Ali ste vedeli, da lahko iskrena hvaležnost olajša zdravljenje človeškega telesa in duha? Posebne tehnike za izražanje hvaležnosti poznamo v verstvih in v mnogih terapevtskih pristopih (zelo znano je dr. Stutzevo orodje, pa tudi ho’oponopono).

Ali ste vedeli, da lahko iskrena hvaležnost olajša zdravljenje človeškega telesa in duha? Posebne tehnike za izražanje hvaležnosti poznamo v verstvih in v mnogih terapevtskih pristopih (zelo znano je dr. Stutzevo orodje, pa tudi ho’oponopono). Sama sem zase in za svoje stranke preskusila vse te tehnike, pa tudi še kakšno dodatno. Iskrena, prisrčna hvaležnost nas dviguje, navdihuje in spodbuja, da dosežemo tisto, kar se nam morda sploh ni zdelo mogoče! Predvsem pa smo srečnejši in mirnejši ter se lažje soočimo z dnevnimi izzivi.

Minuta in pol odpre vrata hvaležnosti

Zakaj ne bi že zdaj poskusili s preprosto vajo hvaležnosti? Potrebujete le dobro minuto in zaupam, da vas bodo rezultati očarali <3.

1. Osredotočenost na srce: Vdihnite za 5 ali 6 sekund in izdihnite za 5 ali 6 sekund.

2. Dihanje s srcem: Predstavljajte si, da dihate skozi srce. Predstavljajte si, kako počasi vdihujete in izdihujete skozi področje srca.

3. Čutenje srca: Ko se osredotočate na srce in dihate, aktivirajte pozitiven občutek. Spomnite se trenutka, ko ste se v sebi dobro počutili, in poskusite ponovno doživeti ta občutek. Spomnite se posebnega kraja, ali ljubezni, ki jo čutite do bližnjega prijatelja, sorodnika ali dragega hišnega ljubljenčka. Ključno je, da se osredotočite na nekaj, za kar ste resnično hvaležni.

Kako se počutite? Ali opažate večji občutek lahkotnosti, dobrega počutja ali sproščenosti? Se želite še bolj poglobiti?

Kako lahko še prikličem hvaležnost v svoje življenje

Poskusite v svoje življenje vključiti več hvaležnosti na te preproste načine:

1. Odmori za hvaležnost: Vsak dan si vzemite dva ali tri odmore za hvaležnost – najbolje zgodaj zjutraj, med delom, v šoli, ob vrnitvi domov ali pred spanjem. Preprosto sledite zgornjim enostavnim korakom. Za doseganje duševnega, čustvenega in telesnega ravnovesja sta potrebni le dve minuti.

2. Sestavite seznam stvari/odnosov, za katere ste hvaležni: Vsako jutro naredite seznam stvari, ki jih cenite in ste zanje hvaležni – za ljudi, kraje, dejavnosti, hobije, službo, hišne ljubljenčke – in vsako jutro izberite eno ali dve, ki ju boste čez dan nosili v srcu. Zvečer ponovno izberite eno stvar, ki jo boste nosili v srcu med spanjem.

3. Hvaležnost v danem trenutku: Seznam stvari, za katere ste hvaležni, imejte ves dan pri sebi, v žepu ali torbici, ob računalniku, ali kje drugje. V stresnih trenutkih izberite predmet, ki lahko hitro vzbudi hvaležnost. To je lahko kar koli; drobna pozornost, ki ste jo prejeli od prijatelja_ice; knjiga z lepimi mislimi, kakšen naš prispevek na Navdihni me …

Vzpostavite stik s svojim srcem

Tako lahko stresen dan spremenite v lahkotnega – v 30 sekundah ali manj. »Naučila sem se, da bodo ljudje pozabili, kaj ste rekli, ljudje bodo pozabili, kaj ste naredili, nikoli pa ne bodo pozabili, kako so se zaradi vas počutili.« – Maya Angelou

Uporabite moč svojega srca, da ustvarite in ohranite občutke hvaležnosti ter tako pripomorete k boljšemu počutju. Z izvajanjem teh vaj hvaležnosti boste hitreje vzpostavili stik z lastnim srcem. S hvaležnostjo do sebe in drugih pomagamo osvežiti, na novo zarisati barve v našem črno-belem dojemanju življenja.

S preprostim aktiviranjem pozitivnega občutka iskrene hvaležnosti lahko povečamo skladnost srčnega ritma, zmanjšamo čustveni stres in izboljšamo svoje zdravje. S tem se bomo umirili in videli lepe plati življenja okrog sebe – kljub vsemu dogajanju okrog nas v tem nehvaležnem času.

Če vas zanima, kako lahko še izrazite hvaležnost in jo pripeljete v svoje življenje (ali osebnostna rast in razvoj kariere v sozvočju z vašim poslanstvom), bomo veseli vašega kontakta.

Foto: canva in Insights d.o.o.

#Coaching
#DrStutz
#Hooponopono
#Hvaležnost
#Insightsdoo
#NatalieCviklPostruznik
#Navdih
#NavdihniMe
#PortalNavdihniMe
#Psihoterapija
#Stres
#Terapija
#Umirjanje
#UvidiModrosti
#VajeHvaležnosti
#VajeZaHvaležnost
#ZRadovednimVeseljemDoSrčnegaŽivljenja
#Zdravljenje

VIR: Navdihni.me