Na Grajskem trgu 2, v središču štajerske prestolnice, je danes svoja vrata odprla nova Knjigarna Beletrina Maribor, prva Beletrinina knjigarna zunaj Ljubljane. Na odprtju se je trlo obiskovalcev in vidnih štajerskih imen umetnosti in kulture, ki so ob bogati pogostitvi in med vonjem svežih knjig počastili prihod Beletrine v štajersko prestolnico.

Beletrina, dobrodošla v Mariboru!

Na Grajskem trgu 2, v središču štajerske prestolnice, je danes svoja vrata odprla nova Knjigarna Beletrina Maribor, prva Beletrinina knjigarna zunaj Ljubljane. Na odprtju se je trlo obiskovalcev in vidnih štajerskih imen umetnosti in kulture, ki so ob bogati pogostitvi in med vonjem svežih knjig počastili prihod Beletrine v štajersko prestolnico.  Knjigarna bo ponujala knjige večine slovenskih založb, na voljo bo veliko raznolikih žanrov. Glavna pozornost bo namenjena knjigam založbe Beletrina, ker pa se knjigarna nahaja v Mariboru, želi založba v ospredje postaviti knjige mariborskih oziroma štajerskih avtorjev, tako tiste, ki so izšle pri založbi Beletrina, kot tiste, ki so izšle pri drugih slovenskih založbah. Dinamično knjižno ponudbo bodo v prihodnje nenehno dopolnjevali in razvijali.

Mariborsko knjigarno bo vodila Simona Bibič, ki je skupaj z vodjo Knjigarne Beletrina Ljubljana Emo Knific sodelovala pri izboru knjig: »Kot ljubiteljica knjig se zelo veselim vodenja knjigarne in stika z lokalno skupnostjo, ki ji bom rade volje predstavila raznolika dela, ki jih ponujamo v novi knjigarni,« je pojasnila Bibič.

Na odprtju je zbrane nagovoril Mitja Čander, direktor Beletrine: »Odraščal sem s čudovitimi mariborskimi knjigarnami, brez njih se verjetno danes ne bi poklicno ukvarjal s knjigami. Tudi zato sem posebej ponosen, da prvo Beletrinino knjigarno zunaj Ljubljane odpiramo prav v Mariboru. Izbira štajerske prestolnice ni naključna. Maribor se je že davno poslovil od proletarske identitete, danes ga zaznamujejo številni podjetni, inovativni, radovedni in kulturi zavezani ljudje. Želim si, da bi postala naša knjigarna vstopna točka Beletrine v mesto in da bi se okrog nje spletlo živahno literarno življenje in številna nova sodelovanja.« Maribor po njegovem mnenju namreč premore izjemen kulturni potencial, ki ga prestolnica pogosto relativizira in omalovažuje. »Knjigarna je tudi simbolna vrnitev v Maribor po Evropski prestolnici kulture, pri vodenju katere je sodelovalo veliko Beletrininih sodelavcev. Želimo si, da bo knjigarna središče literature za vse, ki jo imajo radi, z njo bomo obogatili mesto,« je še dodal Čander. (Foto: Marko Pigac)


Programski direktor Aleš Šteger Knjigarne Beletrina Maribor ne razume kot še ene knjigarne, temveč kot prostor srečevanja med bralci, avtorji, prevajalci in vsemi, ki jim je mar za kakovostne knjige. »Zasnovali smo jo v najtesnejši povezavi z lokalnim prostorom. Zelo smo hvaležni mariborski založnici Mileni Pivec, ki nas je na možnost nove knjigarne opozorila, in lastniku lokala, gospodu Gujtu, s katerim nas povezuje intelektualno sorodstvo. Že doslej so bili v programu Beletrine štajerski, še posebej mariborski avtorji in avtorice odlično zastopani. Naj navedemo le nekatere: Drago Jančar, Andrej Brvar, Tone Partljič, Mateja Ratej, Vesna Vuk Godina, Mateja Ferlež in še bi lahko naštevali. Seveda igra tu svoje, da je del vodstva založbe in uredništva iz Maribora in okolice. Posebna pozornost do štajerskih avtoric in avtorjev v prihodnje tudi ne bo ponehala, kvečjemu si obetamo, da bo knjigarna dodatno okrepila to vez,« je poudaril Šteger.

Mariborska knjigarna bo tudi prostor za različne literarne dogodke; delavnice za mlade bralce, pogovore s priznanimi avtorji in novimi glasovi v literaturi. Že naslednji teden, 27. marca, bo v gosteh pisateljica in zgodovinarka Mateja Ratej s svojim delom Rožengrunt, ki se loteva ženskega nasilja v štajerskih kočarskih družinah. (Foto: Marko Pigac)


Mubina Vrtagić, pomočnica vodstva in koordinatorica projekta, si želi, da bi Knjigarna Beletrina Maribor postala žarišče literarne radovednosti in kreativnosti: »Prostor, kjer se vsak lahko počuti dobrodošel in kjer literatura živi. Kot takšna se zelo smiselno in lepo poveže s širšo vizijo in dejavnostmi Beletrine ter z osrednjima festivaloma Literature sveta – Fabula ter Dnevi poezije in vina, ki potekajo na Ptuju. Dogodki, organizirani v knjigarni, lahko služijo kot nadaljevanje festivalov, kjer se lahko bralci srečujejo z avtorji v bolj intimnem okolju, postavljajo vprašanja in izmenjujejo mnenja. Knjigarna je pomemben mejnik založbe, program pa želimo soustvarjati skupaj z lokalnim okoljem in njegovimi prebivalci.«

Na odprtju je spregovoril tudi pisatelj Tone Partljič, ki je z navdušenjem pozdravil prihod Beletrine v mesto: »Kljub temu da je Maribor na področju založništva in knjigotrštva precej močno mesto, česa takega, kot je Beletrinina knjigarna, še nimamo, to je velika pridobitev za Maribor. Založba diši po globalni misli in duhu ter narekuje trende v našem prostoru. Vedno je korak pred drugimi. Beletrina, dobrodošla v Mariboru!« (Foto: Marko Pigac)


S svojim govorom je knjigarno simbolično odprl župan Maribora Saša Arsenovič: »Beletrina je velika pridobitev za mesto. Maribor je bil vedno močan generator ustvarjanja v kulturi in umetnosti, pred kratkim je Prešernovo nagrado prejela mariborska pesnica in prevajalka Erika Vouk. S pomočjo ustvarjalcev v mestu je bilo narejeno veliko, zato se jim iskreno zahvaljujem. Naredili smo velike premike tudi na področju infrastrukture; trenutno se ureja mariborski rotovž, ki bo inovativni center usmerjen k promociji knjige, izobraževanja, kulture in digitalizacije, kjer bodo mladi in manj mladi snovali ideje. Beletrini hvala za ta čudovit odprt prostor, želim vam uspešno prodajo in delovanje,« je sklenil župan Arsenovič. (Foto: Marko Pigac)


Prisrčno vabljeni na Grajski trg 2 v središču Maribora, da se sprehodite med dobro založenimi knjižnimi policami, kjer boste zagotovo našli svojo knjigo za vse čase.

VIR: Kreativna baza