Slovenski in srbski operater prenosnega sistema sta konec decembra skupaj z evropsko borzo EPEX SPOT vzpostavila prvo regionalno borzo električne energije za srednjo in jugovzhodno Evropo.

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Arhiv BSP Southpool


Alpsko-jadransko-podonavska borza električne energije – ADEX, prva regionalna borza električne energije za srednjo in jugovzhodno Evropo, je bila uradno ustanovljena 23. decembra 2022 v Ljubljani z uradnim podpisom ustanovnih članic ELES, EMS in EPEX SPOT. Borza električne energije ADEX je bila ustanovljena z združitvijo družb BSP SouthPool in SEEPEX ter ima sedež družbe v Ljubljani in podružnici v Ljubljani in Beogradu.
 
Novoustanovljena borza električne energije ADEX bo v Sloveniji in Srbiji ponujala usklajene storitve trgovanja z električno energijo na enem mestu, s ciljem razširitve poslovanja na druge države v regiji srednje in jugovzhodne Evrope.  Direktor slovenskega operaterja prenosnega omrežja družbe ELES mag. Aleksander Mervar je ob zagonu borze ADEX izpostavil, da je z ustanovitvijo regionalne borze električne energije ADEX slovenska energetska borza BSP, ki je bila doslej prisotna le na slovenskem trgu, postala pomemben akter na trgu električne energije v širšem evropskem prostoru.  Generalna direktorica srbskega operaterja prenosnega omrežja EMS Jelena Matejić pa je ob tej priložnosti dejala, da bo ta izjemen dosežek dodatno spodbudil razvoj regionalnega trga električne energije ter zagotovil trdno in zanesljivo tržno okolje, potrebno za nove naložbe v obnovljive vire energije in trajnostni zeleni prehod. Da bo ustanovitev regionalne borze ADEX spodbudila trgovanje in razvoj trga v srednji in jugovzhodni Evropi, je prepričan tudi generalni direktor družbe EPEX SPOT Ralph Danielski, ki je ob zagonu nove borze poudaril, da bo to novo  vozlišče za izmenjavo koristilo celotni Evropi, saj bo regijo še bolj vključilo v Evropo. Kot je še dejal, pomeni tudi, da bomo pri pospeševanju energetskega prehoda združili moči med regijami, s čimer bodo ambiciozni načrti, ki si jih je v zvezi z dekarbonizacijo zadala Evropa, tudi lažje uresničljivi. Anže Predovnik, direktor družbe BSP SouthPool, pa je ob tej priložnosti dodal, da je napočil čas za pridružitev držav Zahodnega Balkana k enotnemu evropskemu trgu z električno energijo. Z združitvijo BSP in SEEPEX je tako vzpostavljen temeljni gradnik za oblikovanje močne regionalne energetske borze ADEX, z njeno nadaljnjo širitvijo pa bomo lahko skupaj zgradili celovit in močan regionalni trg. Zato ustanovitev borze ADEX, je dejal Anže Predovnik, vidimo kot dolgo pričakovani odgovor na potrebo po integraciji sočasnih lokalnih razdrobljenih trgov električne energije v enotni evropski trg. Mnenje, da gre za pomemben korak na področju trgovanja z električno energijo v širši regiji, je s sogovorniki delil tudi Miloš Mladenović, predsednik uprave družbe SEEPEX, ki je poudaril, da bo inovativni kontekst borze ADEX pomenil pomembno dodano vrednost ne le za srbski in slovenski trenutni trg električne energije in ustrezne tržne udeležence, temveč tudi za celotno poslovno in naložbeno okolje v tem delu Evrope.

Prva naloga novoustanovljene regionalne borze ADEX bo sicer čimprejšnja vzpostavitev novega trga znotraj dneva v Srbiji in povezava ključnega srbskega trga za dan vnaprej z vseevropskim enotnim trgom za dan vnaprej.

VIR: Naš Stik