V ponedeljek, 22. aprila 2024 je potekala volilna skupščina Evropske čebelarske zveze (EBA), ki ima sedež v Sloveniji, Brdo pri Lukovici 8. Na dan skupščine je bilo v EBO včlanjenih 18 čebelarskih organizacij iz 15 evropskih držav, v katere je včlanjenih 234.461 čebelarjev. Za predsednika EBE sta se potegovala dva kandidata, in sicer dr. Plamen Ivanov iz Bolgarije in Boštjan Noč iz Slovenije. Izvoljen je bil Boštjan Noč, ki je prejel 100 % glasov.

V ponedeljek, 22. aprila 2024 je potekala volilna skupščina Evropske čebelarske zveze (EBA), ki ima sedež v Sloveniji, Brdo pri Lukovici 8. Na dan skupščine je bilo v EBO včlanjenih 18 čebelarskih organizacij iz 15 evropskih držav, v katere je včlanjenih 234.461 čebelarjev. Za predsednika EBE sta se potegovala dva kandidata, in sicer dr. Plamen Ivanov iz Bolgarije in Boštjan Noč iz Slovenije. Izvoljen je bil  Boštjan Noč, ki je prejel 100 % glasov. 


V Upravni odbor EBE so bili Izvoljeni: Rodoljub Živadinović iz Srbije, Jorge Spiteri iz Malte , Stefan Spiegl iz Nemčije in Tetyana Vasilkivska iz Ukrajine. V nadzorni odbor EBE so izvoljeni: Mende Trajkovski  iz Severne Makedonije , Ellmann Torsten iz Nemčije in Juozas Olekas iz Litve. Za sekretarko je bila izvoljena Biljana Tomić iz Srbije.

Boštjan Noč je ob izvolitvi povedal: Zahvaljujem se za izkazano zaupanje na volitvah za predsednika EBE. Če želimo narediti korak dlje za čebele, čebelarje in potrošnike, je nujno potrebno aktivno ter enotno delovanje po vsej Evropi. Svoje delo v EBI bom opravljal s polno odgovornostjo, temeljilo bo na povezovanju vseh, ki delajo v čebelarstvu v evropskem prostoru, a kljub temu bom delo na Čebelarski zvezi Slovenije opravljal z enako srčnostjo, resnostjo in predanostjo kot doslej. Verjamem, da bo delovanje EBE doprineslo tudi k nadaljnjemu razvoju čebelarstva v Sloveniji in da bomo s širšo ekipo prispevali k ohranjanju ter razvoju čebelarstva po vsej Evropi. Najpomembneje se mi zdi, da takoj ustanovimo znanstveno komisijo za področje kakovosti in varnosti čebeljih pridelkov, ki bo morala vključevati strokovnjake  različnih strokovnih področij in  različnih območij Evrope. Z delom začnemo takoj!

Glavni poudarki programa Boštjana Noč:
Čebele ne poznajo meja, zato se bo EBA borila za čebele, čebelarje in zaščito potrošnikov, ki uživajo čebelje pridelke po vsej Evropi in ne samo v EU! EBA bo sodelovala in podpirala delo vseh čebelarskih združenj v Evropi, še posebej aktivno bo sodelovala s svetovno čebelarsko organizacijo Apimondia. Svoje delo bo usmerila v  zaščito čebel in čebelarjev!
Glavni cilji: 
  • Razviti učinkovite postopke za popolno izločitev ponarejenega medu na evropskem trgu.
  • V Evropi določiti enotno metodo za odkrivanje ponarejenega medu.
  • Določiti referenčni laboratorij za odkrivanje ponarejenega medu.
  • Uvesti kvote za uvoz medu v Evropo.
  • Zagotoviti zakonske podlage za redne - letne podpore kot nadomestilo za opraševalni servis čebel vsem čebelarjem. 
  • Izvesti enotno promocijsko kampanjo »Evropejci kupujemo evropske čebelje pridelke«.
  • Poostriti nadzor nad čebelam škodljivimi FFS-ji. 
  • Izboljšati sodelovanje med vsemi kmetijskimi sektorji. 
  • Povečati prenos čebelarskega znanja iz znanosti v prakso.
  • V celotni Evropi povečati sajenje medovitih rastlin.
  • Vsakoletni strokovni posvet  na temo  aktualne problematike. 
  • V EBO vključiti vse države Evrope.


VIR: Čebelarska zveza Slovenije