Poletna vročina kar kliče po senci, osvežitvi in dobri knjigi.

Poletna vročina kar kliče po senci, osvežitvi in dobri knjigi. Na Beletrinine knjižne police te dni prihaja nov vodnik, ki razkriva najlepše kotičke Slovenije, dopustniške dni pa vam bosta krajšala sijajna romana slovenskih pisateljev mlajše generacije Ane Schnabl in Muanisa Sinanovića. Nezadržno se bliža tudi festival Dnevi poezije in vina, ki bo na Ptuj znova pripeljal največja imena svetovne poezije in postregel s prevodi odličnih pesniških zbirk.

/
September, četrto leposlovno delo pisateljice in urednice Ane Schnabl, je zgodba o Evelin, glavni junakinji, v katero je nasilje izdolblo luknje. Želi si, da bi nekdo izpisal njeno zgodbo, prebral njene dnevnike in z njo podoživel težke spomine, želi si biti slišana. Pa vendar ni vse tako težko. Tukaj sta tudi viharna in ljubeča Una in Boris, ki bo Evelin ljubil, ona pa se bo trudila ljubiti njega. Morda bo naposled zanjo res vse drugače.Roman Vse luči Muanisa Sinanovića opisuje življenje uveljavljenega pisatelja, pripadnika druge generacije priseljencev, ki sredi tridesetih let po ločitvi, hospitalizaciji prijatelja iz otroštva in ob samomorilnih mislih doživi duševni kolaps. Protagonist se zaradi vsega naštetega loti temeljite refleksije preteklosti in prepričanj; tranzicijskega kaosa, nacionalizma, smrti, duševnih bolezni in generacijske zavoženosti ter predvsem nezmožnosti pristnih odnosov. Vse to v luči transcendence, ki očiščuje skozi trpljenje.Vodnik Slovenija osebno, ki sta ga napisala arhitekta, ljubitelja umetnosti in dobre hrane, Špela Kuhar in Robert Potokar, bo tokrat izšel še v angleškem jeziku. Na podlagi izletov, na katerih sta raziskovala že odkrite in tiste malo bolj skrite predele naše zanimive dežele, je nastal vodnik, v katerem sta poleg zgodovinskih in arhitekturnih zanimivosti ter številnih manj znanih zelenih kotičkov predstavila tudi navdihujoče kulinarične in rokodelske zgodbe. Vodnik je namenjen promociji Slovenije v tujini, tujim popotnikom, ki raziskujejo Slovenijo, lahko pa je tudi odlično darilo za prijatelje ali tuje poslovne partnerje.

Na Ptuj prihajajo že 28. Dnevi poezije in vina
/
Med 19. in 24. avgustom nas bo znova razveseljeval največji in najprepoznavnejši mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope Dnevi poezije in vina, ki bo oživil najstarejše slovensko mesto in številne druge slovenske kraje. Festival že 28 let uspešno združuje pesniško besedo in promocijo najkakovostnejših slovenskih vin. Tudi letos bodo festival obiskali številni pesniki z vsega sveta in izbrani domači vinarji. Na Ptuju se bodo med drugim predstavili danska pesnica Pia Tafdrup, belorusko-ameriška pesnica in prevajalka Valžina Mort ter pesnik, pisatelj, prevajalec in slikar Jacek Dehnel, ki je tudi letošnji avtor Odprtega pisma Evropi. Tega bo prvič prebral na uradni otvoritvi festivala v četrtek, 22. avgusta, na Vrazovem trgu na Ptuju. Ker bo festival letos v ospredje postavil južnokorejsko literaturo, v goste prihajajo južnokorejski pesnik in performativni umetnik Kim Kyung Ju ter južnokorejski pesnici in romanopiski Choi Young-mi in Kim Yi-deum. Tudi letos bodo v okviru festivala pri Beletrini izšle izbrane pesniške zbirke največjih imen svetovne poezijeFestivalski program bodo organizatorji podrobneje predstavili na novinarski konferenci, ki bo potekala v torek, 13. avgusta, ob 11. uri na Ptuju. Več informacij lahko najdete na spletni strani.

Programska vodja Dnevov poezije in vina Kristina Kočan je povedala, da bo festival letos obogatil zanimiv pesniško-prevajalski fokus, ki zaobjema prvi del festivala: »Izpostavil bo tri glasove sodobne južnokorejske poezije. Letos državo v fokusu predstavljamo zelo celostno; spoznali bomo njihovo filmsko produkcijo, kulturo in celo kulinariko. Ponosna sem na še eno novost. Na Ptuju bomo gostili dva rezidenta, dva tuja pesnika, ki bosta v mestu ustvarjala ves mesec in nato nastopila tudi na festivalu. Brez dvoma se občinstvu obeta veliko pesniških užitkov, odlični pesniški gostje z vsega sveta in seveda najboljše slovensko vino.« Predfestivalsko dogajanje se bo na Ptuju začelo že 1. avgusta, in sicer s tedenskimi projekcijami južnokorejskih filmov.

V Knjigarni Beletrina Maribor se predstavljata rezidenta Dnevov poezije in vina
/
V sredo, 14. avgusta, ob 18. uri se bosta v Knjigarni Beletrina Maribor predstavila letošnja festivalska rezidenta, litovska pesnica in vizualna umetnica Dovilė Bagdonaitė ter latvijski pesnik, kritik in raziskovalec Artis Ostups, ki bosta v okviru festivala Dnevi poezije in vina ves avgust bivala in ustvarjala na Ptuju. S pesnikoma se bo pogovarjala moderatorka Petra Bauman.

Pesnika mlajše generacije bosta med enomesečnim bivanjem na Ptuju raziskovala kulturno dediščino, folkloro in tradicijo Ptuja ter na podlagi novih izkušenj ustvarjala poezijo. Pesnika, ki prihajata iz povsem drugačnih okolij in ozadij, bosta na presečišču različnih kulturnih vplivov stopila v medkulturni dialog s slovenskimi sodobniki. Svojo poezijo bosta predstavljala na različnih lokacijah in dogodkih po Sloveniji ter tudi na samem festivalu.

LITLJUD: Pesniške poti po vinogradih
/
V četrtek, 22. avgusta, ob 14.30 se bodo obiskovalci z vodnikom Marjanom Ostroškom sprehodili po vinsko-pesniški poti, ki vodi po slikovitih ptujskih vinogradih, od Mestnega Vrha in Herbersteinove hiške do centra Ptuja, po poti pa bo možno pokusiti tudi najboljše lokalno vino. Dogodek bo povezal slovenske in avstrijske ustvarjalce poezije z obeh strani obmejnega območja.

S svojo poezijo se bosta ob 17. uri v Sončnem parku pred Dominikanskim samostanom predstavila mariborska pesnica in bibliotekarka Meta Blagšič in avstrijski pisatelj, prevajalec in urednik Andreas Unterweger. Pesmi bo možno slišati tako v slovenskem kot tudi v nemškem jeziku. Prevajalec bo Sebastian Walcher, v primeru dežja pa bo dogodek izveden v Dominikanskem samostanu z začetkom ob 16. uri.

Dogodek, ki ga z Beletrino soorganizira izobraževalni center Grad Retzhof iz avstrijske Wagne, je del projekta LITLJUD, sofinanciranega v okviru Interreg programa Slovenija-Avstrija.

Predstavitev romana Jasmina B. Freliha Ledeni možje
/
V torek, 13. avgusta, ob 18. uri bo na vrtu Sokolskega doma v Škofji Loki predstavitev romana Jasmina B. Freliha Ledeni možje. Gre za izjemen literarni sprehod po bolj ali manj otipljivih svetovih, po katerih sega revni študent Leon Kalan. Po prihodu iz Škofje Loke se želi Leon izkazati na študiju primerjalne književnosti in se prebiti v literarne kroge, ki se mu za zdaj še vztrajno izmikajo. Kmalu zatem odpotuje v Francijo, kar sproži vrsto osebnih in filozofskih vprašanj. Avtor raziskuje teme avantgarde, evropske kulture, literarne tradicije in protestov ter se sprašuje o realnosti in vzporednih zgodovinah. Avtor se bo o svojem romanu pogovarjal z moderatorjem Nejcem Jemcem. Beletrina dogodek organizira v sodelovanju s Knjižnico Škofja Loka.

Beletrina Digital z novim razburljivim izborom serij, podkastov in e-knjig
/
V tokratnem tedenskem izboru vas Beletrina Digital vabi na navdušujoče kulinarične avanture. Z vrhunskim kuharjem in znanstvenikom se v finski dokumentarni seriji Bi to pojedli? podajte na edinstveno kulinarično potovanje in poglejte, kaj prinaša prihodnost prehranjevanja. Preberite še Knjigo o čaju in pustite, naj vas popelje skozi tradicije različnih kultur, ki razkrivajo skrivnosti priprave in uživanja te pijače, nato pa s someljejko Miro Šimić v podkastu spoznajte še različne sorte in pridelavo vrhunskih vin. Vabljeni v svet kulinarične različnosti.

S kodo VSEBINE48 izkoristite 48 ur brezplačnih vsebin edinstvene multimedijske naročniške platforme Beletrina Digital!

Izšla je strokovna monografija LITMAG – Vzhodnoevropske literarne revije 1945–2004
/
Pri Beletrini je izšla strokovna monografija z naslovom LITMAG – Vzhodnoevropske literarne revije 1945–2004. V projektu je sodelovalo osem partnerskih organizacij, muzejev in univerz iz Evropske unije, ki so poleg publikacije pripravili tudi potujočo razstavo in predavanja na temo vzhodnoevropskih literarnih revij.

Publikacija je izšla v okviru dvoletnega projekta LITMAG Vzhodnoevropska literatura, ki je sofinanciran iz razpisa Evropski zgodovinski spomin programa CERV. Zbornik je izjemnega pomena za akademsko in širšo javnost, saj zapolnjuje vrzel v raziskavah in analizah na temo literarnih revij kot glasnikov nasprotovanja avtoritarnim in totalitarnim režimom v obdobju po drugi svetovni vojni ter kasneje kot nosilcev demokratične tranzicije in konsolidacije.

Publikacija je v angleškem jeziku na sedežu Beletrine na voljo brezplačno. Svoj izvod lahko do porabe zalog rezervirate na e-naslovu maja.papic@beletrina.si. Več informacij o projektu je na voljo na spletni strani.

Beletrina bo s projektoma Versopolis in CELA znova del Ustvarjalne Evrope
/
Beletrina je bila s svojo platformo Versopolis, evropsko pesniško platformo, ki ustvarja nove priložnosti za mlade evropske pesnike, uspešna na razpisu Ustvarjalna Evropa, krovnem nadnacionalnem programu financiranja Evropske unije za področje kulture, filma in drugih ustvarjalnih sektorjev. Založba je tako prejela podporo za delovanje do leta 2029. V okviru Ustvarjalne Evrope je bila kot povabljen partner uspešna tudi z mednarodno platformo CELA.

Ustvarjalna Evropa (Creative Europe) je nadnacionalni program Evropske unije, ki se izvaja v obdobju 2021–2027 in je vodilni in edini instrument Evropske unije, namenjen podpori evropskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev. Spodbuja kulturno in jezikovno raznolikost, dediščino in konkurenčnost kulturnih in ustvarjalnih sektorjev.

Platforma Versopolis, ustanovljena leta 2014, ustvarja možnosti za evropske pesnike ter spodbuja njihovo rast in kroženje njihovih del. Ima več kot sto partnerjev z vsega sveta, od Severne Amerike do Kitajske. Do konca leta 2022 je Versopolis ponudil priložnosti kar 381 evropskim pesnikom iz 47 držav, do konca leta 2025 bo število naraslo na 585. Do konca istega leta bo imel Versopolis pod svojim okriljem kar 36 festivalov, s čimer bo postal največja pesniška platforma na svetu. Pesniki lahko s pomočjo platforme presežejo nacionalne meje in jo izkoristijo za začetek svoje kariere. Versopolis deluje kot agencija za mlade za pesnike; zagotavlja jim finančno in organizacijsko podporo. S pomočjo platforme lahko pesniki gostujejo na različnih evropskih literarnih festivalih.

Projekt CELA združuje 165 uveljavljajočih se literatov iz 11 evropskih držav. V štiriletnem obdobju jim nudi mentorstvo, z vzpostavljanjem rastoče mreže literarnih ustvarjalcev po Evropi s prevajanjem in promocijo literarnih del v tujih jezikih pa želi preseči neenotne literarne infrastrukture v različnih državah in odpreti možnosti za doseganje evropskega občinstva onkraj meja. V okviru projekta potekajo različne pisateljske in prevajalske delavnice, rezidence, specializirani tečaji ter predstave in sodelovanja.

PR - ZALOŽBA BELETRINA