Danes, 11. februarja, obeležujemo mednarodni dan žensk in deklet v znanosti.

Danes, 11. februarja, obeležujemo mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Po podatkih Združenih narodov[endnoteRef:1] ženske običajno dobijo manj sredstev za raziskave kot njihovi kolegi. Raziskovalke imajo običajno krajše in slabše plačane kariere in so pogosto spregledane za napredovanje, čeprav predstavljajo dobro tretjino vseh raziskovalcev. Del znanosti in njeno pomembno orodje, ki lahko zaradi hitre dostopnosti do informacij in znanja, lažjega usklajevanja dela in zasebnega življenja ter lažjega dostopa do javnih storitev nedvomno prispeva k enakosti spolov, pa je digitalizacija - a le, če jo znamo pravilno izkoristiti. Na žalost se trenutni položaj žensk v digitalnem svetu v Sloveniji slabša. [1: Vir: https://www.un.org/en/observances/women-and-girls-in-science-day 

Položaj žensk se slabša
Po podatkih EU[endnoteRef:2] je položaj žensk v digitalnem svetu v Sloveniji slabši, kot je bil leta 2018. Takrat se je Slovenija uvrščala nad povprečje EU (10. mesto), medtem ko je v letu 2021 zasedla mesto tik pod njenim povprečjem (14. mesto). Prav tako je bila Slovenija pri kazalniku diplomantk na področjih STEM (znanost (Science), tehnologija (Technology), inženirstvo (Engineering) in matematika (Mathematics)) v letu 2016 v samem vrhu, medtem ko je leta 2019 padla na 9. mesto. [2: Vir: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/women-digital-scoreboard-2021 ]

Pomen ustreznih politik
"Digitalne tehnologije, ki omogočajo delo na daljavo in mreženje ter tako olajšajo usklajevanja dela in zasebnega življenja ter hkrati zagotavljajo širši dostop do znanja in informacij, so bile neprecenljive med pandemijo Covid-19. Nekatere radikalne spremembe v razmerju med delom in družino, ki jih je povzročila pandemija, bodo najverjetneje ostale še naprej. Pomembno je, da se te spremembe umestijo v ustrezne politike, ki zagotavljajo, da ženske ne preživijo nesorazmerno veliko časa za neplačana dela doma, kot neplačane negovalke, gospodinje in vzgojiteljice, temveč imajo čas, energijo in znanja, da zaznamujejo znanost in inovacije. Če želimo, da bo res pametna, digitalna revolucija mora biti vključujoča," je ob tej priložnosti poudarila dr. Emilija Stojmenova Duh, vodja 4PDIH.

Priložnosti za pridobivanje digitalnih kompetenc
V inovacijskem ekosistemu 4PDIH v sodelovanju s partnerji ponujajo veliko priložnosti za pridobivanje digitalnih kompetenc, ki so ključno orodje za življenje in delo v digitalnem svetu. Pri tem namenjajo posebno pozornost ženskam in dekletom, saj so tudi sami opazili digitalno vrzel, ki jo poskušajo zmanjšati oziroma dolgoročno tudi premostiti.

Uspeh prihodnosti je v vključenosti
Naša realnost je v procesu transformacije - kako živimo, delamo in razmišljamo. Za potrebe razumevanja, kako vrzeli v podatkih in raziskavah oblikujejo svet po moški meri, v 4PDIH v branje priporočajo tudi knjigo avtorice Caroline Criado Perez z naslovom Nevidne.

PR: IPPR