Pridružite se jim v Črnomlju, kjer bo tovornjak Radia Slovenija s terenskim studiem stal pred črnomaljskim gradom, ali jih poslušajte na Prvem!

V sredo, 22. junija 2022, bo Prvi program Radia Slovenija med 9. in 17. uro oddajal iz Črnomlja, kjer se začenja letošnje Jurjevanje.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
16. junij 2022 ob 15:14
Črnomelj - MMC RTV SLO
Jurjevanje je najstarejši folklorni festival pri nas in temelji predvsem na ljudskem izročilu Bele krajine – dežele belih brez, tople reke Kolpe in bogate kulturne dediščine. Ta festival je bil tudi povod, da se Prvi odpravi na teren prav tja, vendar teme oddaj in pogovorov s številnimi gosti še zdaleč ne bodo povezane le z njim.



Najstarejši folklorni festival. Foto: JK Design



Terenski studio Prvega programa Radia Slovenija.

V dopoldanskem času se bomo za vas sprehodili skozi Črnomelj in poiskali najzanimivejše točke mesta s častitljivo zgodovino. Prav ta bo glavna tema Intervjuja, v katerem bomo gostili zgodovinarja in Črnomaljca Janeza Weissa. V času pred kosilom vam bomo ponudili ščepec belokranjske kulinarike in spoznali Krajinski park Lahinja. Po dvanajsti bodo na svoj račun prišli ljubitelji ljudskega glasbenega izročila, saj bomo izvedeli več o jurjevanju, belokranjski glasbi, tamburicah in Zelenem Juriju.

Popoldanski program bomo začeli z danes pomembno temo, dostopnostjo Bele krajine. Kaj temu delu Slovenije prinaša tretja razvojna os, kako je z revitalizacijo železnice Ljubljana–Karlovec in kako mobilna je tu delovna sila, to je le nekaj izhodišč za pogovor po 14. uri. Prav tako aktualen bo pogovor po 16., ko bomo iskali priložnosti za turizem v Beli krajini in skušali reševati izzive, s katerimi se ta spoprijema. Vmes bomo obiskali še črno človeško ribico, ki živi samo na belokranjskem plitvem krasu, in izvedeli, zakaj Črnomaljci še danes jedo črne preste.

Program s terena pripravljajo novinarji Špela Šebenik, Rok Valenčič in Andreja Čokl, ki bo tudi voditeljica dnevnega programa, glasbena urednika Simona Moličnik in Andrej Prezelj ter tonska mojstra Franci Moder in David Lap.