Od sobote, 19. novembra, do nedelje, 27. novembra, obeležujemo Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki je v Evropski uniji največji in najuglednejši projekt na področju ozaveščanja o zmanjševanju odpadkov in varstva okolja.

Zrinka M. 

Vsebina letošnjega okoljskega tedna je TRAJNOSTNI TEKSTIL. Tekstilna in oblačilna industrija je skupaj s prometom, živilsko industrijo in bivanjem ena izmed največjih onesnaževalcev. Ima velik vpliv na rabo tal, onesnaževanje vode in emisije toplogrednih plinov.
 
ZATO – pri odločanju o nakupu naj ne prevladujejo razni črni petki in s tem zgolj ugodna cena; pomislimo, ali tekstilni izdelek resnično potrebujemo.
 
Tudi Snaga iz Skupine JHMB se bo v tem tednu posvetila vsebinam trajnostnega tekstila. Na vseh zbirnih centrih je namestila zabojnike za možnost predaje še uporabnega tekstila, namenjenega ponovni uporabi, in zabojnike za oddajo izrabljenega, uničenega tekstila, namenjenega reciklaži.
Poleg tega bo Snaga v sredo, 23. novembra, med 10. in 16. uro na Trgu svobode organizirala dogodek, kjer bo potekala izmenjava še uporabnih tekstilnih izdelkov po sistemu prinesi – odnesi. Obiskovalci si bodo lahko na dogodku iz ostankov tekstila izdelali tudi nov, uporaben izdelek in ga ponesli domov.
K sodelovanju je Snaga pritegnila tudi mlade; vrtce in osnovne šole je povabila, da v svoji sredini vse do konca marca 2023 organizirajo izmenjavo oblačil med seboj in se tako urijo v predajanju svojih oblačil in prejemanju oblačil v uporabo s strani svojih vrstnikov.
 
Kako zmanjšati količino zavrženih oblačil?
  • Skrbno načrtujmo nakupe tekstilnih izdelkov in prednostno izkoristimo možnosti trgovin z rabljenimi oblačili; s tem podaljšamo življenjsko dobo tovrstnim izdelkom.
  • Oblačila lahko podarimo ali jih izmenjamo s prijatelji, znanci.
  • Z nakupi oblačil iz naravnih materialov, ki so prijaznejša do okolja.
  • Pri pranju in sušenju upoštevajmo navodila na etiketah in jim tako podaljšujmo življenjsko dobo.
  • Oblačila raje posušimo na zraku.
  • Pri likanju jih ne izpostavljajmo previsokim temperaturam.
  • Tudi s popravili oblačil jim podaljšujemo življenjsko dobo.
  • Za reciklažo izrabljenih oblačil poskrbimo za njihovo ločeno zbiranje in oddajo v zanje namenjen zabojnik na zbirnem centru.
 
Skupaj ukrepajmo in zmanjšajmo količino tekstilnih odpadkov!
 
Bodimo modri, ohranimo zeleno in ostanimo zdravi!
 
*************************************************************************************************
 
Lepo vas pozdravljamo.
 
Irena Bartok, mag.posl.ved
Strokovni sodelavec I
Služba za korporativno komuniciranje

Vir: Občina Miklavž na Dravskem polju