napoved dogodka





»Resnično je tisto, kar je merljivo, je rekel Galileo Galilei in kasneje ponovil Max Planck. Ta izjava je nora. To bi namreč pomenilo, da nič od tega, zaradi česar se splača trpeti in prenašati življenje, ni resnično, kajti prijateljstva, radosti in ljubezni se ne da izmeriti. Zakaj bi potem sploh živeli in vse to prenašali?«
Dževad Karahasan
Drage bralke in dragi bralci,

toplo vabljeni, da si ogledate novo epizodo oddaje Beletrina v živo, spletnega formata Beletrininih knjižnih dogodkov. O knjigi Vonj po strahu se pogovarjata avtor Dževad Karahasan in pesnik, esejist, kritik ter urednik Muanis Sinanović.
Oglejte si oddajo Beletrina v živoDževad Karahasan: Vonj po strahu
Vonj po strahu (2015) je tretji in zadnji del zgodovinske trilogije o slavnem srednjeveškem perzijskem matematiku, astronomu, filozofu in pesniku Omarju Hajamu z naslovom Kaj pripoveduje pepel. Potem ko je v drugem delu, Tolažbi nočnega neba, pisatelj predstavil Sabahovo teorijo pajkove mreže kot načina sejanja strahu in doseganja političnih ciljev, nas tretji, psihološki roman povede v Hajamovo samotno starost v rodnem mestu. Bolni in zagrenjeni starec premišljuje o preteklosti, na katero je tragično vplival prosluli, karizmatični, osamljeni starec z gore. Toda v ospredju je Hajamov kot dialog zastavljeni odnos z mladim Bosancem Vukcem, v čigar družbi preživlja zadnje leto življenja. Med protagonistoma se odvija obojestranski proces učenja: eruditski vseznalec Hajam neukega Vukca uči pisanja, matematike in drugih ved, Vukac pa ostarelega modreca videti tisto, kar je neposredno prisotno v danem trenutku. Zaključek trilogije poveže zgodovinski dogajalni čas s sedanjostjo, ko bosanski begunec na Norveškem po spominu zapisuje skrivnostni roman o Hajamu, ki je zgorel ob požigu sarajevske knjižnice. Kar beremo, je dobesedno pripoved pepela.Želimo vam prijetno zatopitev v neskončna prostranstva bralnega sveta.

PR: Beletrina