada se je danes seznanila s pripravo prijave na razpis Evropske komisije za pridobitev visoko zmogljivega računalnika za umetno inteligenco in za vzpostavitev tovarne umetne inteligence. Za pomoč pri pripravi prijave je ustanovila delovno skupino.

Vlada je zavrnila očitke fiskalnega sveta glede nerealnega načrtovanja proračunske porabe za leti 2025 in 2026. Kot je navedla, so pri načrtovanju upoštevane zadnje napovedi gospodarskih gibanj, zakonske in druge obveznosti ter prioritete in napovedi predlagateljev finančnih načrtov za namen izvajanja načrta za okrevanje in odpornost, evropske kohezijske politike in drugih EU sredstev.

Vlada je v DZ poslala predlog, da za direktorja AZN z januarjem 2025 za obdobje šestih let vnovič imenuje Gorazda Čibeja.

Vlada je izdala novelo uredbe o državnem lokacijskem načrtu za drugi tir železniške proge na odseku Divača-Koper, katere glavni cilj je vzpostavitev dvotirnosti drugega (levega) tira železniške proge.

Vlada je izdala novelo uredbe o izvajanju intervencij v sektorju čebelarskih proizvodov iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027, ki uvaja obveznost upravičencev, pravnih ali fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost in vodijo poslovne knjige za davčne namene, da za prejeto podporo vodijo ločeno računovodstvo.

Vlada je izdala uredbo o javni službi kmetijskega svetovanja za leto 2025, ki določa naloge, cilje in prednostne usmeritve javne službe kmetijskega svetovanja ter način njenega izvajanja, obseg storitev, usposabljanje, financiranje, dolžnosti izvajalca, vsebino pogodbe, programe dela službe in način poročanja za leto 2025.

Vlada je izdala uredbo o javnih službah strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin za leto 2025, ki ureja način izvajanja javnih služb za izvajanje strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin na področju poljedelstva, vrtnarstva, sadjarstva, vinogradništva in oljkarstva, cilje in prednostne usmeritve javnih služb, območje izvajanja nalog javnih služb, obveznosti izvajalcev javnih služb, programe, financiranje in poročanje za leto 2025.

Vlada je izdala uredbo o javni službi nalog rastlinske genske banke za leto 2025, ki ureja način izvajanja javne službe nalog rastlinske genske banke, cilje in prioritetne usmeritve rastlinske genske banke, območje izvajanja nalog javne službe, obveznosti izvajalca javne službe, program, financiranje in poročanje za leto 2025.

Vlada je soglašala s predlogi dopolnil k šestim novelam zakonov, ki tvorijo prvi paket davčnih sprememb. Večinoma so nomotehnične narave.

Vlada je odločila o prerazporeditvah pravic porabe v letošnjem državnem proračunu. Ministrstvo za finance prerazporeja sredstva splošne proračunske rezervacije na ministrstvo za javno upravo v višini 682.000 evrov za društva in ustanove, prizadete v poplavah in plazovih. Ministrstvo za digitalno preobrazbo prerazporeja pravice porabe znotraj svojega finančnega načrta v višini 35.000 evrov na novo uvrščeni projekt o podpori uvajanju umetne inteligence v podjetja - EmbrAIsme. Vrhovno sodišče RS prerazporeja pravice porabe s plačnih kontov sodišč v skupni višini 7,25 milijona evrov na proračunske postavke sodišč za pokrivanje zakonskih obveznosti z naslova brezplačne pravne pomoči, stroškov sodnih postopkov in stroškov logističnih storitev.

Vlada je sprejela poročilo o upravljanju javnega dolga Slovenije za leto 2023. Tudi leta 2023 se je dolg sektorja država v deležu bruto domačega proizvoda (BDP) znižal; konec leta 2023 je znašal 68,4 odstotka BDP, konec leta 2022 denimo 72,7 odstotka BDP.

Vlada se je seznanila s statističnim poročilom o javnih naročilih, oddanih v letu 2023, po katerem je javna naročila lani oddalo 2156 naročnikov, in sicer v skupni vrednosti več kot devet milijard evrov.

Vlada je v načrt razvojnih programov 2024-2027 uvrstila projekt prenove bazenskega kompleksa Krško. Projekt je bil odobren za sofinanciranje na podlagi javnega razpisa za izbor sofinanciranja investicij v športno infrastrukturo v letu 2024.

Vlada je v načrt razvojnih programov 2024-2027 pri proračunskem uporabniku Slovenska vojska uvrstila tudi projekt obnove mostu Boršt v občini Brežice. Namen je enakomeren razvoj vseh naselij v občini Brežice in zagotavljanje kakovostne javne infrastrukture.

Vlada je v odgovoru na poziv Varuha človekovih pravic RS glede organiziranosti Inšpektorata RS za stanovanja in dolgotrajnosti postopkov zapisala, da je s problematiko seznanjena in da je kadrovsko stisko tega organa upoštevala pri sprejemu skupnega kadrovskega načrta. Inšpektorji naj bi bili razbremenjeni večine drugih nalog, ki niso povezane z inšpekcijskimi nadzori.

Vlada je izdala odločbo, s katero zavodu za podjetništvo in razvoj Impact Hub Ljubljana dovoli uporabo besede Slovenija v nameravani spremenjeni firmi zavoda, ki se bo glasila Impact Hub Slovenija, zavod za podjetništvo in razvoj.

VIR: Tax Fin Lex