pošiljamo vam tedenski izbor knjig, dogodkov, ugodnosti ter drugih navdihujočih vsebin.

Drage bralke in dragi bralci,

pošiljamo vam tedenski izbor knjig, dogodkov, ugodnosti ter drugih navdihujočih vsebin.

Knjiga tedna
Ob stoti obletnici smrti velikana svetovne književnosti Marcela Prousta (1871–1922) smo na naše knjižne police dodali osveženo izdajo cikla Iskanje izgubljenega časa v izvrstnem prevodu Radojke Vrančič. Skupaj s ciklom je izšlo tudi delo Petinsedemdeset listov , o katerem je Katarina Marinčič, avtorica prevoda in spremne besede, zapisala:  »Gre za zbirko fragmentov, nabor zapiskov in skic, nastalih v obdobju, ko je Proust začenjal snovati svoje véliko delo. Bralec cikla Iskanje izgubljenega časa bo v njih zagotovo prepoznal nekatere ključne proustovske motive, ponekod tudi že slog zrelega Prousta.«
 
Dogodek tedna
Prijazno vas vabimo, da se nam v petek, 21. oktobra 2022, ob 19.00 pridružite na Velikem odru MGL, kjer bomo proslavili izid biografskega romana o življenju legendarne Jožice Avbelj, ki ga je mojstrsko in ganljivo popisala Petra Pogorevc. Dogodek bo moderirala Bernarda Žarn, brezplačni karti pa lahko prevzamete pri blagajni MGL. Več o dogodku najdete tukaj.

Ugodnost tedna
Burne ljubezenske zgodbe so 20 % ugodneje na voljo še do četrtka, 20. oktobra. Med njimi je tudi Mojstrovina Ane Schnabl, roman, ki je v marsičem klasična ljubezenska zgodba o nemogoči ljubezni, hkrati pa tudi veliko več kot to. Kot je poudarila avtorica, se je v njej ukvarjala z vprašanjem, kako se ljudje srečujemo s samimi seboj in svojo usodo ter kako ta srečevanja prenašamo. Jih sploh zmoremo prenesti? Prisrčno vabljeni k branju.Novica tedna
Lepo vabljeni, da se nam ta teden pridružite tudi v sredo, 19. oktobra 2022, in sicer ob 12. uri na Slovenski matici, kjer bo potekala okrogla miza v čast nadarjeni, a dolga desetletja spregledani pisateljici Gelč Jontes, katere zbirka novel Sreča na črepinjah je prvič izšla leta 1943, Beletrina pa jo je nedavno ponatisnila v osveženi jezikovni podobi. O Gelč Jontes in drugih prezrtih avtoricah bodo z novinarko Klaro Širovnik debatirale dr. Katja Mihurko Poniž, dr. Ignacija Fridl in dr. Irena Selišnik. Več o dogodku najdete tukaj.

Članek tedna
Ta teden vam v branje priporočamo izvrstno kolumno Antiše Korljana, v kateri je ta razmišljal, kako nam jezika v resnici ne uničujejo Disney, Netflix ali Apple, pač pa to počnemo kar sami. Kako, preverite v njegovem zapisu.


PR: Beletrina